Rinnegom

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Regio Alkmaar Kennemerland
Noord-Holland

rinnegomimgp9933.jpg

Rinnegom is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. T/m 30-6-1978 gemeente Egmond-Binnen. Per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 over naar gemeente Bergen. (© H.W. Fluks)

Rinnegom is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. T/m 30-6-1978 gemeente Egmond-Binnen. Per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 over naar gemeente Bergen. (© H.W. Fluks)

Rinnegom

Terug naar boven

Status

- Rinnegom is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. T/m 30-6-1978 gemeente Egmond-Binnen. Per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 over naar gemeente Bergen.

- De buurtschap Rinnegom valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Egmond-Binnen, deels onder het dorp Egmond aan den Hoef.

- Buurtschap Rinnegom heeft een eenvoudig, wit plaatsnaambordje.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Waarschijnlijk eind 11e eeuw kopie ca. 1420 Rinighem, 1125-1130 kopie ca. 1420 in Reniggem, 12e eeuw kopie ca. 1420 in Rinneggem, 1162 Vastrad de Rinnighem, 1252 kopie ca. 1420 apud Rynnighem, 1268 kopie 1356 apud Reninghim, 1345 Rinneghem, 1408 tot Rynegom upten huse, Rynnegom, 1411 in Rynegom, 1840 Rinnegum.

Naamsverklaring
Betekent het Oudfriese hem = heem 'woonplaats, woning' van de Rinninga*, een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Rinne met als betekenis 'van de lieden van Rinne'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rinnegom ligt rond de wegen Herenweg (de N512; het gedeelte van deze weg tussen het verlengde van deze weg in het Z (de Randweg (ook de N512)) en het kruispunt met de Heilooër Zeeweg in het N), Tijdverdrijfslaan, van Oldenborghweg (het gedeelte van de weg N van het kruispunt met de Weg naar de Bleek), Weg naar de Bleek en Rinnegommerlaan. De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Egmond aan den Hoef, direct N en NNW van het dorp Egmond-Binnen, ZO van het dorp Egmond aan Zee en W van het dorp Heiloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Rinnegom 14 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 100 huizen (en ca. 25 vakantieaccommodaties) met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Parochie en kerk
In 1859 is in Rinnegom de RK Adelbertuskerk gebouwd, naar ontwerp van architect Theo Molkenboer. Dat lijkt onlogisch in zo'n kleine buurtschap, maar de kerk was bestemd voor de inwoners van de buurdorpen Egmond aan den Hoef, Egmond-Binnen, Egmond aan Zee en Bakkum. Vandaar deze in dat opzicht centrale locatie (vergelijk de Gereformeerde kerk in de Achterhoekse buurtschap Bontebrug, die gebouwd is voor de buurdorpen Ulft en Silvolde). In 1906 is de parochie verkleind door de bouw van de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk in Egmond aan Zee, in 1923 door de bouw van de RK kerk Margaretha Maria Alacoque in Egmond aan den Hoef, en in 1951 door de bouw van de RK kerk Maria ten Hemelopneming in Bakkum. Sindsdien was de kerk en parochie er dus alleen nog voor het dorp Egmond-Binnen.

De kerk ligt ten opzichte van dat dorp nogal afgelegen. Daarom besluit men in 1965 een Adelbertuskerk in dat dorp zelf te bouwen. De kerk van Rinnegom heeft vervolgens een tijdlang te koop gestaan en er waren plannen om het als opslagplaats te gebruiken en/of om er een motel in te vestigen. Maar de herbestemmingsplannen zijn allemaal niet doorgegaan. De kerk is daarom van 1967-1970 gesloopt (kennelijk heeft dat zo lang geduurd, want wij lezen ergens dat de sloop in 1967 begonnen is en tevens dat de kerk er tot 1970 gestaan heeft). Het kerkhof is wel bewaard gebleven. Inmiddels heeft de geschiedenis zich min of meer herhaald; in 2019 zijn wegens teruglopend kerkbezoek de kerken in Egmond aan Zee en Egmond-Binnen gesloten en kerkt men alleen nog in het in dat opzicht centraal gelegen Egmond aan den Hoef, dat tussen de twee hiervoor genoemde dorpen in ligt...

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Voor de kerk en pastorie stonden twee manshoge beelden van respectievelijk Adelbertus en Wilhelmus. Na de sluiting van de kerk in 1964 zijn die verkocht. In 2011 is het Adelbertusbeeld teruggevonden in Heiloo en in 2014 herpaatst voor de begraafplaats in Rinnegom. In 2013 is het Wilhelmusbeeld gedetecteerd op Texel en in 2015 herplaatst voor de begraafplaats. Tevens is er toen een informatiepaneel onthuld met een foto en de geschiedenis van de kerk.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rinnegom, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Rinnegom op Facebook. In een nieuwsbericht gedateerd 1-3-2014 vind je ca. 75 mooie foto's van panden in deze buurtschap. Vermoedelijk zijn dit álle panden in deze buurtschap.

- Zorg en welzijn: - "Zorgboerderij De Maartenshoeve in buurtschap Rinnegom bij Egmond aan den Hoef biedt ruimte voor een aangename dagbesteding voor onder meer ouderen die gewoon een prettige daginvulling zoeken, mensen met een verstandelijke beperking en mensen met beginnende of voortschrijdende dementie of Korsakov. Voor een brede groep van mensen, jong en oud, is er veel te genieten en te doen op de hoeve. Wij gaan uit van wat jij wilt en kunt. Zorg voor de dieren, de planten én voor elkaar, geeft de stimulans die we allemaal hard nodig hebben. De tuin, het erf, de boomgaard, de moestuin en kas staan voor je open. Voor de mensen die handig zijn met deegroller, hout of bloemen is er ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld taarten te bakken, met hout te werken, bloemstukjes maken enzovoort. In overleg is er veel mogelijk. Voorop staat dat je kunt genieten van de tijd die je op de Maartenshoeve doorbrengt. Beleef de natuur en de sfeer op de hoeve door er actief op bezig te zijn. Je kunt zelf helpen met de opbouw en uitbreiding van de beestenboel en de planten op de hoeve. Je voelt je beter en je staat midden in de natuur en het leven. We willen graag dat de Maartenshoeve jou een aanvulling in je leven geeft zodat jouw leven de kwaliteit behoudt die je verdient."

Reacties

(1)

Geachte, Rinnegom is het geboortedorp en uitvaartplaats van mijn grootmoeder, (Catharina Hoebe -Admiraal overleden in januari 1954 te Alkmaar).

Reactie toevoegen