Schandelo

Plaats
Buurtschap
Venlo
Noord-Limburg
Limburg

Schandelo

Terug naar boven

Status

- Schandelo is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Venlo. T/m 2009 gemeente Arcen en Velden.

- De buurtschap Schandelo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Velden.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van deze buurtschap is een Schandelse.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schandelo ligt rond de bijna 2 km lange gelijknamige weg, NO van Velden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schandelo 41 huizen met 249 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca 250 inwoners, zij het nu in ca. 100 huizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Mariakapel uit 1923 is gebouwd op de resten van een 15e-eeuwse kapel.

- "Boerderij Enderhof is de oudste oorspronkelijke boerderij van Schandelo. Door haar bijzondere erf en landschappelijke context heeft de boerderij, na het verdwijnen van de agrarische functie, zelfs de status 'landgoed' verkregen. Tegenwoordig zijn een aantal paden opengesteld en kan de locatie dienen voor sociaal culturele aangelegenheden. Door een recente verbouwing (2008-2011) zijn bestaande delen van de boerderij, met respect voor de authentieke details, geschikt gemaakt voor bewoning. Ingetogen maar eigentijdse ingrepen helpen de oude relatie met het erf te versterken, waarmee tevens ruimte ontstaat voor nieuwe ontwikkelingen." Aldus de verantwoordelijke ontwerpers van de verbouwing: 2.0 Architecten.

- In het hart van Schandelo liggen de resten van wat vroeger een schijnvliegveld was. Direct na de Duitse bezetting in mei 1940 kreeg elk vliegveld in Nederland in de nabijheid, of op enige afstand een of enkele zogeheten schijnvliegvelden (ScheinFlugHafens), om verwarring te veroorzaken bij de Britse vliegers die als doel hadden de operationele vliegvelden te bombarderen. De Luftwaffe hoopte met de schijnvliegvelden niet alleen aanvallen op echte vliegvelden te voorkomen, maar ook om geallieerde vliegtuigen bij deze valstrik onder vuur te nemen. Omdat de Venlose Vliegbasis Venlo-Herongen het risico liep veelvuldig gebombardeerd te worden, moest het Schandelose schijnvliegveld de aandacht van de geallieerden wegtrekken. Hiertoe werden op het schijnvliegveld enkele in onbruik geraakte toestellen gestationeerd. Ook diende een schijnvliegveld als locatie waar Duitse bommenwerpers een eventuele overbodig geworden bomlading konden droppen voor de landing.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute rond Schandelo (15 km).

- Voor de inrichting van natuurgebied Schandelo - ’t Hanik is in 2012 een belangrijke stap gezet. Een boerderij die in gepland natuurgebied ligt is aangekocht door Dienst Landelijk Gebied. In 2014 is het bedrijf vrij gekomen, waarmee 46 hectare natuur in het gebied kan worden gerealiseerd. Daarmee is het grootste deel van de benodigde gronden voor de natuurontwikkeling in dit gebied verworven.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Schandelo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Anno 2016 wordt gepoogd om buurtvereniging Schandelo nieuw leven in te blazen.

Reactie toevoegen