Rolpaal (Honselersdijk)

Plaats
Buurtschap
Westland
Delfland
Zuid-Holland

Rolpaal (Honselersdijk)

Terug naar boven

Status

- Rolpaal is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Delfland, gemeente Westland. T/m 2003 gemeente Naaldwijk.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Honselersdijk.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Rolpaal.

Naamsverklaring
"Een rolpaal was een draaibare paal bij de bochten van trekvaarten, die diende om de jaaglijnen daarlangs te leiden zodat de trekschuit de richting van de vaart kon blijven volgen."(1) Voor nadere toelichting en afbeeldingen zie de link.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rolpaal ligt rond de Nieuweweg (het gedeelte van deze weg tussen de huisnummers 14 en 80; O zijde). De buurtschap ligt direct NW van het dorp Honselersdijk, N van het dorp Naaldwijk, Z van het dorp Poeldijk, ZW van het dorp Monster en ONO van het dorp 's-Gravenzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rolpaal omvat ca. 35 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tegenwoordig bestaat hij niet meer, maar vroeger kende iedere Westlandse schipper en tuinder de rolpaal alhier. Niet alleen vanwege de vele verkeersbewegingen, maar hij was ook berucht door de vele ongelukken door de scherpe bocht alhier én vanwege het ondergoed van de arbeiders. Hoe dat zit, kun je lezen in dit artikel in het AD d.d. 10-11-2020.

Reactie toevoegen