Poolland

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
West-Friesland Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Poolland

Terug naar boven

Status

- Poolland is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in grotendeels de streek West-Friesland, en deels de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 grotendeels gemeente Barsingerhorn, deels gemeente Wieringerwaard, per 1-8-1970 in zijn geheel over naar gemeente Barsingerhorn, in 1990 grotendeels over naar gemeente Niedorp, deels over naar gemeente Anna Paulowna, in 2012, weer in zijn geheel, over naar gemeente Hollands Kroon.

- De buurtschap Poolland valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Barsingerhorn (= de even huisnummers), deels onder het dorp Wieringerwaard (= de oneven huisnummers).

- De buurtschap Poolland heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1680 herdruk 1745 Pool Landt, 1847 Poolland. De weg en dijk is onderdeel van de Westfriese Omringdijk en had vóór 1680 geen eigen naam.

Naamsverklaring
Zou zo genoemd zijn ter herinnering aan tochten naar de Noordpool, mogelijk in verband met de walvisvaart.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Poolland ligt rond de gelijknamige weg en dijk, N van het dorp Barsingerhorn, Z van het dorp Wieringerwaard, NO van de stad Schagen en NW van het dorp Kolhorn. Aan de dijk ligt ook een woonhuis met de naam van de buurtschap.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Poolland omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De dijk Poolland is onderdeel van de ca. 800 jaar oude Westfriese Omringdijk. De bebouwing aan de noordzijde van de dijk ligt in de polder Wieringerwaard en valt onder het gelijknamige dorp. De bebouwing aan de zuidzijde ligt in de Kaagpolder (voorheen Polder Neerkaag) en valt onder het dorp Barsingerhorn.

Het begin van de polder ten noorden van de dijk was opgehoogd land en water dat de dijk moest beschermen tegen de zee, die tot de inpoldering van de Wieringerwaard in 1610 tot daar kwam. Uit deze periode is bekend dat er ten zuiden van de dijk een gemakkelijker te bewandelen/berijden parallelweggetje was. De aanwonenden werden toen de bewoners van 'de onderdijk/onder den dijck' genoemd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aan de zuidkant van de buurtschap is een poel gegraven die speciaal bestemd is voor lepelaars. Vroeger lag hier ook al een vogelbroedgebied, de Vogel-kooij genaamd.

Reactie toevoegen