Plantage Centrum

Plaats
Buurtschap
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Plantage Centrum

Terug naar boven

Status

- Plantage Centrum is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Wouw.

- De buurtschap Plantage Centrum valt onder het dorp Wouwse Plantage en maakt deel uit van het landgoed Wouwse Plantage.

- De buurtschap Plantage Centrum heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samengesteld uit plantage ‘aangelegd bos’, naar de omringende Wouwse Plantage, en centrum, naar de ligging midden in het bos op de plaats waar een aantal weggetjes samenkwam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Plantage Centrum ligt 2 km WZW van het dorp Wouwse Plantage, rond de vijfsprong van de - verharde - weg Plantage Centrum (een zijweg aan uw rechterhand, gezien vanaf de Plantagebaan vanuit Wouwse Plantage) met de zandwegen Wouwse- of Beukendreef, Nieuwe Dreef, Duinendreef en Fonteindreef. De buurtschap ligt verder ZO van de stad Bergen op Zoom, NO van het dorp Hoogerheide, N van het dorp Huijbergen, WNW van de plaats Heikant in België, W van de plaats Essen in België en WZW van het dorp Nispen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Plantage Centrum omvat ca. 10 panden met ca. 30 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“Toen De Caters het landgoed kocht, stonden er in het centrum waar de dreven samenkwamen enkele boerderijtjes en huizen. Eén van die huizen liet de baron afbreken en in plaats daarvan kwam een groot herenhuis. Dit huis kreeg de naam kasteel, maar door uitbreidingen en veranderingen ontstond het huidige kasteeltje dat alleen in de grondvorm nog maar te vergelijken is met het oorspronkelijke bouwwerk. Om het hoofdgebouw zijn de boerderijen en bijgebouwen gegroepeerd. Deze zijn duidelijk op het kasteel gericht. Opvallend zijn de rustieke decoraties met quasi-vakwerk, de in patroon gemetselde drainagebuizen en de hier en daar nog aanwezige beschilderingen. Omdat het landgoed over een eigen steenbakkerij in het dorp Wouwse Plantage kon beschikken, zijn de gebouwen hoofdzakelijk uit baksteen (en drainagebuizen) opgetrokken. Daarnaast is veel hout, dat ruim voorhanden was, gebruikt. De bebouwing is, met uizondering van het Brandweermuseum, door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg tot beschermd monument verklaard” (101). Zie verder bij Wouwse Plantage.

In het verlengde van de voormalige smederij stond vroeger een lattenloods. Dat was de remise voor de treinstellen van het smalspoor. Daar weer achter was een handbediende draaischijf om de locomotief en de treinstellen in de juiste richting te kunnen zetten. Van deze schijf, noch van de remise is iets overgebleven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Let op! Plantage Centrum is privéterrein en doorgaans niet toegankelijk. Natuurwandelingen, bezoek en rondleiding zijn mogelijk op afspraak met VVV Roosendaal. Ook voor individuen te bezoeken tijdens de rondleidingen (enkele woensdagen in juli en augustus).

“Het kasteel werd in 1845 door baron De Caters als herenhuis gebouwd. Het was toen een in baksteen opgetrokken landhuis. Toen Paul Emsens in 1895 eigenaar werd, begon hij direct met een verbouwing in neorenaissancestijl. Er werd een achtkantige toren aangebouwd en een biljartzaal. Binnen werd het kasteeltje van de nodige luxe voorzien. De plafonds werden bekleed met op linnen geschilderde taferelen. In de oorlog verdwenen die schilderijen weer en een deel van de doeken werd later gebruikt om de groenten in de tuin af te dekken tegen nachtvorst” (101).

- Het jachthuis gelegen aan het pleintje tegenover het kasteel, dateert uit circa 1875 en is oorspronkelijk als herberg gebouwd voor omwonenden en bezoekers.

- Houtzagerij uit circa 1895 in ornamentale bouwstijl.

- De Prinsenhof werd in 1871 gebouwd voor boswachter Prinsen.

- De Kasteelwei is een rijksmonument, op de plaats waar ooit het kasteel van Wouw heeft gestaan. Het wordt in de komende jaren uitgebouwd tot een recreatiegebied waarbij de contouren van de burcht en de oude slotgracht duidelijk worden geaccentueerd.

Terug naar boven

Literatuur

Wij hebben hier slechts een deel van de bezienswaardigheden van Plantage Centrum, en dan ook nog vrij summier, beschreven. Een uitgebreide landgoedgids betreffende Wouwse Plantage, die aan te raden is als je het gebied wilt gaan bezichtigen, wordt uitgegeven door Heemkundekring De Vierschaer. Op hun site vind je ook een uitvoerige pagina met de geschiedenis van landgoed Wouwse Plantage, waar onderaan ook alle bezienswaardige panden worden afgebeeld en beschreven.

Reactie toevoegen