Plak

Plaats
Buurtschap
Berg en Dal
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Plak

Terug naar boven

Status

- Plak is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Berg en Dal. T/m 2014 gemeente Groesbeek.

- De buurtschap Plak valt onder het dorp De Horst, maar omdat dat dorp geen eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek, liggen beide voor de postadressen 'in' Groesbeek.

- De buurtschap Plak heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen

1843 Plak, 1867  De Plak.

Naamsverklaring

"Gelders-Overijsselse variant van plag 'hei- of graszode'." (bron: Van Berkel en Samplonius)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Plak ligt O van het dorp Groesbeek en OZO van het dorp De Horst, rond de kruising van de Ketelstraat en de Hogewaldseweg. De buurtschap ligt verder NO van de dorpen Breedeweg en Milsbeek, N van het Reichswald in Duitsland, ZW van de plaats Kranenburg in Duitsland en ZZO van de buurtschap Wyler en het gelijknamige dorp in Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Plak 35 huizen met 213 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reacties

(2)

Graag zou ik willen weten waar de naam De Plak vandaan komt. Is bij u bekend hoe de buurtschap aan de naam komt?

Ik heb de verklaring nu toegevoegd.

Reactie toevoegen