Gelderland

Gelderland

Berkelland
Barneveld
Overbetuwe
Achterveld is een dorp in grotendeels de provincie Utrecht, streek Eemland, gemeente Leusden (t/m 31-5-1969 gemeente Stoutenburg) en deels de provincie Gelderland, streek Veluwe, gemeente Barneveld.
Leusden Barneveld
Het is altijd mooi in Akkooi! (zoals je Acquoy hoort uit te spreken). Bijvoorbeeld in de lente, zoals op deze 'ansichtkaart'. (© Jan Dijkstra, Houten)
West Betuwe
Het dorp Aerdt heeft drie rijksmonumenten, waaronder de Hervormde kerk, die deels nog uit de periode rond 1300 dateert (© H.W. Fluks)
Zevenaar
Dorpsgezicht van Alem, met de RK H. Hubertuskerk
Maasdriel
Altforst, RK kerk Donatus Martelaar
West Maas en Waal
Overbetuwe
Angeren is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.
Lingewaard
Appeltern is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.
West Maas en Waal
In 2015, of wellicht al eerder, verschijnen ineens fraaie plaatsnaamborden Arkelbroek in het buitengebied N van Achterveld. Als iemand hier meer over kan vertellen, houden wij ons aanbevolen. (© H.W. Fluks)
Barneveld Leusden
Asperen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente West Betuwe. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Lingewaal, in 2019 over naar gemeente West Betuwe.
West Betuwe
Assel, deze kleine buurtschap. met slechts een handvol panden. ligt buiten de bebouwde kom in bos- en heiderijk gebied
Apeldoorn
Dit plaatsnaambordje stond in ieder geval in 2013 nog in buurtschap Avest (want uit dat jaar dateert deze foto). Anno 2019 is dit bordje verdwenen. Maar de buurtschap bestaat nog gewoon. Weet iemand wanneer en waarom dit bordje is verdwenen?
Berkelland Oost Gelre
Azewijn is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 1820 gemeente Netterden. In 1821 over naar gemeente Bergh, in 2005 over naar gemeente Montferland.
Montferland
Baak is een dorp in de provincie Gelderland, regio Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 2004 gemeente Steenderen.
Bronckhorst
De Haalderense buurtschap Baal had t/m 2017 zelfvervaardigde, blauwe plaatsnaambordjes. Omdat die te veel op komborden leken, en de buurtschap buiten de bebouwde kom ligt, moesten ze van de gemeente worden verwijderd. Dat is dan ook gebeurd.
Lingewaard
Zevenaar
Gemeente Beesd anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)
West Betuwe
Beggelder, woonhuis aan de Rietstapperweg
Aalten Oude IJsselstreek
Bekveld FM is naar eigen zeggen de gezelligste piraat van Bekveld en verre omstreken
Bronckhorst
Beltrum is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Berkelland. Het was een zelfstandige gemeente van 1796 t/m 12-4-1819. Per 13-4-1819 over naar gemeente Eibergen, in 2005 over naar gemeente Berkelland.
Berkelland
Gemeente Bemmel anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, inclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeente Ressen, exclusief de begin 19e eeuw opgeheven gemeenten Angeren en Doornenburg (collectie atlasenkaart.nl)
Lingewaard
Beneden-Leeuwen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1817 gemeeente Leeuwen. In 1818 over naar gemeente Wamel, in 1984 over naar gemeente West Maas en Waal. (© Jan Dijkstra, Houten)
West Maas en Waal
Kaart van de in 1821 opgeheven gemeente 's-Heerenberg, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper
Montferland
De kleine buurtschap Bern is in 3 opzichten bijzonder: 1) vanouds lag het in het Land van Heusden en Altena, sinds 1904 in de Bommelerwaard, 2) het heeft een eigen bebouwde kom en 3) het heeft een eigen postcode. 2) en 3) zijn zeldzaam bij buurtschappen.
Zaltbommel
Binnenheurne (tot ca. 1930 gespeld als Binnen Heurne) is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch. (© www.kadaster.nl)
Oude IJsselstreek
Prachtige tekening van en gedicht over de buurtschap Bontebrug. En wij kunnen beamen: als je er een keer geweest bent, wil je er graag nog eens terugkomen, want het is een mooi plaatsje om te zien.
Oude IJsselstreek

Pagina's