Pannekeet

Plaats
Buurtschap
Dijk en Waard
West-Friesland Regio Alkmaar
Noord-Holland

Pannekeet

Terug naar boven

Status

- Pannekeet is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland en in de Regio Alkmaar, gemeente Dijk en Waard. T/m 2021 gemeente Heerhugowaard. T/m 1989 deels gemeente Langedijk (t/m 31-7-1941 gemeente Zuid-Scharwoude, per 1-8-1941 over naar gemeente Langedijk), deels gemeente Heerhugowaard; in 1990 door middel van een grenscorrectie in zijn geheel over naar gemeente Heerhugowaard.

- De buurtschap Pannekeet valt, ook voor de postadressen, onder de stad Heerhugowaard.

- De buurtschap Pannekeet heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De buurtschap ligt grotendeels binnen de bebouwde kom van de stad Heerhugowaard, maar ligt zodanig afgescheiden van voornamelijk de Heerhugowaardse woonwijken, dat lijkt te rechtvaardigen, Pannekeet als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pannekeet ligt rond de Langebalkweg, vanaf rond het kruispunt met de Westerweg (de N242) in O richting, en rond de Hasselaarsweg (het gedeelte van deze weg W van de spoorweg). De aansluitende Pannekeetweg is zodanig getransformeerd tot onderdeel van het aangrenzende industriegebied Zandhorst, dat het overgrote deel van deze weg niet meer tot onderdeel van de buurtschap valt te rekenen, een klein W deel ervan nog wel. De buurtschap ligt aan het Kanaal Alkmaar (Omval)-Kolhorn en ligt direct O van het dorp Zuid-Scharwoude, ZO van het dorp Noord-Scharwoude, NO van het dorp Broek op Langedijk, W van het tweelingdorp De Noord / Veenhuizen, N van de stad Heerhugowaard, Z van het dorp Waarland en ZW van het dorp Oude Niedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Pannekeet 7 huizen met 46 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen