Rilland

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

ZL gemeente Rilland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Rilland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Rilland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Rilland

Terug naar boven

Status

- Rilland is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1877. In 1878 over naar gemeente Rilland-Bath, in 1970 over naar gemeente Reimerswaal.

- Wapen van de voormalige gemeente Rilland. - Wapen van de voormalige gemeente Rilland-Bath.

- Onder het dorp Rilland vallen ook de buurtschappen Middenhof, Stationsbuurt en Völckerdorp. Voor de postadressen valt ook het dorpje Bath onder het dorp.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
‘De naam duidt ws. op ‘rietland’’ (ZL2).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rilland ligt NW van het dorp Bath en het havengebied van de stad Antwerpen in België, N van het water de Westerschelde en het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe, NO van het dorp Graauw, O van het dorp Waarde, OZO van het dorp Krabbendijke, Z van het water de Oosterschelde, ZZW van de stad Tholen, ZW van het Markiezaatsmeer en de stad Bergen op Zoom, W van de dorpen Woensdrecht en Hoogerheide en WNW van het dorp Ossendrecht. Door het O van het dorpsgebied loopt het Schelde-Rijnkanaal en centraal door het dorpsgebied loopt de A58, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Rilland 44 huizen met 366 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 36/300 (= huizen/inwoners) en de polder Maire 8/66. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners (dit is inclusief het dorp Bath met ca. 50 huizen en ca. 100 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Het huidige dorp is eind 18e eeuw gesticht midden in de Reigersbergsche Polder en is genoemd naar het in 1530 verdronken oude dorp. Op 5 november 1530 heeft de Sint Felixvloed veel Zeeuwse dorpen, waaronder het oude Rilland, verzwolgen. Op de Westerscheldedijk bij het dorp is in 2011 een informatiepaneel geplaatst over het verdronken land van het vroegere dorp, waarvan bij laag water in de Westerschelde nog resten zichtbaar zijn.

- Verslag door een ooggetuige van de Watersnoodramp 1953 te Rilland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bureau Zeeweringen heeft in 2009 de dijkversterkingen bij Rattekaai afgerond. Een dikke betonnen dijkbekleding drukt op de schorrand en de oude hoofdgeul bij Rilland. En een 1,2 km lange dam van grove breeksteen langs de buitenrand van het schor zet bij laag tij de horizon op slot. De dam om het schor heeft voldoende openingen om het Oosterscheldewater toe te laten. Er is rekening gehouden met de loop van de kreken en de geulen. Het effect van de dam is dat het schor in stand blijft. Zonder de dam had de zeedijk veel robuuster versterkt moeten worden. Nu kon de dijkbekleding veel lichter blijven.

Het aanzien van Rattekaai wordt weer zoals het was. Het open steenasfalt op het onderhoudspad is inmiddels bedekt met grond. Dat is gedaan op verzoek van Natuurmonumenten, dat Rattekaai en het schor in gedeeld eigendom heeft met de Dienst Domeinen van het Rijk. De stenen dam is een bescherming tegen de afkalving door de golfslag in de Oosterschelde. Door naslibben aan de buitenrand van de dam kan er ook nieuw schor aangroeien.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rilland heeft 3 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Witte Molen (Molendreef 2) is een ronde stenen stellingmolen uit 1851, gewit in de Zeeuwse traditie. De molen heeft grote landschappelijke waarde. Sinds 1969 is de molen eigendom van de gemeente. Het bedrijfsmatig malen is toen gestaakt. Tussen 1986 en 1992 is de molen grondig gerestaureerd en is sindsdien weer bedrijfsvaardig. De molen wordt sinds 2014 door twee vrijwillige molenaars weer regelmatig in werking gezet, in de regel om de week op zaterdag. De molen is te bezichtigen wanneer de wieken draaien.

- Het voormalige klooster van Rilland (Hoofdweg 60), tot voor kort een hotel, is sinds 2011 in gebruik als huisvesting voor arbeidsmigranten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Podium Reimerswaal is een stichting die, ondersteund door enthousiaste vrijwilligers, al meer dan 25 jaar regelmatig concerten, cabaret, toneel, theater e.d. organiseert in de dorpshuizen van Rilland en Waarde. Bij de meeste voorstellingen krijg je een 'pauzedrankje' aangeboden. Als er voorstellingen zijn zonder pauze kun je na afloop een drankje krijgen. Dus niet vóór aanvang van de voorstelling. Het leuke van voorstellingen in een dorpshuis is dat het ook na afloop meestal erg gezellig is. Je kunt onder het genot van een drankje en een muziekje nog even napraten en vaak komen ook de artiesten nog wat drinken. In het dorpshuis in Rilland is het mogelijk om voor aanvang van vrijwel alle voorstellingen gezellig een driegangen-verrassings-theaterdiner te gebruiken . De prijs hiervoor bedraagt € 24,50. Er kunnen maximaal 50 couverts per voorstelling verkocht worden, dus wees er op tijd bij. De gebruikers van het theaterdiner hebben ook gereserveerde plaatsen in de zaal. Aan het eind van het seizoen verloten ze onder de bezoekers van het gastenboek 3 x 2 vrijkaarten voor een voorstelling naar keuze.

- Op oudjaarsdag 2018 was er in Rilland voor het eerst een Oliebollen Drive In, van bakkerij de Smaak Kraker. Zo te lezen (in het artikel onder de link) was het een groot succes. De klanten konden in de auto blijven zitten en kregen de oliebollen, of smoutebollen zoals ze hier heten, vanuit de kraam aangereikt.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Rilland door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook de delen 2, 3 en 4.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rilland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland is voorzien van een grote zaal met ruimte voor ca. 260 personen, een vergaderzaal voor ca. 30 personen en een kleine vergaderzaal voor 12 personen. Gezelschappen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een drankje en een hapje. Reservering gewenst. Het dorpshuis is ook geschikt voor bruiloftsfeesten, kraamfeesten, reünies, familiegelegenheden, uitvaarten en dergelijke.

- Onderwijs: - Basisschool De Reigersberg heeft ca. 60 leerlingen, verdeeld in 4 combinatiegroepen. - Basisschool De Zandbaan.

- Sport: - In 1929 is na een fusie van de twee Rillandse voetbalverenigingen, te weten ADO en DSV, voetbalvereniging Volharding opgericht. In 1947 wordt dit omgedoopt in v.v. Rillandia.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rilland, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen