Rheezerveen

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

rheezerveen_oranjebuurt.jpg

Stichting Oranjebuurt Rheezerveen organiseert diverse evenementen door het jaar heen

Stichting Oranjebuurt Rheezerveen organiseert diverse evenementen door het jaar heen

Rheezerveen

Terug naar boven

Status

- Rheezerveen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- De buurtschap Rheezerveen heeft een eigen postcode (7797) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk werkt de buurtschap veel samen met met buur-buurtschap Heemserveen (zo is er bijv. een gezamenlijk Plaatselijk Belang en Oranjevereniging) en worden zij gezamenlijk dan ook wel als tweelingdorp beschouwd.

- Voor de postadressen valt ook een deel van buurtschap Stegerveld onder de buurtschap Rheezerveen.

Terug naar boven

Ligging

Rheezerveen ligt ZW van Hardenberg, ZO van Dedemsvaart, rond de Rheezerveenseweg, en grenst in het Z aan de provincialeweg N34 (Ommerweg), in het O aan de Larixweg en in het N aan de Elfdewijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Rheezerveen 9 huizen met 56 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 250 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de buurt van het oorlogsmonument in het Colenbrandersbos stortte op 16 februari 1945 een Amerikaanse bommenwerper neer, op de terugweg van een 'raid' naar Gelsenkirchen. Drie inzettenden kwamen om, vier werden gevangen genomen, een ontkwam. Van deze gebeurtenis is een boekje verschenen (Herman Redder, 'De fatale missie van de Maid to order'). Bij het monument staat hoe het te verkrijgen is. Op het monument staat de oproep: 'Laten we hen die ver van huis voor onze vrijheid vochten nooit vergeten.'

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Oranjebuurt Rheezerveen / Heemserveen e.o. organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De buurtschap ligt in een open veenkoloniaal gebied, met bossen, weilanden en sloten.

- N van de buurtschap ligt het Colenbrandersbos, deels op grondgebied van Dedemsvaart.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rheezerveen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Rheezerveen.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Plaatselijk Belang Rheezerveen / Heemserveen e.o..

- Onderwijs: - Basisschool Rheezerveen is opgericht in 1907 (althans de voorganger, toen het nog lagere school heette). De school krijgt haar leerlingen uit een groot landelijk gelegen gebied tussen Hardenberg, Dedemsvaart en Ommen. Het aantal leerlingen schommelt de laatste jaren zo rond de 50. Dat betekent dat men met combinatieklassen werkt. Dat vraagt van de leerkrachten een goede organisatie in de klas en een grote mate van zelfstandigheid van de leerlingen. De ouders en buurtbewoners dragen de school een warm hart toe, omdat de school wordt gezien als iets gezamenlijks. Dit is ook in de praktijk te merken door de grote inzet van de ouders bij allerlei schoolse en buitenschoolse zaken.

In augustus 1980 is juf Marjan Manrho als Rheezerveense kleuterleidster gestart in de barakken op het huidige schoolplein. Juf Hillie Schumacher startte in De Krim als 'stimuleringsleerkracht', maar stapte al in 1981 over naar Rheezerveen. Op 1 september 2020 hebben ze samen hun 40-jarig jubileum gevierd.

- Zorg: - Zorgstal Saela straalt rust en geborgenheid uit. In het weiland lopen paarden en kleinvee zoals geiten en schapen. Natuurlijk zijn er ook kippen, konijnen, cavia’s, honden en poezen. De beheerders respecteren de natuur en verbouwen hun groentes en fruit biologisch: een kleine boomgaard met hoogstamfruit, bessenstruiken en ander zacht fruit. Daarnaast zijn zij ook actief buiten het erf. Zo onderhouden ze een aantal veldweides, een picknickplaats en het project sociaal moestuinieren in Heemse. De zorgboerderij staat open voor opvang van zowel kinderen vanaf 4 jaar als volwassenen met een licht fysieke en/of verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek of die vanwege hun thuissituatie die graag op hun eigen niveau een zinvolle vrijetijdsbesteding willen realiseren. Zij bieden activiteiten en werkzaamheden aan op het gebied van dierverzorging en groen (moestuin, erf en landschapsbeheer) die horen bij een zorgboerderij.

Reactie toevoegen