Over-Diemen

Plaats
Buurtschap
Diemen
Amstelland
Noord-Holland

overdiemerweg3728.jpg

Beetje verwarrend; dit bord ziet eruit als een plaatsnaambord, maar is het niet; immers de buurtschap heet Over-Diemen, en de weg waaraan deze ligt heet Overdiemerweg. (© H.W. Fluks, foto van begin 2013)

Beetje verwarrend; dit bord ziet eruit als een plaatsnaambord, maar is het niet; immers de buurtschap heet Over-Diemen, en de weg waaraan deze ligt heet Overdiemerweg. (© H.W. Fluks, foto van begin 2013)

Over-Diemen

Terug naar boven

Status

- Over-Diemen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Diemen.

- De buurtschap Over-Diemen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Diemen.

- Er staat een bord bij buurtschap Over-Diemen dat eruit ziet als een plaatsnaambord, maar het niet is; het is namelijk een straatnaambord (zie afbeelding). Op het bord staat namelijk Overdiemerweg, en dat is de weg waaraan deze buurtschap ligt. De buurtschap heeft dus geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. Hint: dat is uiteraard eenvoudig op te lossen door het straatnaambordje in dit portaal te vervangen door een plaatsnaambordje...

Terug naar boven

Naam

Spelling
Wij komen voor deze buurtschap ook de spelling Overdiemen tegen. Beide spellingen worden regelmatig door allerlei instanties gebezigd. Gezien de hoofdplaats Diemen, lijkt het ons taalkundig het meest logisch om bij deze buurtschap te spreken van Over-Diemen (vergelijkbaar met Oud-Diemen).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Over-Diemen ligt rond de Overdiemerweg. Het centrale gedeelte van de buurtschap is gelegen tussen de A1 en het Amsterdam-Rijnkanaal, en er zijn uitlopers van de buurtschap aan de andere, N zijde van dat kanaal, en aan de andere, Z zijde van de A1. De buurtschap ligt verder aan het water De Diemen (verdeeld in de Eerste, de Tweede en de Derde Diem), nabij knooppunt Diemen (A1/A9), O van het dorp Diemen, ZO van de stad Amsterdam, NO van het Amsterdamse stadsdeel Amsterdam-Zuidoost, W van het IJmeer, WNW van de stad Muiden en NW van de stad Weesp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Over-Diemen omvat ca. 30 huizen en enkele woonschepen, met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op de plaats van het huidige Fort Diemerdam, gelegen aan het, vanuit Diemen gezien, uiteinde van buurtschap Over-Diemen, lag in 1787 al een dubbele batterij, om Amsterdam te verdedigen tegen een mogelijke aanval van de Pruisen. Tussen 1799-1810 en later in 1827 en 1889 is Fort Diemerdam aangepast en versterkt. Na 1805 stond de kustbatterij bekend als ‘post no. 6’ in de reeks versterkingen die Cornelis Krayenhoff rond Amsterdam aanlegde. Het had als taak de afsluiting en verdediging van de Zuiderzee en de toegang tot Amsterdam, het tegengaan van landingen, het afslaan van aanvallen en het beschermen van de Diemerdammersluis. In 1883 werd de kustbatterij onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Diemerdammersluis en de Ipenslotersluis werden gebruikt als waterinlaat om het land voor de forten te kunnen inunderen. Verder zijn in 1889 de geschutsopstellingen en de munitiegebouwtjes gebouwd en in 1896 volgde nog een remise en een munitiegebouw. Bij Koninklijk Besluit is in 1954 Fort Diemerdam als vestingwerk opgeheven. De Stelling in zijn geheel is als monument beschermd en staat sinds 1996 op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. Stadsherstel Amsterdam werkte vanaf 2012 aan de restauratie van de gebouwen en het fortterrein.

- Ten oosten van Fort Diemerdam in buurtschap Over-Diemen ligt de kringenwetboerderij de Zeehoeve. De boerderij is in 1880 gebouwd. Het stalgedeelte is in 1924/1925 herbouwd na een ontploffing van een nabijgelegen munitie-opslagloods van Buskruitfabriek De Krijgsman. Een tweede, bakstenen, stal is in 1948 gebouwd. Omstreeks 2005 is de boerderij gerestaureerd. Het is een provinciaal monument.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Over-Diemen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen