Papenvoort (Rijkevoort)

Plaats
Buurtschap
Sint Anthonis Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Papenvoort (Rijkevoort)

Terug naar boven

Status

- Papenvoort is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, in deels gemeente Sint Anthonis, deels gemeente Boxmeer. T/m 30-4-1942 gemeente Beugen en Rijkevoort. Per 1-5-1942 over naar gemeente Wanroij, in 1994 gedeeltelijk over naar gemeente Sint Anthonis (het gedeelte dat valt onder het huidige postcodegebied Rijkevoort-De Walsert), gedeeltelijk over naar gemeente Boxmeer (het gedeelte dat valt onder het dorp Rijkevoort). De naam van buurtschap Rijkevoort-De Walsert was tot 1999 overigens Walsert (zie daarvoor verder onder Rijkevoort-De Walsert, Naamgeving).

- De buurtschap Papenvoort valt, ook voor de postadressen, deels onder postcodegebied Rijkevoort-De Walsert, deels onder het dorp Rijkevoort. Tot 1994 viel de gehele buurtschap onder het dorp Rijkevoort.

- De buurtschap Papenvoort heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, al kan ter plaatse onder andere de straatnaam Papenvoortsesteeg je daar wel een vermoeden van geven.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1311 kopie 1601 Papenvort, 1468 kopie 17e eeuw Papenvoirt.

Naamsverklaring
Samenstelling van voort 'voorde, doorwaadbare plaats door een rivier' en de persoonsnaam Papo.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Papenvoort ligt rond de wegen Papenvoortsesteeg, Vrijstraat (het korte, uiterste NW gedeelte van deze straat, echter zonder het hier aan deze straat gelegen huis, met huisnummer 27), Sint Anthonisdijk (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Rijkevoort), Papenvoortsedijk (het gedeelte gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Rijkevoort; daarvan het gedeelte N van het water Lage Raam beide zijden, het gedeelte Z daarvan alleen de Z zijde) en St. Anthonisweg (de N602; het gedeelte tussen de Papenvoortsedijk en het water de Tovense Beek). De buurtschap ligt direct Z en direct ZW van het dorp Rijkevoort, direct O van buurtschap Rijkevoort-De Walsert, N van het dorp Ledeacker, NW van het dorp Sint Anthonis, ZO van het dorp Wanroij en W van de A73 en het dorp Boxmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Papenvoort omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Reactie toevoegen