's-Heer Hendrikskinderen

Plaats
Dorp
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

's-Heer Hendrikskinderen

Terug naar boven

Status

- 's-Heer Hendrikskinderen is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1856. In 1857 over naar gemeente 's-Heer Arendskerke, in 1970 over naar gemeente Goes.

- De gemeente 's-Heer Hendrikskinderen is in 1816 vergroot met de gemeente en buurtschap Wissekerke (niet te verwarren met het dorp Wissenkerke op Noord-Beveland).

- Wapen van de voormalige gemeente 's-Heer Hendrikskinderen.

- De handvol panden NO van het dorp, direct N van de Nieuwe Rijksweg, zouden te boek staan als buurtschap Anna's Moer. Volgens o.a. (1) heet(te) het streekje N van de Nieuwe Rijksweg Anna Moershoek. Volgens (2) en (3) viel dat onder de stad en gemeente Goes. Tegenwoordig valt het onder het dorp 's-Heer Hendrikskinderen.

- Onder het dorp 's-Heer Hendrikskinderen valt ook de buurtschap Wissekerke.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Sreinskinders.

Naamsverklaring
De plaatsnaam herinnert aan de eerste bouwheer-patronus Hendrik van Schenge.(ZL2)

Terug naar boven

Ligging

's-Heer Hendrikskinderen ligt W van Goes.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente 's-Heer Hendrikskinderen 33 huizen met 246 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 19/137 (= huizen/inwoners) en buurtschap Wissekerke 14/109. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met tegen de 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het voormalige tuincentrum aan de Nieuwe Rijksweg bij 's-Heer Hendrikskinderen maakt plaats voor dertig woningen. Eind 2018 is daar bij de gemeente een concreet plan voor ingediend. Dat komt goed uit, want in het dorp is behoefte aan nieuwbouwwoningen. Het is de bedoeling dat de leegstaande panden worden gesloopt om plaats te maken voor huizen van verschillende typen, waaronder patiowoningen, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen. Er komen ook huizen voor de sociale huursector.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 's-Heer Hendrikskinderen heeft 3 rijksmonumenten.

- Protestantse kerk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Oude Rijksweg in 's-Heer Hendrikskinderen is in 2010, precies 200 jaar na de uitvaardiging van de order van keizer Napoleon, met Waalse klinkers teruggebracht in historische staat. De keizer gelastte de verharding van de weg nadat hij er in 1810 passeerde. De gemeente, de lokale Vereniging Dorpsbelangen en Landschapbeheer Zeeland beijverden zich om van het wegdeel, een stuk van de oude Postweg die door Zeeland voerde, een informatief Ommetje te maken: van de kruising met de Jacoba van Beierenstraat tot Meubelstofferderij en koetsiershuis Brouwer in Wissekerke. Begin- en eindpunt worden gemarkeerd door informatieborden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over 's-Heer Hendrikskinderen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Heer Hendrik heeft in 2015 zijn voorzieningen vernieuwd en uitgebreid, om weer helemaal aan de eisen des tijds te voldoen. Zo zijn o.a. de internet-, wifi- en tv-voorzieningen verbeterd, is er het nodige aan de inrichting vervangen en uitgebreid, en is er een buitenontmoetingsplaats ingericht. Het dorpshuis wordt goed gebruikt; wekelijks komen er naar schatting zo'n 250 regelmatige gebruikers over de vloer, daarnaast bedraagt het aantal incidentele bezoekers op jaarbasis tussen de 4.000 en 5000.

- Onderwijs: - Basisschool De Poeljeugd.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Heer Hendrik is opgericht in 1958. Een zeer actieve vereniging met ca. 30 leden, variërend in leeftijd van nog geen 20 tot tegen de 70 jaar. Sommigen zijn al tientallen jaren lid, anderen nog maar enkele maanden. De meeste leden spelen regelmatig mee in een productie en/of zetten zich achter de schermen in als souffleur, productieassistent, creatief vormgever of technicus.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van 's-Heer Hendrikskinderen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen