Papendrecht

Plaats
Dorp en gemeente
Papendrecht
Alblasserwaard Drechtsteden
Zuid-Holland

ZH gemeente Papendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Papendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Papendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Papendrecht

Terug naar boven

Status

- Papendrecht is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard en in de regio Drechtsteden.

- Wapen van de gemeente Papendrecht.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Papendrecht.

- Onder het dorp Papendrecht vallen ook de buurtschappen Matena en Oosteind.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Papendrecht ligt aan weerszijden van de A15, maar voornamelijk Z daarvan, aan de rivier de Noord in het W en de rivier de Beneden-Merwede in het Z, NO van de rivier de Noord, N van de stad Dordrecht, W van het dorp Sliedrecht, WZW van het dorp Wijngaarden, Z van het dorp Oud-Alblas, Z en ZO van het dorp Alblasserdam, O en ZO van het dorp Hendrik-Ido-Ambacht en O en NO van het dorp Zwijndrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Papendrecht 240 huizen met 1.986 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 226/1.888 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Matena 14/98. Tegenwoordig omvatten gemeente en dorp ca. 13.000 huizen en ca. 32.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente en dit dorp, kun je terecht bij de volgende instanties:

- De in 1981 opgerichte Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft als werkgebied de gemeenten Alblasserdam en Papendrecht en de voormalige gemeente Nieuw-Lekkerland. Elk kwartaal verspreidt het bestuur een mededelingenblad onder de leden. Hierin staan buiten het nieuws van het bestuur, artikelen die door leden zijn aangeleverd en redactionele artikelen over historische feiten en gebeurtenissen. Het Historisch Informatiecentrum van de vereniging is gevestigd op Cortgene 3 te Alblasserdam. Het centrum is iedere zaterdag van 9.00-12.00 uur geopend voor bezoekers. Er is een archief en een bibliotheek. Vrijwilligers kunnen je desgewenst ondersteuning bieden.

- Stichting Dorpsbehoud Papendrecht.

- Museum Dorpsbehoud Papendrecht is gevestigd in de voormalige Marechausseekazerne. Naast wisseltentoonstellingen over de historie van het dorp zijn er vaste onderdelen, zoals de in oude staat herstelde cel, waarin de geschiedenis van het pand en zijn bewoners is ondergebracht, de in oude stijl ingerichte keuken en de leeszaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Papendrecht heeft 2 rijksmonumenten.

- Weidemolen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Papendrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Papendrecht.

- Nieuws: - Nieuws uit Papendrecht.

- Sport: - Papendrechtse Korfbal Club PKC.

Reactie toevoegen