Schaluinen

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Schaluinen

Terug naar boven

Status

- Schaluinen is een buurtschap en landgoed in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau.

- De buurtschap Schaluinen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Genoemd naar de stad Askalon aan de kust van Palestina, bij ons bekend geworden door de kruistochten.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schaluinen ligt rond de gelijknamige weg, Z van Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Schaluinen niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners (excl. recreatiewoningen).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap en landgoed Schaluinen hadden een zogeheten 'wachtpost' (nr. 26) aan de spoorlijn Tilburg - Turnhout, die ook wel het Bels Lijntje werd genoemd. Het pand is bewaard gebleven (huisnr. 14) en herbestemd tot woonhuis. De cijfers 26 zijn niet meer zichtbaar. Het deel dat in 1867 is gebouwd, is onderkelderd. In 1903 is de wachtpost uitgebreid met een bouwdeel dat haaks op de oorspronkelijke bouwmassa is gebouwd. De voormalige spoorlijn is tegenwoordig onder de naam Bels Lijntje een toeristisch aantrekkelijk fietspad.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Schaluinen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - "Van harte welkom op onze boerderij De Tuinen van Schaluinen, die bij anderen ‘zorgboerderij’ zou heten, maar die we met recht zo niet noemen. Op onze boerderij zijn mensen welkom die een of meer dagen per week behoefte hebben aan zinvolle bezigheden, ondanks hun ouderdomsverwarring of dementie. Ook last van eenzaamheid kan een reden zijn. Dat kan op eigen kosten, maar vaak ook met ondersteuning van de Nederlandse of de Vlaamse overheid. Informeer bij uw gemeente! Onze boerderij is rustig en landelijk gelegen in het Brabantse Baarle-Nassau. We hebben een prachtig omsloten terrein met een vernieuwde gezellige verblijfsruimte, een ruime keuken, een werkplaats, dierenverblijven en een forse tuin waar groenten, fruit en bloemen gekweekt worden.

Wij halen inspiratie uit de bewezen zorgmethode van de Oostenrijkse verpleegkundige professor Erwin Böhm, die de afgelopen jaren ook in Nederland tot verrassende resultaten geleid. Wij geloven in onze vernieuwende werkwijze. We zijn nog nieuw (gestart in 2020), maar dat biedt kansen om het beter te doen dan anderen. Bij ons krijgt niemand het gevoel ‘in zorg’ te komen, ook al heeft men een indicatie. Iedereen is vrijwillig betrokken bij het opbouwen, onderhouden en mooier maken van de boerderij. Iedereen draagt ‘een eigen steentje bij’ op een manier die bij hem of haar past. We gaan uit van wat mensen nog wel kunnen. We stimuleren die vaardigheden. Dat voelt als zinvol bezig zijn. We houden intensief contact met de thuissituatie, zodat het ook daar nog zo lang mogelijk goed blijft gaan."

Reactie toevoegen