Scherpenering

Plaats
Buurtschap
Veldhoven Eersel Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Scherpenering

Terug naar boven

Status

- Scherpenering is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, in deels de gemeente Veldhoven (t/m 30-4-1921 gemeente Oerle, per 1-5-1921 over naar gemeente Veldhoven; in 1997 gaat, door middel van een grenscorrectie, een klein deel hiervan, namelijk het centrale gedeelte van de doorgaande weg Scherpenering, over naar de gemeente Eindhoven en gaat, ook door middel van een - grotere - grenscorrectie, het centrale gedeelte van de buurtschap over van de gemeente Veldhoven naar de in 1997 heropgerichte gemeente Eersel), deels de gemeente Eersel (t/m 1996 gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel, in 1997 over naar gemeente Eindhoven; bij de heroprichting van de gemeente Eersel in 1997 gaat, door middel van een grenscorrectie, het kleine deel van de buurtschap dat t/m 1996 onder de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel viel, namelijk het noordelijkste gedeelte van de doorgaande weg Scherpenering, over naar de gemeente Eindhoven en gaat, ook door middel van een - grotere - grenscorrectie, het centrale gedeelte van de buurtschap over van de gemeente Veldhoven naar de heropgeriche gemeente Eersel), en, als gevolg van twee van de hiervoor genoemde grenscorrecties, voor een klein deel in de gemeente Eindhoven.

- De buurtschap Scherpenering valt deels onder het dorp Oerle, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen zowel het Oerse gedeelte van Scherpenering als Oerle zelf voor de postadressen 'in' Veldhoven. De buurtschap Scherpenering valt verder, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Wintelre, en voor een klein deel onder de stad Eindhoven.

- De buurtschap Scherpenering heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Scherpenering ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Oude Kerkstraat (het gedeelte van deze weg NW van de weg Scherpenering; N zijde) en Oersebaan (het gedeelte van deze weg tussen de rotondes bij de wegen Oude Kerkstraat en Scherpenering). De buurtschap is voor een klein deel bedrijventerrein. De buurtschap ligt NW van de dorpen Oerle en Veldhoven, O en ZO van het dorp Wintelre, direct W en ZW van luchthaven Eindhoven Airport, W van de stad Eindhoven, ONO en NO van het dorp Vessem en NNO van het dorp Knegsel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Scherpenering omvat een handvol huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 15 inwoners.

Reactie toevoegen