Overburen

Plaats
Buurtschap
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Overburen

Terug naar boven

Status

- Overburen is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- De buurtschap Overburen valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Steggerda, deels onder het dorp Peperga.

- De buurtschap Overburen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Oerbuorren.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Overburen ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Ericaweg (het NW gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Pastoor Schuttestraat), Bovenweg en Heideweg. De buurtschap bestaat uit twee min of meer los van elkaar liggende delen, gelegen voornamelijk NO en ZW ten opzichte van elkaar. Het NO deel valt overwegend onder het dorp Steggerda, het ZW overwegend onder het dorp Peperga. De buurtschap ligt O van de A32, Z en ZO van (de westelijke kern van) het dorp Steggerda, OZO en ZO en ZZO van het dorp Peperga, ONO, O en ZO van het dorp De Blesse, N en NNO van het dorp Willemsoord, NO van het dorp Blesdijke en ZO van het dorp Wolvega.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Overburen 12 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Steggerda is een van de katholieke 'enclaves' in het overwegend protestantse Fryslân. In 1759 wordt er in het dorp een schuilkerk gebouwd: een schuur met beneden paarden en boven kerkruimte. De priester woont in een klein aangebouwd woonhuis. De eerste echte RK kerk komt hier pas in 1839, en wel in de buurtschap Overburen. Na nieuwbouw van de Sint-Fredericuskerk in het dorp in 1921 wordt de kerk in de buurtschap gesloopt. Het kerkhof is er nog wel.

Reactie toevoegen