Schelfhorst

Plaats
Buurtschap
Tynaarlo
Drenthe

schelfhorst_landbouwwerktuig_kopie.jpg

Schelfhorst, afgedankt landbouwwerktuig. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Schelfhorst, afgedankt landbouwwerktuig (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Schelfhorst

Terug naar boven

Status

- Schelfhorst is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo. T/m 1997 gemeente Eelde.

- De buurtschap Schelfhorst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Paterswolde.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schelfhorst ligt rond de gelijknamige weg, N van Eelde, NW van Paterswolde, en grenst in het O aan het Paterswoldermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Schelfhorst omvat ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Als herontwikkeling van het voormalige campingterrein Schelfhorst in Paterswolde worden op deze locatie 10 woningen gerealiseerd. De ambitie is neergelegd om een hoogwaardig woonmilieu te realiseren, passend in de natuurlijke omgeving. Het plangebied ligt ten noorden van Paterswolde op het uiteinde van de Rug van Tynaarlo, een dekzandrug met daaromheen de lagergelegen natuurgebieden de Peizer Maden en natuurreservaat Het Elsburger Onland.

Op 25 november 2016 hebben B&W van de gemeente Tynaarlo aangegeven dat zij in eerste aanleg positief staan tegenover een mogelijke herontwikkeling van het voormalige campingterrein. De brief van B&W van Tynaarlo verwijst naar de notitie 'Ambities transformatie Schelfhorst' d.d. 24 mei 2016. In dit ambitiedocument zijn de kaders voor een mogelijke herontwikkeling aangegeven. Ook de Provincie Drenthe heeft zich hier achter geschaard. Nadrukkelijk is gesteld dat de herontwikkeling een bijdrage moet leveren aan de ruimtelijke kwaliteit en dat vooral ook ecologische winst behaald moet worden. Het bestemmingsplan vormt de juridische basis voor de voorziene ontwikkeling."

"In het noordelijke puntje van Drenthe worden natuur en techniek gecombineerd in de woning van de toekomst. Het masterplan voor de voormalige camping Schelfhorst heeft als thema natuurwonen. Terwijl de tuin wordt teruggeven aan de natuur wordt met duurzame technieken een energieneutrale schuurwoning gerealiseerd. In opdracht van ontwikkelaar Beauvast ontwerpt Loer Architecten de architectuur en De Kleine Plantage het omringende landschap. Het ontwerp is geïnspireerd op Japanse architectuur met zijn gelaagdheid van privacy en uitzicht. Het huis laat momenten van beschutting overgaan in atmosferen van lichtheid. De raampartijen op het zuiden verbinden interieur en landschap terwijl de noordgevel beschutting biedt. Met maquettes is gezocht naar een gebalanceerde compositie van open en dicht. Het ontwerp is gebaseerd op de oriëntatie van het kavel. Het dakoverstek weert in de zomer de zon en laat deze toe in de winter. Dit resulteert in een minimaal energieverbruik." (bron: Loer Architecten)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 1 rijksmonument, maar daar valt niet veel aan te zien want dat zijn archeologische resten (ondergronds dus) van het vroegere Huis Schelfhorst.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Schelfhorst, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen