Pekela

Gemeente
Pekela
Veenkoloniën
Groningen

Pekela richtingbord Pekelas.jpg

Pekela's is geen plaatsnaam, maar een 'gemakshalve samenvoeging' van de dorpen Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Boven Pekela, die samen de gemeente Pekela vormen.

Pekela's is geen plaatsnaam, maar een 'gemakshalve samenvoeging' van de dorpen Oude Pekela, Nieuwe Pekela en Boven Pekela, die samen de gemeente Pekela vormen.

Pekela

Terug naar boven

Status

- Pekela is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën. De hoofdplaats van de gemeente is Oude Pekela.

- De gemeente is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Nieuwe Pekela en Oude Pekela.

- De gemeente omvat de dorpen Boven Pekela, Nieuwe Pekela en Oude Pekela, een klein stukje van het dorp Alteveer, en de buurtschappen Bronsveen, Dwarsdiep, Hoetmansmeer, Kruiselwerk en Wildeplaats. Dit zijn 3 dorpen, een stukje van 1 dorp en 5 buurtschappen in totaal.

In sommige plaatsnamenlijsten e.d. komen nog vermeende plaatsnamen / buurtschapsnamen in deze gemeente voor, die dat in werkelijkheid inmiddels niet meer zijn, dan wel nooit geweest zijn. Voor de volledigheid vermelden wij ze hier, met toelichting: Doorsnee (is een van de linten in de kern Nieuwe Pekela, is geen buurtschap maar een naoorlogse uitbreidingswijk); Hanekamp (in de kern van Oude Pekela gelegen); Mallemolen (lag tussen Oude Pekela en de vroegere Westerleese Venen, ongeveer ter hoogte van waar nu massagesalon Lady Aphrodite - Ontsluitingsweg 5 - is gehuisvest. Bron: Dick Kuil); Noodvlucht (was een waterschap, geen buurtschap); Noorderkolonie en Zuiderkolonie (opgegaan in het huidige dorp Boven Pekela); Stroobos (bebouwing verdwenen).

- Wapen van de gemeente Pekela.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Pekela.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Pekela grenst in het ZW aan buitengebied van Stadskanaal en nog net aan buitengebied van Wildervank, in het W aan Ommelanderwijk en Zuidwending, in het NW aan Meeden, in het N aan Westerlee en Winschoten, in het NO aan Blijham en in het O aan Wedde en Alteveer, en ligt N van Stadskanaal, NO van Gasselternijveen en Gieten, O van Wildervank en Veendam, ZO van Muntendam, Z van Scheemda en de A7, W en ZW van Bellingwolde en W en NW van Onstwedde en Vlagtwedde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Pekela omvat ca. 5.000 huizen met ruim 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Pekela's liggen in het grensgebied van Westerwolde in het ZO en het Oldambt in het NW. In vroeger eeuwen was dit daarom een aantrekkelijk smokkelgebied, omdat in deze streken verschillende belastingregimes golden. Hoe dat zit kun je lezen onder de link.

- WikiPekela is een encyclopedie over de gemeente Pekela, nagelaten door amateurhistoricus en Pekela-kenner Dick Kuil (1948-2011).

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Pekelpop is een no-profit organisatie ter bevordering van de pop- en rockcultuur in en om Pekela. Vrijwel maandelijks wordt er een gratis toegankelijk evenement georganiseerd, variërend van huiskamerconcerten met singer-songwriters en andere intieme acts, tot meer stevige acts van rock tot blues, punk, metal, electro, en zo nu en dan wat experimenteels op wat grotere lokaties tot max. 50 personen publiek. Pekelpop staat voor laagdrempeligheid en een familiaire en intieme sfeer. Ze houden met hun prijzen rekening met de kleine beurs, zodat een optreden van getalenteerde artiesten uit de regio, provincie, soms uit elders uit het land, en heel soms zelfs van ver buiten de landsgrenzen, voor iedereen toegankelijk is. Verder sluit Pekelpop zich graag aan bij organisaties in en om de gemeente die wat muzikale aankleding van hun evenement zoeken. Met enige regelmaat zijn ze op zoek naar huiskamers of andere ruimtes waar ze een keer wat mogen organiseren. Interesse in een geheel verzorgd concertje in je huiskamer, tuin, garage etc.? Neem contact met hen op.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Pekela (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Pekela. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Nieuws: - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Pekela.

- Belangenorganisaties: - Bewonersorganisatie Pekela (BOP) is opgericht in 2001 en komt op voor de huurdersbelangen van degenen die in deze gemeente een woning huren van Acantus. Ook houden zij zich bezig met wijk- en buurtbeheer.

- Verder was het de intentie dat er in 2017 een Dorpsraad Pekela zou worden opgericht. "Er staat veel te gebeuren in de gemeente. Denk daarbij aan de herindeling, het Centrumplan en de prestatieafspraken met zowel gemeente als Acantus. Om ook als inwoners hierbij betrokken te zijn, is het een goede zaak dat er een dorpsraad komt. De dorpsraad zal veelvuldig overleg hebben met de gemeente en Acantus", aldus voorzitter van de BOP Joop Brugman. (bron: zie de link) Vermoedelijk is dit niet doorgegaan, want wij kunnen er geen recentere berichten over vinden.

- Welzijn: - "De Badde is een maatschappelijk ondernemer die zich inzet om de eigen kracht van de inwoners van de gemeente Pekela te versterken. Samen werken we wijk- en dorpsgericht aan vitale wijken en dorpen voor jong en oud. We verbinden, ondersteunen en organiseren; uiteraard in samenwerking met jou als bewoner van deze gemeente. Zo staan we dichtbij de mensen. Heb je behoefte aan een luisterend oor, praktische tips, advies of ondersteuning? De Badde is er voor alle inwoners van de gemeente die een hulpvraag hebben over bijvoorbeeld schulden, eenzaamheid of relatieproblemen. Samen bepalen we wat jij nodig hebt. Dit kan betekenen in groepsverband of individueel. Maar net wat nodig is. Ons uitgangspunt is dat je je bewust bent dan wel wordt van je eigen verantwoordelijkheid, kracht en omgeving."

- Veiligheid: - Politie Pekela.

Reactie toevoegen