Rakens

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Rakens

Terug naar boven

Status

- Rakens is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Alphen-Chaam.

- De buurtschap Rakens valt onder het dorp Ulvenhout; t/m 1996 viel de buurtschap ook voor de postadressen onder dit dorp. Maar omdat daarna het dorp Ulvenhout naar de gemeente Breda ging en Rakens naar de gemeente Alphen-Chaam, en de inwoners van deze buurtschap (en de in dit kader vergelijkbare buur-buurtschappen Couwelaar en Geersbroek) toch 'in' Ulvenhout wilden blijven wonen, is er voor de postadressen een plaatsnaam 'Ulvenhout AC' (= Alphen-Chaam) gecreëerd met een eigen postcode, waar de 3 genoemde buurtschappen sindsdien dus 'in' liggen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1530 Aent Raicken, 1580 aen tRaken, 1634 by den Raeken, 1847 "Rakens, bij het kadaster Rakes geheeten, ook wel eens hoewel verkeerdelijk Raamkens gespeld".

Naamsverklaring
Bevat het woord raak ‘rechte strook (langs water of weg)’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rakens ligt ZO van Ulvenhout, ZO van Couwelaer, Z en W van de weg Ulvenhout-Chaam, rond de Hondsdonkseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rakens omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Hondsdonk ligt rond de Hondsdonkseweg in buurtschap Rakens en is 285 hectare groot. Het is particulier bezit. Landgoed dat uit landbouwgronden en veel naald- en loofbos bestaat. Het op de zandgrond aangelegde landgoed wordt doorsneden door beken. In de dalen zijn interessante planten te vinden. Ook zijn er enkele stukjes dichtgegroeide heide en een fraaie bosvijver. Huize Hondsdonk is een landhuis in empire stijl, met dakruiter, gebouwd omstreeks 1790. Het is niet te bezichtigen. Er lopen fietspaden over het landgoed. Hondsdonk is opengesteld op wegen en paden, met uitzondering van de naaste omgeving van het huis. - Beschrijving in tekst en beeld van 13 monumentale bomen op landgoed Hondsdonk.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rakens, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen