Roeven

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Peelland
Limburg

Roeven

Terug naar boven

Status

- Roeven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- De buurtschap Roeven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert.

- Op het 'eiland' ingeklemd tussen de A2 in het W, de Zuid-Willemsvaart in het N en het Kanaal Wessem-Nederweert in het O, liggen als een 'nestje' vlak bij elkaar de buurtschappen Schoor, Roeven en Kraan. Omdat ze ook nog op veel gebieden samenwerken (zo is er bijv. een gezamenlijke kerk en een gezamenlijke buurtvereniging), zou je hier van een 'drielingbuurtschap' kunnen spreken.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Roeven ligt rond de gelijknamige weg, Z van Nederweert, NO van Weert, en ligt samen met de buurtschappen Schoor en Kraan ingesloten tussen de A2 in het W en Z, het Kanaal Wessem-Nederweert in het O en de Zuid-Willemsvaart in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Roeven 23 huizen met 159 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 woonhuizen, plus ca. 30 recreatiebungalows waar permanent in gewoond wordt / mag worden.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Roeven.

- In 2012 is het boek 'Schoor, Roeven en Kraan' verschenen, als deel 8 in de historische serie 'Nederweerts Verleden', uitgegeven door Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roeven heeft 1 rijksmonument, zijnde beltmolen (met als functie korenmolen) Windlust uit 1872.

- Sluis 15 in de Zuid-Willemsvaart, direct N van de buurtschap, is rond 1925 aangelegd. Het is nogal een ingewikkeld verhaal hoe deze sluis tot stand is gekomen en functioneert in relatie tot de Zuid-Willemsvaart, de O hiervan lopende Noordervaart en het Z hiervan lopende Kanaal Wessem-Nederweert. Op deze pagina doet Michel Hensen dat haarfijn uit de doeken, met nog een reeks foto's erbij. - Op deze pagina vind je nog meer links naar pagina's over Sluis 15.

- Bij de sluis staat, aan het begin van de weg Roeven, een gemaaltje.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het 1x per kwartaal verschijnende 't Buurtblaedje, voor de buurtschappen Schoor, Roeven en Kraan, is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Schoor is er ook voor de buur-buurtschappen Roeven en Kraan.

Reactie toevoegen