Prinsenkamp

Plaats
Buurtschap
Nijkerk Barneveld
Veluwe
Gelderland

Prinsenkamp

Terug naar boven

Status

- Prinsenkamp is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, in grotendeels gemeente Nijkerk, deels gemeente Barneveld (t/m 1811 gemeente Barneveld. In 1812 over naar gemeente Voorthuizen, in 1818 over naar gemeente Barneveld).

- De buurtschap Prinsenkamp valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Nijkerk, deels onder het dorp Voorthuizen.

- De buurtschap Prinsenkamp heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Prinsenkamp ligt grotendeels in het uiterste O van de O, langgerekte uithoek van de gemeente Nijkerk, direct N van het dorp Voorthuizen, rond de Prinsenweg, het gedeelte van de Voorthuizerweg (de N303; O zijde) tussen de kruisingen met de Prinsenweg, en het zuidelijkste gedeelte van de Drostenweg. De buurtschap ligt verder (op enige afstand) OZO van de stad Nijkerk, WNW van het dorp Stroe, ZW van het dorp Garderen en ZZO van het dorp Putten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Prinsenkamp omvat ca. 70 huizen en ca. 280 verblijfsaccommodaties, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In deze buurtschap is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten tussen de Duitsers en de Canadese bevrijders. Helaas hebben de Canadezen 22 boerderijen, dus een groot deel van de buurtschap, kapot of in brand moeten schieten, omdat de Duitsers hun kanonnen op de boerenerven hadden geplaatst. Daarbij zijn ook enkele Prinsenkampers om het leven gekomen. Zie verder de ooggetuigenverslagen m.b.t. de bevrijding van Prinsenkamp.

De Prinsenkamp is vooral bekend van recreatiecentrum Edda Huzid en andere bungalowparken (in het) O van de buurtschap, die onder Voorthuizen gem. Barneveld vallen.

Reactie toevoegen