Overmeer

Wijk
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Overmeer

Terug naar boven

Status

- Overmeer is een voormalige buurtschap, thans wijk in de provincie Noord-Holland, in de regio Gooi en Vechtstreek, gemeente Wijdemeren. T/m 2001 gemeente Nederhorst den Berg.

- De vroegere buurtschap Overmeer is inmiddels met het dorp Nederhorst den Berg aaneengegroeid en daarmee een wijk van dat dorp geworden. Het staat nog wel als plaatsnaam vermeld in de Topografische atlas Noord-Holland (1).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Uueromeri, 1156 Vuermere, 1381-1383 Overmer.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een waternaam, gevormd uit het Oudnederlandse uver 'hoger gelegen, stroomopwaarts' en het Oudnederlandse mere 'meer, water', vergelijk Uitermeer.(2)

Terug naar boven

Ligging

Overmeer ligt in het Z van Nederhorst den Berg en grenst in het O aan de Horstermeerpolder en in het W aan de rivier de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Overmeer 23 huizen met 234 inwoners (dat is gemiddeld dus 10 mensen in 1 huis, ook voor die tijd meer dan gemiddeld. Gemiddeld was destijds 6 tot 8 mensen in 1 huis).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2014 is in Overmeer-Zuid een nieuwbouwwijk van ca. 180 woningen gerealiseerd. Het plangebied van het Bestemmingsplan omvat globaal de gronden (incl. de rivier de Vecht) tussen de bestaande wijk en de Uiterdijksehof, Vreelandseweg en Randweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het pand aan de Vreelandseweg 2 in Overmeer is een voormalig stoomgemaal uit 1895. Het gemaal, dat de Horstermeerpolder op peil moest houden, heeft dienst gedaan tot 1924. Het water van de Horstermeer kwam door de Drecht (langs de Meerlaan) bij het gemaal, dat het water uitsloeg op de Vecht. Het gemaal is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- Sluis 't Hemeltje is een schutsluis tussen het Hilversums Kanaal en de Vecht. Met de bouw van de sluis is medio 1931 begonnen en in 1937 is het kanaal gereed gekomen. De sluis ligt direct Z van Overmeer, maar is eigendom van de gemeente Hilversum. Sluis 't Hemeltje maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: de sluis kan water uit het Hilversums Kanaal inlaten om o.a. de Horstermeerpolder te laten onderlopen. Op ca. 1 km ZO van de sluis ligt Fort Kijkuit. Bijzonder is dat de sluisdeuren niet zoals bij de meeste sluizen open draaien, maar opzij schuiven. Over de sluis liggen drie ophaalbruggen: een voor het auto- en busverkeer, die de Randweg verbindt met de Gabriëlweg en de Vreelandseweg, een voor fietsers en bromfietsers, n een smal ophaalbruggetje dat alleen voor de sluiswachter bedoeld lijkt.

Reactie toevoegen