Pijnacker-Nootdorp

Gemeente
Pijnacker-Nootdorp
Haaglanden
Zuid-Holland

Pijnacker-Nootdorp

Terug naar boven

Status

- Pijnacker-Nootdorp is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden.

- De gemeente Pijnacker-Nootdorp is in 2002 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Pijnacker en Nootdorp.

- Naast de hierboven genoemde dorpen omvat de gemeente verder nog het dorp Delfgauw en de buurtschappen Gooland, Katwijkerlaan, Klein Delfgauw (deels), Noukoop, Oude Leede, Ruyven en Vlieland. Bij elkaar zijn dit 3 dorpen en 7 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt O van de stad Delft, ZO van de dorpen Rijswijk en Voorburg en de stad Den Haag, Z en ZO van het dorp Leidschendam, W en ZW van de stad Zoetermeer, W en NW van het dorp Bleiswijk, NW van het dorp Berkel en Rodenrijs en N van de steden Schiedam en Rotterdam. De A13 loopt W van de gemeente, de A4 NW en de A12 N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bij haar oprichting in 2002 als volgt samengesteld:
van de gemeente Pijnacker; 3.039 ha met 9.128 huizen en 24.294 inwoners;
van de gemeente Nootdorp; 728 ha met 3.727 huizen en 10.829 inwoners;
van de gemeente Leidschendam; 1 ha zonder huizen en - dus ook - zonder inwoners.
In totaal dus ruim 35.000 inwoners.

Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 22.000 huizen met ruim 53.000 inwoners, waarvan 25.000 in Pijnacker, 19.000 in Nootdorp en 9.000 in Delfgauw. Deze forse uitbreiding t.o.v. 2002 is dus vooral gerealiseerd in de kernen Nootdorp en Delfgauw (voorheen gemeente Pijnacker).

Terug naar boven

Beschrijving

- "Pijnacker-Nootdorp is een gezellige gemeente op een landelijke locatie in de Randstad. Hier woon je in een weids en uitgestrekt groengebied tussen de grote steden Rotterdam, Den Haag en Delft. De gemeente bestaat uit drie dorpen: Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw, en buurtschap Oude Leede. Zij hebben ieder hun eigen karakter, maar de sfeer is overal dorps en familiair. De winkeliers kennen je en staan altijd klaar voor een praatje. Ook bij de vele verenigingen heb je gemakkelijk contact met dorpsgenoten, of het nu gaat om de tennis-, voetbal-, paardensport-, hockey-, dart- of muziekvereniging. Jaarlijks zijn er verschillende culturele evenementen waar het hele dorp elkaar treft.

In Pijnacker-Nootdorp is het heerlijk wonen. Hier woon je buiten, in een ruime én betaalbare woning met tuin. De kinderen groeien veilig op in een groene en landelijke omgeving. De basisschool ligt op loopafstand en er zijn diverse middelbare scholen in de nabije omgeving. Vanuit iedere plek in de gemeente ben je met de fiets binnen vijf minuten in de natuur. Een rijk netwerk aan fiets- en wandelpaden leidt je langs eeuwenoude polderlandschappen, bossen en plassen zoals de Dobbeplas, langs dorpse strandjes als de Delftse Hout, en door de natuur. En ga je iets verder weg, dan sta je zo op een van de Zuid-Hollandse stranden. De dorpen van de gemeente liggen namelijk erg centraal in de Randstad. Dat is ook handig voor je werk of als je naar het theater wilt. Met de Randstadrail sta je binnen tien minuten in het centrum van Den Haag. Ook Zoetermeer, Delft en Rotterdam zijn binnen handbereik. Onze gemeente is ideaal als je rustig en landelijk wilt wonen midden in de zuidelijke Randstad.

Ook aan ondernemers biedt Pijnacker-Nootdorp volop kansen en vestigingsmogelijkheden. Van oudsher is hier de tuinbouwsector gevestigd. Met bedrijven die al generaties lang in handen van dezelfde familie zijn, barst de gemeente van kennis en ervaring. Die worden optimaal benut om nieuwe duurzame (teelt)technieken en kasvormen te ontwikkelen en tot wasdom te brengen. Tuinbouwbedrijven in onze gemeente zijn koploper in hun sector. Daarom is het gebied tot in China bekend. Naast de tuinbouwsector floreert het midden- en kleinbedrijf en de dienstverlenende sector. Ook deze ondernemers op de verschillende bedrijventerreinen zijn geworteld in hun gemeente en zijn onderling betrokken. Ze ontmoeten elkaar bij de ondernemersvereniging en organiseren samen verschillende evenementen en activiteiten." Aldus Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2016 is het Laakgebied gereed gekomen, een voorheen agrarisch en nu natuur- en recreatiegebied van ca. 60 hectare tussen Pijnacker en Nootdorp, als onderdeel van een 'groen lint' tussen Delft en Zoetermeer. Men kan er o.a. wandelen, fietsen, vissen en kanoën.

- Gedeputeerde Evertse van de provincie Zuid-Holland en wethouder Van Staalduinen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben in 2010 82 hectare natuurbos overgedragen aan Staatsbosbeheer, die het gaat beheren. Het Natuurbos is onderdeel van het project Groenblauwe Slinger. Daarvan wordt de kern gevormd door de Balij en het Bieslandse Bos, samen 630 hectare oppervlakte. Hiervan is al 430 hectare ingericht. De Groenblauwe Slinger is een zone door de zuidelijke Randstad met ruimte voor agrarische activiteit, natuur, recreatie en water(berging). Hij verbindt het Groene Hart met Midden Delfland en bestaat uit ongeveer 200 km2 aan boerenlandschap, en bos en recreatiegebied.

Het gebied geeft vooral bewoners van de dichtbevolkte drukke Randstad mogelijkheden tot recreatie op korte afstand van huis en geeft ook dieren en planten de mogelijkheid zich te verspreiden. Daardoor ontstaat er een rijkere flora en fauna met meer soorten (biodiversiteit). De Groenblauwe Slinger moet ook voorkomen dat de regio's Rotterdam en Den Haag, met samen ca. 2 miljoen inwoners, in de toekomst aan elkaar vastgroeien. Door het gebied tussen de steden open te houden, ontstaat er een goed evenwicht tussen bebouwing en groen.

- Het in de afgelopen jaren ontwikkelde 560 hectare grote natuur- en recreatiegebied Groenzoom ligt deels in de gemeente Lansingerland, deels in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Pijnacker-Nootdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskrant Telstar verschijnt woensdags in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en in de aan Nootdorp grenzende Haagse Vinexwijk Ypenburg. - Nog een nieuwssite over (de kernen van) deze gemeente.

- Algemeen: - "Het gezamenlijk bouwen aan een aantrekkelijk Pijnacker-Nootdorp (PN) doen we onder andere met onze Denktank Citymarketing. De Denktank bestaat uit betrokken PN’ers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Wat speelt er op het gebied van wonen, ondernemen en vrije tijd? Welke kansen zien we? En wat kan citymarketing hierin betekenen? De Denktank is de sparringspartner van PN Marketing en helpt op deze manier bij de uitvoer van citymarketing. Wil je meer informatie over de Denktank? Of wil je actief bijdragen aan de citymarketing van PN en deelnemen in de Denktank? Meld het ons via info@natuurlijkpn.nl.

In 2017 heeft PN Marketing een Alliantie Lab georganiseerd. Verschillende bedrijven, ondernemers, maatschappelijke en culturele instellingen, en evenementenorganisatoren zijn uitgenodigd om met elkaar Pijnacker-Nootdorp beter op de kaart te zetten. Dit heeft geresulteerd in 15 uiteenlopende allianties: samenwerkingen die de gemeente nog bekender en aantrekkelijker kunnen maken. Onder de link vind je alle 15 de allianties beschreven. Sommige allianties zitten nog in de oriëntatiefase, andere allianties hebben al concrete stappen gezet of zijn al uitgevoerd. We hopen en verwachten dat meer partijen zich kunnen vinden in het principe van 'samen merken' en zich willen aansluiten bij deze samenwerking. Wil je deelnemen aan een alliantie? Of kun je de alliantiepartners helpen met hun idee? Of wil je een nieuwe alliantie aanmelden? Dat kan NATUURLIJK! Mail naar info@natuurlijkpn.nl en wellicht sta jij binnenkort ook genoemd als merkpartner."

- Duurzaamheid en innovatie: - "Pijnacker-Nootdorp heeft een koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zowel onze bedrijven als bewoners zetten zich in voor een duurzamere samenleving op innovatieve wijze: van innovatieve warmte-transities tot bio-based glastuinbouw en van koplopers in de circulaire economie tot ludieke afvalscheiding. In onze gemeente zijn we op alle gebieden duurzaam en innovatief!"

- Bedrijfsleven / ondernemen: - "Is jouw bedrijf of instelling, groot of klein, MKB of ZZP, gevestigd in deze gemeente of omgeving? Dan is een lidmaatschap van Ondernemersvereniging Pijnacker-Nootdorp (OVPN) zinvol. Door het bezoeken van de OVPN-ledenbijeenkomsten bouw en onderhoud je een interessant business-netwerk. In ontspannen sfeer maak je kennis met in de gemeente gevestigde ondernemers. Je ontmoet bestaande en potentiële opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Als OVPN-lid heb je ook baat bij de collectieve belangenbehartiging die de OVPN voor aangesloten ondernemers doet. Regelmatig overlegt de OVPN met bijvoorbeeld de gemeente, de provincie, overkoepelende organisaties en ondernemersverenigingen in de regio. De OVPN draagt ertoe bij dat jouw mening en wensen worden gehoord. Door jouw deelname aan OVPN-bijeenkomsten en OVPN–excursies ben je tijdig geïnformeerd over lokale aangelegenheden en over sociaal-economische, bedrijfseconomische en fiscale zaken. Redenen genoeg dus om lid te worden!"

- Veiligheid: - Nieuws van Politie Pijnacker-Nootdorp op Facebook.

Reactie toevoegen