Pannenschop

Plaats
Buurtschap
Deurne
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Pannenschop

Terug naar boven

Status

- Pannenschop is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne. T/m 1925 gemeente Deurne en Liessel.

- De buurtschap Pannenschop valt onder het dorp Zeilberg. Voor de postadressen valt de buurtschap - net als Zeilberg - onder het dorp Deurne.

- De buurtschap Pannenschop heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 Pottebakkerij.

Naamsverklaring
De vermelding uit 1794 is dialectisch voor 'pannenbakkerij'. De kaart van Hendrik Verhees uit eind 18e eeuw registreert ter plekke een pottenbakkerij en Van der Aa() vermeldt anno 1841 dat er in deze gemeente twee pottenbakkerijen en twee pannen- en plavuizenbakkerijen waren. De plaats heeft een naamgenoot in het Duitse dorp Pannenschöpp, net over de grens van Rijnland-Westfalen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pannenschop ligt rond de gelijknamige weg* en rond de wegen Snoertsebaan (het gedeelte N van de weg Zonnewende), Griendtsveenseweg (het gedeelte tussen de Snoertsebaan en de weg Leegveld), Lupinenweg, Pollenweg, Veghelsedijk, Klaverweg, Leegveld en Zonnewende (het gedeelte O van de Snoertsebaan). De buurtschap ligt ZO van de dorpen Zeilberg en Deurne en NO van het dorp Liessel.
* De weg loopt tegenwoordig dood op een pad waarover de koeien van de ene naar de andere wei kunnen lopen, en die op oude kaarten wordt aangeduid als Lupineweg, tegenwoordig Lupinenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Pannenschop omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zie verder Geschiedenis van Pannenschop op DeurneWiki.

Reactie toevoegen