Rotte

Plaats
Buurtschap
Lansingerland
Schieland
Zuid-Holland

Rotte

Terug naar boven

Status

- Rotte is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Schieland, gemeente Lansingerland. T/m 2006 gemeente Bergschenhoek.

- De buurtschap Rotte heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een eigen bebouwde kom maar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bergschenhoek.

- Buurtschap Rotte is genoemd naar en ligt aan het gelijknamige riviertje. Omdat die onder meer plaatsen valt, beschrijven wij bijzonderheden betreffende dit riviertje ook op deze pagina.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De buurtschap wordt soms ook De Rotte genoemd, maar wordt op de officiële komborden ter plekke zonder voorvoegsel gespeld, dus is dat kennelijk de officiële dan wel voorkeursspelling.

Oudere vermeldingen
Aan de Rotte.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging aan het riviertje de Rotte. De naam ‘Rotte’ of ‘Rootte’ heeft waarschijnlijk te maken met stilstaand water waarin boeren hennep lieten rotten. Andere bronnen stellen dat de naam is afgeleid van Roode A, waarbij riviertjes met de naam ‘A’ van elkaar werden onderscheiden, zoals de Gouwe A bij Gouda en de Breede A bij Breda. Neem hierbij in aanmerking dat voordat de huidige stad Rotterdam ontstond, het dorpje Rotta al bestond. (bron: Rotterdamsch jaarboekje, 1890. De Rottestroom)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rotte ligt ZO van Bergschenhoek, N van de Rotterdamse wijk Ommoord, rond de Rottekade en de parallel daaraan lopende Rottebandreef, langs de N oever van het riviertje de Rotte. Dat riviertje ontstaat bij Moerkapelle en loopt langs Terbregge naar Rotterdam, waar zij in de Maas uitkomt. "Het Rottepeil, waarnaar in Schieland de waterstand veelal wordt gerekend, ligt 0,341 meter beneden N.a.P." (1)

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rotte omvat ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Rotte had tot in de 20e eeuw twee voetveren over het gelijknamige riviertje. Het laatste voetveer, naar de buurtschap Oud-Verlaat, is rond 1966 gestaakt. Voor de veren zijn later enkele bruggen voor fietsers en voetgangers in de plaats gekomen.

In de nacht van 25 op 26 december 1833 is de Rottedijk doorgebroken, waardoor de Rotte voor een groot deel leegliep en het land met water en bagger overstroomde. Tot ver in Rotterdam waren de schadelijke gevolgen te merken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De hallehuisboerderij aan de Rottekade 121 uit ca. 1800 is een rijksmonument. Het toegangshek is als apart rijksmonument benoemd.

- Watermolen nr. 4 van de zogeheten "G-Gang van de Bleiswijkse Droogmakerij" aan de Rottebandreef 60, eveneens een rijksmonument, dateert uit 1775 en is in 1915 gedeeltelijk gesloopt. De tot de middenzolder nog aanwezige watermolen is uitgerust met een staand scheprad. Ramen en deuren zijn voor het overgrote deel nog in oorspronkelijke vorm aanwezig. Woonkamer met fraai interieur. Zomerhuis met aangebouwde houten koestal en hooiberg en enkele andere kleine opstallen zijn nog gaaf bewaard.

Terug naar boven

Evenementen

- "In 2020 is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte is gelegd. Een historisch moment, waardoor Rotterdam is ontstaan. Dat vieren wij met diverse activiteiten op en om de rivier. Beleef 750 jaar dam in de Rotte en ontdek wat er dit feestelijke jaar te doen is."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "In september 2020 is de 2e ring fietspaden in de Rottemeren feestelijk geopend. De heer Van Beukel, db-lid van Recreatieschap Rottemeren en wethouder van de gemeente Lansingerland opende met een knip van het lint het tweede ring fietspad in Bergschenhoek/Bleiswijk, dat met 700 meter fonkelnieuw fietspad is verlengd. Jeugdcommissies van wielerverenigingen uit het Rottemerengebied en Rotterdam trommelden hun jeugdleden op voor deze opening, zodat ook de jonge renners weten van het bestaan van de nieuwe fietsverbinding in het gebied en hier in de toekomst gebruik van gaan maken. Het bestaande fietspad parallel aan de Rottebandreef is verbreed tot 3,5 meter. Met de aanleg van de ontbrekende schakel in de fietsverbinding kunnen snelle en langzame fietsers nu gescheiden van elkaar gebruik kunnen maken van de recreatieve routes rond de Rotte. Het recreatieschap beoogt hiermee de veiligheid en rustbeleving van de fietsers te verbeteren. De aanleg van de verbinding is mede gefinancierd door Landschapstafel Hof van Delfland. Lees hier meer over het project." (bron: Landschapstafel Hof van Delfland)

- "In 2020 zijn langs de Rotte vier bijzondere Rottekijkers geplaatst. De locaties zijn: Bleijswijks Verlaat, Willem Alexander Roeibaan, Oud Verlaat, Land van Chabot (Terbregse Veld).Het zijn rustpunten of ontmoetingsplekken tijdens het fietsen. Je kunt ze gebruiken als picknickplek, maar ook als punt waar iets valt te lezen over het gebied. Ze zijn kunstwerk en uitkijkpunt in één. Alle Rottekijkers zijn speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan. Bij het Bleijswijks Verlaat staat een Rottekijker die geïnspireerd is op de nabijgelegen monumentale sluis. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog, en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven, dan focust je blik zich op de molens in de verte. Beneden kun je even zitten, en kijken naar de kassen.

In het midden van de Rottekijker aan de Willem-Alexander Roeibaan staan, is als het in het midden staan van de Rotte. Je ziet er de natuur en je ziet hoe de mens de natuur hier beheerst en gebruikt voor recreatie. Deze Rottekijker is niet te vermijden: hij ligt midden op het voetpad! De Rottekijker bij Oud Verlaat heeft de vorm van een afgeknotte molen. Bij het Land van Chabot kun je vanaf de Rottekijker het landschap zien liggen dat schilder Chabot zo vaak heeft weergegeven. Of is het niet meer te zien nu de A16 nadert? Je daalt in ieder geval door de vorm van een dijklichaam naar beneden, naar de Rotte toe.

De Rottekijkers zijn ontworpen door Kunstenaarsgroep Observatorium en Ontwerpstudio Gridt. Eerder werkten zij al samen met het project ‘De Straatkijkers' in het centrum van Rotterdam. Nu bundelen ze weer hun krachten om de Rotte in de kijker te zetten. Kunstenaarsgroep Observatorium is een studio voor kunst in de openbare ruimte en place-making in Rotterdam. Hun kunstwerken creëren nieuwe betekenis voor plekken in verandering, zijn idealiter een gastvrij oord dat de verbeelding stimuleert en bieden een reflectie op de omgeving: ze scherpen de blik op de wereld om ons heen! Gridt is een ontwerpstudio en streeft naar het samengaan van beeldende kunst en architectuur. In een juiste vorm en balans vloeien zij in elkaar over tot een sterk geheel. De relatie van de mens en zijn omgeving staat hierin vaak centraal. Het maken van plekken met betekenis en identiteit. Op de schaal van de stad of het individu, tijdelijk dan wel permanent, ligt de focus op het verwonderd raken in ruimtelijke beleving. Mogelijk gemaakt door. De Rottekijkers zijn mogelijk gemaakt door gemeente Lansingerland, gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap en het programma Rivieroevers van de gemeente Rotterdam. 750 jaar Dam. De Rottekijkers zijn onderdeel van het programma aan activiteiten en evenementen in het kader van 750 jaar dam in de Rotte."

- "De Rotte is van iedereen. De plezierrivier kronkelt vanuit de groene achtertuin van Rotterdam naar het bruisende centrum van deze wereldstad. De rivier biedt met haar levendige kades en groene natuuroevers een plek waar je je thuis voelt en is een bron van plezier en ontspanning. Ontdek de rivier via Ook dit is de Rotte. Op de site vind je wat de rivier en omgeving allemaal te bieden heeft. Hoe je ervan kunt genieten, op het water en er omheen en hoe je je door de rivier kunt laten inspireren. Van de bron in Moerkapelle tot de dam in het centrum van Rotterdam. Ontdek de rivier zoals je hem nog niet kende."

- "De onafhankelijke Stichting Plezierrivier De Rotte wil samen met bewoners, ondernemers, particulieren, maatschappelijke organisaties en overheden de aantrekkelijkheid en bekendheid van het gebied rondom deze rivier vergroten. Doel is de rivier in samenhang met haar omgeving (zoals Bergse Plassen, Hoge/Lage Bergse Bos, Eendragtspolder, Zevenhuizerplas en naburige pleinen/parken in Rotterdam) te positioneren, profileren en branden als één gebied met unieke, waardevolle kwaliteiten: kleinschalig, bron van plezier en ontspanning en met een rijke historie.

Stichting Plezierrivier De Rotte kijkt naar de hele rivier, van de bron in het dorp Moerkapelle tot aan de dam in het hart van Rotterdam. Ze zien de rivier en omgeving als een parelketting van mooie, waardevolle plekken, elk met zijn eigen sfeer, verhaal, uitdaging en beleving, die op zijn beurt weer onderdeel is van een metropolitaan regiopark. Ze streven ernaar dat bewoners, ondernemers en bezoekers uit het omringende Randstedelijk gebied trots zijn op de rivier en omgeving, het gebied meer gebruiken en er plezier aan beleven. Daarnaast willen ze bereiken dat mensen meer betrokken zijn bij deze rivier en beseffen welke grote toegevoegde waarde deze omgeving heeft voor de omliggende gemeenten als gebied om te recreëren, wonen en werken. De Rotte heeft tenslotte ook een toenemende aantrekkingskracht op initiatiefnemers en investeerders die activiteiten op en langs de rivier ontwikkelen die op hun beurt het gebied weer aantrekkelijker maken."

- N van de buurtschap liggen de recreatiegebieden Hoge Bergse Bos en Lage Bergse Bos, met onder meer een golfbaan, een skihelling en een mountainbikeparcours. De gebieden maken deel uit van recreatiegebied Rottemeren.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rotte, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rotte (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Kinderliedje "Aan de oever van de Rotte".

Reactie toevoegen