Utrecht

Utrecht

ZW van de kern van buurtschap Aan de Zuwe ligt op Wilnisse Zuwe 58 het langerrekte recreatieterrein Veen-Vliet, een particulier terrein met ca. 40 koop-recreatiewoningen (met Vereniging van Eigenaren).
De Ronde Venen
Een deel van Abcoude ligt idyllisch aan het meanderende riviertje het Gein (© Jan Dijkstra, Houten)
De Ronde Venen
De buurtschap Achterdijk valt onder drie dorpen en (thans) twee gemeenten, dus dat vergt ter plekke nogal wat bordjes om de weg te wijzen voor welk deel je welke kant op moet... (overigens is het plaatsnaambord ergens in de afgelopen jaren ontvreemd).
Vijfheerenlanden Molenlanden
Vanaf de Provincialeweg door Knollemanshoek komen we in buurtschap Achtersloot
IJsselstein
Achterveld, RK kerk St. Joseph
Leusden Barneveld
Op de Lekdijk gaat de buurtschap Sluis onder Ameide naadloos over in de buurtschap Achthoven onder Lexmond
Vijfheerenlanden
Ameide is een dorp in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek Alblasserwaard, gemeente Vijfheerenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Zederik, in 2019 over naar gem. Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden
Amerongen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
Amersfoort is een stad en gemeente in de provincie Utrecht, in de streek Eemland.
Amersfoort
Amstelhoek, met zicht op de Amstel
De Ronde Venen
In 2015, of wellicht al eerder, verschijnen ineens fraaie plaatsnaamborden Arkelbroek in het buitengebied N van Achterveld. Als iemand hier meer over kan vertellen, houden wij ons aanbevolen. (© H.W. Fluks)
Barneveld Leusden
Gemeente Abcoude-Baambrugge anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)
De Ronde Venen
Aan het begin van Baambrugse Zuwe bij de Herenweg in Vinkeveen
De Ronde Venen
Bazeldijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Molenlanden Vijfheerenlanden
Tot ca. 1930 komt de naam Beerschoten, bij Driebergen, op de kaarten alleen nog voor als huis- en of landgoednaam (© Kadaster)
Utrechtse Heuvelrug Zeist
Blauwkapel heeft voor het deel op het gelijknamige fortterrein een piepklein, op een straatnaambord lijkend plaatsnaambord
Utrecht De Bilt
Bolgerijen, de Bolgerijsekade, vanuit het westen gezien
Vijfheerenlanden
Boswijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
Botshol, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
De Ronde Venen
Utrechtse Heuvelrug
Breukelen, de Vechtbrug verbond de gerechten, later gemeenten Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters
Stichtse Vecht
Broek is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek Alblasserwaard, gem. Vijfheerenlanden. T/m 1985 grotendeels gem. Meerkerk, deels gem. Ameide; in 1986 in over naar gem. Zederik, in 2019 over naar gem. Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden
Korenmolen De Hoop in Bunschoten
Bunschoten
Buurtschap Cattenbroek, aan de Cattenbroekerdijk van Montfoort naar Woerden
Montfoort Woerden
In ambtelijke stukken wordt het groene gebied tussen Eem en Bunschoterstraat Hoogland-West genoemd. Cultuurhistorisch, geografisch en maatschappelijk gezien betreft dat de laatste overgebleven buurtschappen van Hoogland: Coelhorst en Zeldert.
Amersfoort
Het Oogstfeest Kromme Rijnstreek in Cothen is er 1x per 2 jaar, in de oneven jaren, op een zaterdag eind augustus. Er is die dag van alles te zien en te doen rond het thema agrarisch gebruik van het Kromme Rijngebied vroeger, nu en in de nabije toekomst.
Wijk bij Duurstede
Darthuizen, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
Chiqcare WoonZorg heeft in 2014 Villa De Birkt in de gelijknamige buurtschap gekocht en er 16 kamers voor begeleid/beschermd wonen gerealiseerd.
Soest Amersfoort
Rond 1870 heeft P.J. Lutgers de arbeiderswoningen van buurtschap De Glashut vastgelegd in een potloodschets. Dit is een van de weinige afbeeldingen waarop de opvallende glasovens te zien zijn. Ook is te zien dat er toen veel meer bebouwing stond dan nu.
Stichtse Vecht
Utrechtse Heuvelrug Woudenberg Renswoude
De Kerstmarkt in De Hoef (op een zondag in december) is naar eigen zeggen de gezelligste en meest authentieke kerstmarkt in de wijde omgeving, met alleen kerstgerelateerde artikelen. De markt is de laatste jaren uitgegroeid tot een drukbezocht evenement.
De Ronde Venen
Gemeente De Ronde Venen heet je met deze fraaie borden welkom op haar grondgebied. Een tip voor andere gemeenten om ook zoiets te doen, want bij veel gemeenten kom je op hun grondgebied binnen zonder dat je daar bordmatig op geattendeerd wordt.
De Ronde Venen
Het landschap in Demmerik is de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Maar het is voor een goed doel: weidevogels, water, bodemdaling, landbouw, natuur én recreatie varen er wel bij. Mooi voorbeeld van win-win-win-win-win-win dus! (© Provincie Utrecht
De Ronde Venen
Buurtschap Den Oord bij Wijk bij Duurstede is mooi gelegen onder aan de Lekdijk
Wijk bij Duurstede Houten
De Diefdijk, een dijk tussen Leerdam en Fort Everdingen, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Vijfheerenlanden West Betuwe
Eerst maar even wat drinken bij Café De Schans voordat we aan de wandeling door Donkereind beginnen
De Ronde Venen
Doorn, collage van het imposante Huis Doorn e.o.
Utrechtse Heuvelrug
Vanaf de lange Gooyerdijk komen we in Driebergen-Rijsenburg, dat alleen op de plaatsnaamborden en in het postcodeboek zo heet. In de volksmond en op andere bebordingen is altijd sprake van Driebergen, wat ons ook logischer lijkt. Zie verder onder Naam.
Utrechtse Heuvelrug
Dwarsdijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Wijk bij Duurstede
Eembrugge is een buurtschap in grotendeels gemeente Baarn, deels gemeente Eemnes. Alleen voor het Baarnse deel is de buurtschap voorzien van plaatsnaamborden.
Baarn Eemnes
Op een zaterdag begin mei is er jaarlijks in Eemdijk het EK Palingroken, oftewel het Eemdijker Kampioenschap Palingroken, bijgenaamd 'Heel Diek Rookt'. Tussen de 15 en 20 palingrokers strijden om de Palingbokaal.
Bunschoten
Op het Eiland van Schalkwijk valt héél veel te zien! Dat bewijst deze collage van Jan Dijkstra uit Houten én de meer dan 800(!) foto's met toelichting die hij er van gemaakt heeft. Zie de link onder het kopje Beeld en ga daar maar eens goed voor zitten.
Houten Wijk bij Duurstede Nieuwegein
Everdingen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Vijfheerenlanden
Geer is een buurtschap in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. T/m 1985 grotendeels gemeente Nieuwland, deels gemeente Leerbroek. (© Jan Dijkstra, Houten)
Vijfheerenlanden
Collage van de zeer landelijke buurtschap Geer in het uiterste Z van het dorpsgebied van Wilnis, met o.a. de ophaalbrug naar buurtschap Spengen. Vanaf de Geerkade alhier kun je diverse mooie wandelroutes door de omgeving lopen. (© Jan Dijkstra, Houten)
De Ronde Venen
Op deze kaart, uit ca. 1925, is goed te zien dat de bebouwing langs de weg en waterloop Gein voor het N deel, onder de gemeente Weesperkarspel, bekend stond als buurtschap Het Gein, en het Z deel, onder de gemeente Abcoude, als buurtschap Vinkenbuurt.
De Ronde Venen
Gemaal is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. T/m 1988 gemeente Vinkeveen en Waverveen. Op de achtergrond het gemaal waar de buurtschap naar is genoemd.
De Ronde Venen
Buurtschap Gieltjesdorp, gelegen rond de gelijknamige weg tussen Haarzuilens en de spoorwegovergang
Stichtse Vecht
Ginkel, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
De Ronde Venen

Pagina's