Scheggertdijk

Plaats
Buurtschap
Lochem
Achterhoek
Gelderland

scheggertdijk_plaatsnaambord.jpg

Meestal is er eerst de buurtschap, die later plaatsnaamborden krijgt. Soms is het net andersom. Vermoedelijk ook hier: de Scheggertdijk krijgt bij de reconstructie plaatsnaamborden, waarna men het als buurtschap is gaan beschouwen.

Meestal is er eerst de buurtschap, die later plaatsnaamborden krijgt. Soms is het net andersom. Vermoedelijk ook hier: de Scheggertdijk krijgt bij de reconstructie plaatsnaamborden, waarna men het als buurtschap is gaan beschouwen.

Scheggertdijk

Terug naar boven

Status

- Scheggertdijk is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Lochem. T/m 2004 gemeente Gorssel.

- De buurtschap Scheggertdijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Almen.

- De buurtschap Scheggertdijk heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom. Opvallend is dat de meeste andere - en grotere en oudere - buurtschappen in de gemeente Lochem geen plaatsnaamborden hebben. De gelijknamige weg is een aantal jaren geleden heringericht met o.a. fietssuggestiestroken. Vermoedelijk zijn toen tegelijkertijd de plaatsnaamborden geplaatst*, waarna men het als buurtschap is gaan beschouwen, wat de plaatsnaamborden immers ook suggereren. Vanouds komt deze naam namelijk niet als buurtschap in bronnen voor, hoewel we het wel alleszins voorstelbaar vinden om dit los van het dorp gelegen buurtje als buurtschap te kwalificeren. Bij dezen dus.
* Men grijpt namelijk ook elders in het land vaak de gelegenheid aan om bij wegreconstructies een buurtje in het buitengebied van plaatsnaamborden te voorien, vermoedelijk om er de voorbijganger zo op te attenderen dat hij een woongebied betreedt en daarmee geacht wordt zijn snelheid af te remmen. Zie bijv. ook bij De Paauwen (GR), De Pôle (FR), en De Krieger (OV).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Scheggertdijk ligt N van Almen, rond de gelijknamige dijk (die onderdeel is van de provincialeweg N826 Laren - Warnsveld), en grenst in het Z aan het Twentekanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Scheggertdijk omvat ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Scheggertdijk staat 1 rijksmonument: Villa Rozenhof uit 1902 op nr. 47.

- Als je het hele buitengebied van Almen N van het Twentekanaal als buurtschap Scheggertdijk zou beschouwen (waar wat voor te zeggen valt), valt ook de Wagenvoortsdijk er nog onder. In dat geval zijn er nog 3 rijksmonumenten, nl. de boerderij uit 1911 op nr. 6 met bijbehorende 2 bakhuisjes en waterpomp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Rond Lochem is een mountainbikeroute uitgezet van ca. 90 km, maar deze is in 4 lussen verdeeld, zodat je zelf kunt kiezen of je 1 of meer lussen wilt doen. Lus 2, traject 't Waliën, start bij Scheggertdijk 10.

- Bij deze locatie is ook een Passantenhaven (12 ligplaatsen, max. 2 dagen) in het Twentekanaal.

- Het Kamertheater (Wagenvoortsedijk 8) biedt voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen. Het is naar eigen zeggen het meest idyllisch gelegen theatertje van Nederland. Het theater opende hier haar deuren in december 2015. Een theater in een houten gebouwtje aan de rand van het bos. Een theater zo groot als een woonkamer, waar niet meer dan 33 mensen in kunnen. Daardoor krijg je bijna een privé voorstelling. Het theater was tot 2010 gevestigd in een grachtenpand in Amsterdam.

Terug naar boven

Links

- In 2008 had de krant De Stentor een serie artikelen genaamd 'Geveltaal', waarbij een verslaggever op zoek gaat naar de betekenis van bepaalde gevelopschriften. Zo heeft hij uitgezocht waar het opschrift Roanzo op een gevel aan de Scheggertdijk op slaat. Dat blijkt te staan voor de zonen Ronnie en André van Jan (in 2007 overleden) en Mannie Nijland. Lasser Jan heeft het kunstwerk zelf vervaardigd.

Reactie toevoegen