Raard

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

raard_collage_2.jpg

Raard, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Raard, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Raard..JPG

Mooi in het landschap ligt daar Raard

Mooi in het landschap ligt daar Raard

Raard.JPG

Op de terp bij de kerk van Raard

Op de terp bij de kerk van Raard

Raard (2).JPG

Dorpsgezicht van Raard

Dorpsgezicht van Raard

Raard

Terug naar boven

Status

- Raard is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 1983 gemeente Westdongeradeel. In 1984 over naar gemeente Dongeradeel, in 2019 over naar gemeente Noardeast-Fryslân.

- Raard kan als 'drielingdorp' worden beschouwd samen met de - kleinere - buurdorpen Bornwird en Foudgum. De dorpen delen veel voorzieningen en hebben bijv. een gezamenlijke website, dorpshuis en oranjevereniging (hoewel Foudgum voor de dorpsbelangen dan weer samenwerkt met de buurdorpen Brantgum en Waaxens).

Terug naar boven

Naam

In het Fries
(ook) Raard (en niet Raerd, want dat is de Friese en tegenwoordig officiële spelling van het dorp dat voorheen in het Nederlands Rauwerd heette).

Terug naar boven

Ligging

Raard ligt W van Dokkum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Raard 20 huizen met 133 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Raard ligt op een deels afgegraven terp. Aan de noordkant is dat duidelijk te zien.

De Van Kleffensweg naar het dorp Lichtaard is genoemd naar de familie Van Kleffens, die lange tijd veel invloed heeft gehad in Raard, in de grietenij en in Dokkum. Zo zijn uit dit geslacht diverse personen burgemeester en wethouder van Dokkum geweest. En Eelco Nicolaas van Kleffens was minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Gerbrandy. Aan de Van Kleffensweg staan twee monumentale boerderijen genaamd respectievelijk Noord Kleffens en Zuid Kleffens.

De bekende dichter en predikant François HaverSchmidt (1835-1894), beter bekend onder zijn pseudoniem Piet Paaltjens, was predikant in o.a. Raard (en tegelijkertijd ook in het nabijgelegen Foudgum en later in Den Helder en Schiedam).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Raard heeft 4 rijksmonumenten.

- Het OerKa Irene Verbeek Museum heeft sinds 2002 een onderkomen in het terpkerkje van Raard uit ca. 1200. Voor dat doel heeft het kerkje in 2002 een ingrijpende metamorfose ondergaan. Vanuit een geheel eigen visie heeft Irene Verbeek nieuwe kleurstellingen voor het interieur van het kerkje ontworpen en samen met vrienden van de stichting uitgevoerd. In de schildering van het tongewelfje symboliseren gouden banen de zon, hoogstaand bij heldere hemel. De spirituele kleur ultramarijn naast de gouden lijn hoog in het midden, doet je geloven dat je even door een kier van de hemel mag kijken. De heldere zonnige hemellucht is opgebouwd uit verschillende schakeringen van ultramarijnblauw, kobaltblauw en ceruleumblauw. De warm rode en gele okerkleuren van balken en vloer belichamen het aardse. De lengte van het schip en de ronde romaanse vormen bij het koor van het kerkje worden door deze schildering geaccentueerd.

- De gereformeerde kerk (De Tange 3) uit 1918 is een rijksmonument, gebouwd onder eclectische architectuur, met invloeden van de overgangs-architectuur. - Protestantse gemeente Raard, Foudgum en Bornwird.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Raard / Bornwird / Foudgum verzorgt o.a. festiviteiten rond Koningsdag en dorpsfeesten.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Raard, Bornwird en Foudgum.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Nije Pôle fungeert ook voor de buurdorpen Bornwird en Foudgum.

- Zorg: - Zorgboerderij De Iik.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Raard.

Reactie toevoegen