Roodenhoek

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Roodenhoek

Terug naar boven

Status

- Roodenhoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente IJzendijke. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Roodenhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp IJzendijke.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Roodenhoek ligt 4 km N van IJzendijke, in de uiterste noordhoek van het buitengebied van IJzendijke, rond het punt waar de Oranjedijk / Bosdijk / Hogewegdijk samenkomen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Roodenhoek 39 huizen met 240 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Roodenhoek was oorspronkelijk een hoek aan de rede van de Schelde, door latere bedijkingen ligt het nu midden in het land. Het verdwenen dorp Gaternesse lag bij de Roodenhoek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In Roodenhoek staat een steen met de tekst Canadese Bevrijdingsroute met in reliëf een esdoornblad ('Maple Leaf'). De Canadese Bevrijdingsroute loopt van Hoofdplaat naar het Belgische Knokke en herinnert aan de weg die de Canadese troepen volgden, toen zij in oktober en november 1944 de laatste steden en dorpen van de 'Breskenspocket' wilden bevrijden. Zij deden dit in het kader van Operatie Switchback, uitgevoerd door de 3e Canadese Infanterie Divisie. De bevrijdingsoperatie begon in Hoofdplaat, waar de 8e en 9e Canadese Divisies geland waren om de bezetter in de rug aan te vallen.

Reactie toevoegen