Rolaf

Plaats
Buurtschap
Steenbergen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

rolaf_op_kaart_ca._1960.jpg

Rolaf is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, gemeente Steenbergen. T/m 1996 gemeente Nieuw-Vossemeer. De buurtschap Rolaf ligt ZO van Nieuw-Vossemeer, Z van de buurtschap Notendaal, rond de Rolafseweg.

Rolaf is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, gemeente Steenbergen. T/m 1996 gemeente Nieuw-Vossemeer. De buurtschap Rolaf ligt ZO van Nieuw-Vossemeer, Z van de buurtschap Notendaal, rond de Rolafseweg.

Rolaf

Terug naar boven

Status

- Rolaf is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Steenbergen. T/m 1996 gemeente Nieuw-Vossemeer.

- De buurtschap Rolaf valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuw-Vossemeer.

- Vreemd is dat de plaatsnaam Rolaf rond 1998 is verdwenen uit de atlassen. De bebouwing staat er immers nog gewoon en is niet opgeslokt door omliggende kernen, dus bestaat de buurtschap ook nog gewoon, en is er geen enkele reden om deze plaatsnaam 'uit te gummen'. Ook heeft de buurtschap, in tegenstelling tot de nabijgelegen buurtschap Notendaal, geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
De Rolaf. Men woont ´op de Rolaf´.

Oudere vermeldingen
Ca. 1850 Roelofsche dijk, 1869-1908 Rolafsche Dijk. De plaatsnaam Rolaf evenals de naam van een gelijknamige hoeve worden pas vanaf ca. 1945 op kaarten vermeld.

Naamsverklaring
"Een zogeheten imperatieve plaatsnaam, waarvoor zie Kopaf. Rolaf zou een omzetting zijn van afrol, een verbastering van afril 'afrit van een dijk, plaats waar men in de gelegenheid is een dijkskruin met voertuigen te verlaten', dat over april teruggaat op het Nieuwfranse appareille 'helling van een dijk'."(1) Deze verklaring hebben zij echter opgesteld op grond van de spelling Rolafsche Dijk van 1869-1908. Er blijkt nu dus een oudere spelling te zijn uit ca. 1850, op een kaart van de Topografische Dienst uit die tijd, met spelling Roelofsche dijk. Wellicht dat de naamsverklaring hierdoor ook een andere dient te zijn.

Plaatsnaam kwam ook elders voor
Bij Jaarsveld gem. Lopik was vroeger ook sprake van een buurtschap met deze naam (1868 ´t Rolaf). Die naam is niet meer in gebruik.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rolaf ligt ZO van Nieuw-Vossemeer, Z van de buurtschap Notendaal, rond de Rolafseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rolaf heeft ca. 10 panden met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

Visvriendelijke stuw
In 2021 zijn diverse knelpunten in de vismigratie in de regio aangepakt. Zowel bij het Nieuw-Vossemeerse gemaal Zoute Sluis als bij De Pals (Halsteren) is nu vrij visverkeer mogelijk, zowel naar binnen als naar buiten. Ook een op zonne-energie werkende stuw bij de nabijgelegen Rolafseweg in buurtschap Rolaf is visvriendelijk gemaakt, net als een terugslagklep in het Halsterse Langewater. Kees de Jong, dagelijks bestuurder van Waterschap Brabantse Delta, noemde de aftrap van het project een heuglijk moment. "Met mooie staaltjes van innovatie." Volgens De Jong komen in het project waterveiligheid en natuur op de best mogelijke manier samen.

"Gemalen en stuwen weghalen gaat niet. Die zijn nodig om het waterpeil te beheersen. Probleem is dat vissen onze obstakels nauwelijks kunnen passeren." Om beide gemalen visvriendelijk te maken is een nieuwe zwemroute door de gebouwen aangelegd. Deze zogeheten bypass maakt het voor vissen mogelijk om rond de pompen te zwemmen. Met camera’s kan de migratie volgens De Jong op de voet worden gevolgd, ook door het publiek. "Zodat we kunnen laten zien dat dit werkt." Het project maakt deel uit van het Projectplan Waterwet. Doel is om het Schelde-Rijnkanaal en de achterliggende Brabantse wateren beter bereikbaar te maken voor vis. De visvriendelijke pompen en de by-pass moeten de uitwisseling van soorten vergroten en de vispopulatie sterker maken. (bron: Waterschap Brabantse Delta)

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Er zijn ook families met de achternaam Rolaf. Wellicht stammen die oorspronkelijk uit deze buurtschap. De meesten woonden in West-Brabant, en een van de oudst bekende personen in deze stamboom is geboren in de gemeente Dinteloord en Prinsenland.

Reacties

(2)

Rolaf staat pas na wo2 op de kaart aangegeven als entiteit

Dank voor de tip Hans! Ik heb het toegevoegd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen