Roodewijk

Plaats
Buurtschap
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

roodewijk_plaatsnaambord.jpg

Roodewijk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke. De buurtschap Roodewijk valt onder het dorp Wilhelminadorp.

Roodewijk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke. De buurtschap Roodewijk valt onder het dorp Wilhelminadorp.

Roodewijk

Terug naar boven

Status

- Roodewijk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke.

- De buurtschap Roodewijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wilhelminadorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam Roodewijk wordt voor het eerst in 1936 vermeld in plaatsnaamlijsten, en wordt voor het eerst rond ca. 1950 op kaarten vermeld.

Naamsverklaring
"Jonge vestiging in 19e-eeuws poldergebied. Samenstelling van wijk 'buurt' en het kleurwoord rood, naar de gebruikte dakpannen, ter onderscheiding van de nabijgelegen buurtschap Blauwewijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Roodewijk ligt rond de gelijknamige weg, W van Wilhelminadorp, W van de N256 (Deltaweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Roodewijk omvat ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Roodewijk is gebouwd voor landarbeiders van het landbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder (die beschreven wordt op de pagina van Wilhelminadorp).

- Beschrijving van de buurtschappen Blauwewijk en Roodewijk, en interviews met inwoners, in de PZC, 6-3-2009. - Zie hier het vervolg van het artikel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De laatste jaren sneeuwt het helaas niet vaak meer, en al helemaal geen flink pak sneeuw meer. Als uitzondering was het op 7 februari 2021 even zover. Onder meer buurtschap Roodewijk raakte ingesneeuwd onder een pak sneeuw van maar liefst 30 centimeter dik. Inwoner en PZC-fotograaf Johan van der Heijden liep die ochtend naar de kruising met de N256 (Deltaweg) en wist daar een sneeuwschuiver te regelen, die daar toevallig aan het werk was, om ook de buurtschap even mee te nemen op zijn ronde, zodat Van der Heijden en zijn buren weer de deur uit konden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoeve Hongersdijk herinnert nog aan het voormalige gelijknamige dorp in Zuid-Beveland, dat in 1334 met de polder Hongersdijk verloren is gegaan. In 1429 werd begonnen met de bouw van een nieuw dorp Hongersdijk, dat in 1551 is verdronken. Gronden van Hongersdijk zijn in 1708 gedeeltelijk ingepolderd als Oost-Bevelandpolder. Na de bedijking van de Wilhelminapolder is op ruime afstand O van het oude Hongersdijk een nieuw dorp gebouwd; Wilhelminadorp. Begin 20e eeuw zijn bij de hoeve grafzerken gevonden.(2)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Deze 'Op Verkenning' beschrijft een 15 km lange rondwandeling vanaf de buurtschap en bushalte Roodewijk (bus 31 en 132) naar station Goes. De wandeling kan ook na 9 km worden beëindigd in het dorp Wilhelminadorp, bij de halte van buurtbus 582. De buurtbus rijdt niet in het weekend, dan is er de haltetaxi. Zo’n 60 % van de route is deels onverhard en in ieder geval autovrij. Langs de Oosterschelde is een soort verharding, je kunt ook op de dijk over het gras lopen. Er is horeca bij het Goese Sas en in Goes. De route is op de kaart te bekijken via de site Afstand meten. Raadpleeg voor het OV naar begin- en eindpunt 9292.nl.

Routebeschrijving. Volg vanaf bushalte Roodewijk 1 km de Deltaweg naar het noorden. Bij de Oosterschelde de dijk over, RA, en de dijk 5 km volgen. Voor het Goese Sas scherp RA, dijk langs de Rietput. Weer min of meer bij de Oosterscheldedijk aangekomen LA, Binnendijk. Gaat over in Slurfseweg. Deze weg volgen tot het bos bij Wilhelminadorp. Rechtdoor, pad door het bos. Pad volgen links om de gebouwen. Pad komt uit op de Meestoofweg. Deze RA volgen. Bij Brugstraat (voor bushalte 582 even naar rechts) schuin LA, Stamperiusstraat. Deze komt uit op de Wetshavendijk. Deze ongeveer 1,5 km. volgen tot de Oude Zeedijk. Daar RA. Na + 200 m. schuin LA naar beneden. Eerste pad LA. Op T-splitsing RA, al snel LA. Pad volgen achter de huizen langs. Bij wilgenpad RA. Pad buigt een paar keer, gaat over in Cornelisweg. Bij Ringbaan West voorzichtig oversteken, Westerstraat volgen aan de linkerkant. Om de plas heen lopen tot aan de molen. Bij molen RA. Daar RA, achter de huizen langs. Bij de Houttuinen RA. Bij de J.A. van der Goeskade RA. Weg volgen om de Stadshaven heen, bij Koningsstraat RA. Al snel door een poort LA een heel smal straatje in, Vuilstraat. Aan het eind RA, Sint Jacobsstraat. Wordt Gasthuisstraat. Deze komt uit op de Oostwal. RA, min of meer langs het water lopen tot de Stenen Brug. Brug over, RA Jacob Valckestraat. Bij grote kruising LA, Frans den Hollanderlaan, met aan het einde station Goes." (bron: Rover)

Terug naar boven

Beeld

- De hele buurtschap Roodewijk past op één foto, bijvoorbeeld op deze mooie luchtfoto en deze mooie luchtfoto. - Dronevideo van deze buurtschap en de nabijgelegen buurtschap Blauwewijk.

Reacties

(2)

De namen Roode Wijk en Blauwe Wijk zijn ontstaan door de kleur van de dakpannen. Mijn moeder (96jr.) en haar ouders woonden in de Roode Wijk, twee-ondereenkap woningen met rode dakpannen. De huizen van de Blauwe Wijk hadden blauwgrijze dakpannen.

Dank voor uw aanvulling! Ik zie dat de naamsverklarings-specialisten het in de nieuwste editie van hun boek nu ook zo hebben vermeld. Ik heb het aangepast. Als iemand onderaan een pagina reageert, en een pagina is nog mager gevuld, dan zoek ik vaak gelijk even het hele internet af of er toch nog meer over de plaats te vinden is. Dat heb ik nu ook gedaan. Daardoor heb ik nog een informatief artikel over de buurtschap in de PZC gevonden en gelinkt, een stukje over dat de buurtschap begin dit jaar ingesneeuwd is geweest, een beschrijving van een wandelroute door de omgeving, en twee mooie luchtfoto's waar de hele buurtschap op staat.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen