Schapenbout

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Schapenbout

Terug naar boven

Status

- Schapenbout is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 2002 gemeente Axel.

- De gemeente Terneuzen beschouwt Schapenbout als vallend onder de nabijgelegen kern Spui, hoewel het voor de postadressen onder Axel valt.

- De buurtschap Schapenbout heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een 'bebouwde kom', met 30 km-zone.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samenstelling van bout 'overgebleven stuk van een weggeslagen of weggevallen dijk, dat nog aan de bestaande hoofddijk is verbonden', en schapen naar de dieren die er werden gehouden. Het toponiem bout gaat ms. terug op het Franse bout 'einde’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schapenbout ligt ZO van Terneuzen, NW van Axel, Z van Spui, rond het Z deel van de Graaf Jansdijk, O van en parallel aan de Tractaatweg (N253). De Graaf Jansdijk valt voor de postadressen grotendeels onder Axel (huisnrs. 5-15 en 2-96), deels onder Spui (huisnrs. 17-23 en 98), en deels onder Terneuzen (huisnrs. 25-27).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Schapenbout omvat ca. 40 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De toenmalige gemeente Axel wilde in 2002 het voormalige spoorwegviaduct in Schapenbout op de lijst van beschermde monumenten plaatsen. Daarmee wilde zij voorkomen dat de Nederlandse Spoorwegen het uit 1912 daterende object zou slopen. Argumenten van de gemeente waren dat de brug voor de inwoners van Schapenbout de enige verbindingsweg in zuidelijke richting is, en dat het object voor sommige bewoners van Schapenbout ook een bron van herinneringen is. De brug is geen monument geworden. Het behoud is wél gelukt. Sterker nog, de brug is in 2005 geheel gerestaureerd. De brug was onderdeel van de spoorlijn Mechelen-Terneuzen, die in 1950 voor personenvervoer is opgeheven, en voor goederenvervoer in 1968. De spoorlijn is om strategische redenen nog lang blijven liggen, maar is uiteindelijk in 1990 opgebroken.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tussen de buurttschap Schapenbout en de provincialeweg N253 (Tractaatweg) ligt een bos. In dat bos zijn in 2009 30 bomen gekapt. Daarmee wil de gemeente Terneuzen voorkomen dat te zijner tijd een groot deel van het bos zou moeten worden omgezaagd. De Canada populieren aan de Graaf Jansdijk zorgden er namelijk voor dat het bos te weinig licht kreeg. Door 1 rij populieren te verwijderen, komt er meer licht in het bos waardoor het levensvatbaarder blijft.

- In 2011 is een stuk 'nieuwe natuur' in Schapenbout aangelegd, genaamd 't Park. Op de plek van het park, was in de middeleeuwen een kreek. Na de inpoldering in 1631 was de grond in gebruik voor landbouw. De 200 zwarte populieren, ratelpopulieren, essen en hoogstamfruitbomen zijn vooral bedoeld als groene buffer om de industrie en windmolens ten westen van de Tractaatweg aan het zicht te onttrekken. Drinkputten en een kreek - waarop in de winter kan worden geschaatst - maken het plaatje compleet. Door het park loopt een laarzenpad, dat aansluit op het in 1997 aangeplante Stikkediekse Bos. Het park is aangelegd in samenwerking met de stichtingen Houd Woonomgeving Koegorspolder Leefbaar en Houd Woonomgeving Schapenbout Leefbaar. Zij zetten ook voor Spui in op een mooie groene buffer.

Terug naar boven

Trivia

- Schapenbout kreeg landelijke bekendheid omdat het tv-seizoen 2003-2004 van het bekende tv-programma 'Man bijt hond' getiteld was 'van Hongerige Wolf naar Schapenbout'. - Filmpje van de finish van het seizoen 2003-2004 van 'Man bijt hond' in Schapenbout.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Schapenbout. Daar gebeurt niet heel veel, om het eufemistisch te zeggen, maar er staan onder de titel 'Koeischorre' wel een aantal leuke lokale columns op (in het Zeeuws).

Reactie toevoegen