Rijen

Plaats
Dorp
Gilze en Rijen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

Rijen

Terug naar boven

Status

- Rijen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant, gemeente Gilze en Rijen. Het is de hoofdplaats van de gemeente, waar ook het gemeentehuis staat.

- Onder het dorp Rijen valt ook de buurtschap Laareind. De voormalige buurtschap Haansberg, die deels onder dit dorp en deels onder buurdorp Gilze viel, is getransformeerd tot bedrijventerrein.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Rijen heeft van de jaren twintig tot de jaren vijftig van de 20e eeuw ook Reijen geheten. Naar verluidt, vond dit zijn oorzaak in een lobby van de leerfabrikanten die ter plaatse veel werkgelegenheid verschaften, en die deze naam een betere indruk vonden maken.

Naamsverklaring
- Datief meervoud (met locatieve functie) van rîde (met wegval van intervocalische -d-), hetzelfde toponiem als rijt ‘kleine natuurlijke waterloop’.(1)
- Rijt, verwant met Rijn, betekent ‘kleine waterloop’. Het toponiem zou vaak het dalvormige begin van een beek aangeven*. Het woord is door een dentaal suffix afgeleid van rei ‘stromen’ en komt vooral in de kustgebieden voor, maar toch ook zeer veel in de Baronie. Het meervoud is in de Baronie soms Retten, de diminutiefvorm Rijke. Niet alleen in samenstellingen kan de t van Rijt weggelaten worden, maar ook in de simplexvorm zoals blijkt uit de vorm de Rij, 1456, te Molenschot. (…)

Drie nederzettingen in de Baronie hebben rijt-namen: De Rith (Princenhage) en Reth (Baarle), terwijl wij de meervoudsvorm aantreffen in de dorpsnaam Rijen. Waar vinden wij de rijt-namen? Hét uitgesproken gebied lijkt wel Gilze en Rijen te zijn. Daar stroomt nog heden een waterloopje, de Zips geheten. Deze naam hangt samen met zeep, dat voortkomt uit sypelen. Ook Alphen lijkt nogal goed bedeeld met rijt-namen. Rijt ontbreekt vrijwel in Chaam, Dongen, Etten, Sprundel, Terheijden en Teteringen. Mogelijk heeft het element gezien zijn frequentie in Gilze, Alphen en Kempenland vooral een oostelijke verspreiding. Maar ook in Roosendaal is het element goed bekend.(2)
* Zie ook bij De Rith.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp 't Wringersgat.

Terug naar boven

Ligging

Rijen ligt 6 km O van Breda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Rijen 42 huizen met 279 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 7.000 huizen met ca. 16.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tegenwoordig is het dorp groter dan Gilze, maar oorspronkelijk was het omgekeerde het geval. Het dorp is pas fors gegroeid door de opkomst van de leerindustrie, en is bekend om zijn oude leerlooierijen. Toen in de Tweede Wereldoorlog het gemeentehuis in Gilze was gebombardeerd, besloot men een nieuw gemeentehuis in het inmiddels grotere Rijen te bouwen.

“De Vliegende Vennen te Rijen zullen vennen temidden van stuivende grond zijn geweest. Sommige vennen stoven dicht en op andere plaatsen werd de bodem tot op het grondwater weggeblazen en ontstonden in de winter weer plassen. In 1425 werd het gebied aan de geburen uitgegeven omdat het ‘hen groote scade begonst te doene met vliegen’. Het was ruim 34 bunder en werd gesmaldeeld onder de geburen”.(89) De Vliegende Vennen is thans een woonwijk van het dorp.

“Van 1831 tot 1838 had een groot deel van het Nederlandse leger in Rijen een kamp betrokken” (17).

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Rijen, kun je terecht bij Heemkring Molenheide.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het voormalige Ericsson-terrein in Rijen is in 2014 omgedoopt tot Aeroparc, als bedrijventerrein bestemd door luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijen heeft 9 rijksmonumenten.

- Rijen heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- "Uit Luikse geschriften weten we dat er in 1464 in Rijen een kapel is gebouwd. De patroonheilige is Maria Magdalena. Zij is in het bisdom Breda uniek als patrones van een kerk. In 1483 is de kleine kapel gesloopt en vervangen door een kerkgebouw. In 1518 was er al sprake van een eigen zelfstandige parochiekerk. Tot 1906 is het oude kerkje in gebruik gebleven als parochiekerk. Rond 1900 werd duidelijk dat de parochiekerk te klein was. De parochiegemeenschap telde toen ongeveer 1.400 leden.

Op de plaats van het oude kerkje is in 1906 de huidige, grote neogotische RK Maria Magdalenakerk (Hoofdstraat 60) gebouwd. De stenen van het oude kerkje zijn verwerkt in de fundering van de nieuwe kerk. In 2004-2005 heeft de parochiegemeenschap de kerk opgeknapt en opnieuw ingericht. De moeite van het bekijken waard zijn: de gebrandschilderde ramen van Weiss; de kruisweg (emaille schilderwerk van Jan Willemen); het hoofdaltaar, gemaakt tijdens de bouw van de kerk; de verschillende altaren: van de heilige familie en van Maria; de beide levensgrote, houten beelden van Maria en Maria Magdalena, staande bij de pilaren van het priesterkoor. Zij zijn in het midden van de 19e eeuw gemaakt van lindehout. De kerk is een gemeentelijk monument. De kerk valt sinds 2001 onder de Parochie Heilige Geest, die naast Rijen nog de dorpen Hulten en Molenschot omvat.

De Blasiuskapel in de Maria Magdalenakerk is ingericht als stiltekapel. Deze kapel is tijdens de openingstijden van het secretariaat open voor het publiek. Men kan er een kaarsje opsteken bij Maria en even in stilte verblijven. Veelvuldig wordt er in de stiltekapel een kaarsje of lichtje aangestoken bij Maria. Dat is een oude gewoonte. Het geeft ons ruimte even stil te staan bij wat er in ons leeft en bij Maria te bidden. Dat willen we ook zo houden, maar dan alleen met een lichtje. We bieden ze aan in een rood glaasje. Om veiligheidsredenen worden er geen kaarsen meer verstrekt. Wel kun je een noveenkaars neerzetten (verkrijgbaar in het parochiecentrum). Deze kaarsen zijn voorzien van een zogeheten mantel en daarmee veilig. Breng alstublieft zelf geen kaarsen mee, ook geen ledlichtjes. Deze lampjes op batterijen lijken heel veilig, maar er zijn er al verscheidene door ons brandend aangetroffen.

In de rijksmonumentale oude pastorie naast de Maria Magdalenakerk in Rijen (Hoofdstraat 58) is het Parochiecentrum ingericht als werk- en vergaderruimte. Er zijn werkkamers voor pastores, het secretariaat is er gehuisvest en enkele ruimtes zijn ingericht voor de ontvangst van grotere groepen parochianen en kunnen ook gebruikt worden voor vergaderingen. De eerste verdieping wordt bewoond door diaken Rob van Uden en zijn gezin." De gedeeltelijk vrijstaande pastorie met tuin is in 1927 op de funderingen van een voorganger opgetrokken in traditionalistische vormen, door architect A.W. Oomen uit Oosterhout. De pastorie heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkelingen. De pastorie heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste stijlelementen en de hoge kwaliteit van de rijke ornamentiek. Tevens is de pastorie van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie. De pastorie is gaaf bewaard gebleven.

- Volgens Van Egeraat heeft Rijen het aardigste raadhuis van de Baronie. Het dateert uit 1961 en is ontworpen door Siebers en Van Dael. Met onder meer een klokkenspel, beeldhouwwerk van Grégoire en Niel Steenbergen (1911-1997), een crucifix van Koreman, een wandschildering van Marius de Leeuw en een wandkleed van Ria van Oerle.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute ‘Stap voor stap door Rijen’ (5 kilometer) beschrijft het ontstaan en de ontwikkeling van het dorp en belicht de bijzonderheden van tientallen panden in het dorp, waaronder voormalige leerlooierijen en panden in diverse kenmerkende bouwstijlen. De route is tegen een bescheiden vergoeding verkrijgbaar bij de VVV folderservicepost.

- Overdekt zwembad Tropical.

- Markt: donderdagmiddag, in het winkelcentrum bij het Wilhelminaplein.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Rijen door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2, 3, en 4.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - Rijen linkspagina.

- Sport: - "Duikvereniging D-Diving is opgericht voor beginnende en gevorderde duikers uit Rijen, Breda, Oosterhout, Dongen, Tilburg en omgeving. Ons doel is het duiken voor iedereen toegankelijk te krijgen en te houden. Of je nu jong bent en net begint of al ruim de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, iedereen weet binnen onze vereniging een plekje te vinden. Naast de vele clubduiken door het hele jaar heen in zowel zout als zoet water, organiseren we regelmatig duikgerelateerde activiteiten. Denk hierbij aan het opruimen en schoonmaken van oevers en meren, het bezoeken van duikbeurzen en lezingen, en speciale duiktrips naar bijvoorbeeld Nemo33. Daarnaast verzorgen we jaarlijks een duikweekend, een barbecue en diverse borrels. Als je lid wordt van het duikteam heb je recht op extra aanbiedingen, kortingen en natuurlijk kun je wekelijks op vrijdagavond in Zwembad Den Butter in Rijen terecht voor training."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rijen.

Reactie toevoegen