Piaam

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

piaam_collage.jpg

Piaam, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Piaam, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Piaam..JPG

Piaam, dorpsgezicht

Piaam, dorpsgezicht

Piaam. (3).JPG

De Hervormde Nicolaaskerk in Piaam

De Hervormde Nicolaaskerk in Piaam

Piaam. (2).JPG

Een rustiek hoekje in Piaam

Een rustiek hoekje in Piaam

Piaam. (4).JPG

Nog wat langer blijven in Piaam? Je kúnt er nog een nachtje over slapen...

Nog wat langer blijven in Piaam? Je kúnt er nog een nachtje over slapen...

Piaam

Terug naar boven

Status

- Piaam is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- Onder het dorp Piaam valt ook de buurtschap Kooihuizen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
13e eeuw Pyangum, 1379 Pyanghem, 1482 Pyangum, 1504 Piaem, 1505 Peanghum.

Naamsverklaring
Volgens sommigen ontstaan uit Padingahem*, heem 'woonplaats, woning' van de lieden van de persoon Pada, vergelijk het Oudengelse Peada. Hoewel syncope van intervocalische d reeds in het 12e-eeuwse Oudnederlands aantoonbaar is, kent het Oudfries deze syncope niet. Het totaal ontbreken van vormen met een d en de resterende i klank is een indicatie tegen deze etymologie. Mede daarom wordt ook uitgegaan van een persoonsnaam Pya*.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Piaam ligt Z van het dorp Makkum en grenst in het W aan de Zeedijk (van de voormalige Zuiderzee, thans IJsselmeer). De dorpskern is een piepklein dorpje met maar 1 doodlopend straatje: de Buren. Het dorpsgebied omvat ook nog een stuk buitengebied, vooral aan de O en de Z kant, met daarin een handvol boerderijen, en de buurtschap Kooihuizen met 2 eendenkooien.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Piaam 14 huizen met 100 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp nog altijd een 15-tal woonhuizen, plus een handvol huizen in de buurtschap Kooihuizen. Samen ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Piaam is schilderachtig gelegen aan de IJsselmeerdijk (even achter de voormalige Zuiderzeekust) tussen Makkum en Workum. De kleine compacte oude dorpskern is een beschermd dorpsgezicht. Enkele flinke stelpboerderijen en een paar huizen markeren de binnenkomst in het kleine dorp en twee monumentale kop-rompboerderijen sluiten het dorp aan de oostelijke zijde weer af.

- Piaam heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de kerk, plus 2 boerderijen uit mogelijk 1650-1700, zijnde Z van de kerk de grote kop-rompboerderij Piaam State met puntgevel in de kop, versierd met gevlochten friezen en boogjes, op nr. 22, en O van de kerk de Nynke Pleats op Buren 25. - Anno 2017 staat de boerderij op nr. 22 te koop. - Videoreportage van de makelaar van de boerderij op nr. 22.

- De dorpsstraat buigt naar de 13e-eeuwse bakstenen Hervormde (PKN) Nicolaaskerk (Buren 21) toe. In 1555 willen de inwoners een leien dak op de kerk. Kennelijk ligt er dan nog riet op en dat heeft te lijden van de stormen zo vlakbij de kust. Er wordt gemeld: "Pyanghum is nyet beplant met eenighe boemen." De westgevel is vernieuwd en bij de restauratie van 1953 zijn de rondbogige vensters in het koor hersteld en heeft het koor zijn gotische spitsbogen teruggekregen. Aan de noordzijde zit een hagioscoop in het muurwerk. Piaam heeft nooit een pastorie gehad, omdat het samen met buurdorp Idsegahuizum 1 kerkelijke gemeente is en in dat dorp de pastorie is gebouwd.

- De Gereformeerde kerk (Buren 6) uit 1889 is sinds 1969 als zodanig buiten gebruik. Tegenwoordig is er het Natuurhistorisch Museum 't Fûgelhûs in gevestigd, beheerd door de familie Joustra. In het museum tref je een bijzondere collectie van ruim 200 verschillende vogels uit de omgeving aan. Je krijgt er veel informatie over deze vogels en de geschiedenis van de waarden; het buitendijks land dat is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk. Verdere kenmerken van het vogelmuseum: een vriendelijke gastvrouw die je ontvangt; rolstoelvriendelijk met invalidentoilet; leuke cadeautjes te koop; klein koffie-/theeterras (waar je ook koffie kunt kopen om mee te nemen), en er is ook een E-bike oplaadpunt aanwezig.

Van half juni t/m 31 augustus is 't Fûgelhûs geopend: maandag t/m zaterdag - 12.00 tot 17.00 uur. Zondags is het museum gesloten. In mei tot half juni en in september is 't Fûgelhûs alleen op afspraak open, d.w.z. bel hen even of loop aan bij Buren 4, zodat ze je naar het museum kunnen begeleiden. Tijden om op afspraak te kunnen komen zijn: maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Entree: volwassenen: €3,00 / kinderen vanaf 5 jaar €2,00 / groepen vanaf 20 personen €2,50 p.p. / kinderen tot 5 jaar gratis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nabij de dorpskom van Piaam zijn nog enkele akkers te vinden, maar verder resteert niet veel van de voorheen zo belangrijke kleinschalige akkerbouw. Het is nu allemaal veeteelt in de omgeving.

- In het westen van de provincie bij het IJsselmeer heeft It Fryske Gea een aantal stukjes van de dijkvaart oftewel Dyksfeart in beheer. Als verbindingszones zijn ze van groot belang. Het gaat om delen van de vaart bij Piaam, Sotterum, Gaast en Doniabuorren. Ook de Lytse Feart en de Lange Fliet horen bij dit geheel aan natuurstroken.

- Vanuit vogelkijkhut De Ral kijk je uit over het IJsselmeer. Voor de hut liggen soms strandjes, waar je kans hebt op reuzenstern en steltlopers. Ook worden hier vaak grote zilverreiger en lepelaar gezien. Roerdomp, baardman en buidelmees worden wel eens in de rietkragen gezien. Maar je kunt er nog veel meer vogelsoorten treffen. Zie daarvoor de link.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Piaam, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Piaam kerk.

Reactie toevoegen