Scherpenzeel FR

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Scherpenzeel FR

Terug naar boven

Status

- Scherpenzeel is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

- Onder het dorp Scherpenzeel valt ook een deel van de buurtschap Gracht.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Skerpenseel.

Terug naar boven

Ligging

Scherpenzeel ligt ZW van Wolvega, Z van Munnekeburen, als lintbebouwing langs de Grindweg. Onder het dorpsgebied valt ook nog een handvol boerderijen aan de W parallel lopende weg Gracht, en de N (even huisnummers) panden aan de richting Schoterzijl lopende Nieuweweg. De Z oneven nummers vallen onder Spanga. De grens tussen deze dorpen loopt hier dus midden door de weg. Direct N van de dorpskern ligt de - recentelijk door de inwoners uitgeroepen - buurtschap Munnekezeel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Scherpenzeel 17 huizen met 92 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 175 huizen met ca. 435 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Grindweg 139). De driezijdig gesloten zaalkerk uit 1788 kreeg in 1860 aan de noordzijde een dwarsarm en in 1879 een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. De luidklok (1638) is gegoten door Jacob Noteman. Ype Staak vervaardigde in 1788 vier gebrandschilderde ramen. Het orgel uit 1881 is gemaakt door L. van Dam & Zonen. De kerk valt tegenwoordig onder de Protestantse Gemeente Scherpenzeel/Munnekeburen. Na de vorming van deze PKN-gemeente buren bleek het niet mogelijk om de kerk in Munnekeburen voor de diensten te handhaven. Het pand is verkocht en met de opbrengst is de kerk van Scherpenzeel opgeknapt en aangepast voor de PKN-gemeente. Aan de in 1788 gebouwde kerk is in 1860 een zijvleugel gebouwd. Dat deel is nu verbouwd. In het verbouwde deel is een zaal gemaakt met toiletten en een keuken.

- Het dorp heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de school met schoolmeesterswoning, uit 1918, op Grindweg 288.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Scherpenzeel, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van Scherpenzeel in de vorm van een diaserie/-animatie.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga behartigt de belangen van deze dorpen richting de gemeente Weststellingwerf. Hiervoor zijn wij gesprekspartner van het college van B&W en de gemeentelijke dorpencoördinator. Wij maken ons sterk voor de leefbaarheid en de vitaliteit van onze dorpen. Wij houden ons o.a. bezig met: staat van onderhoud van de wegen; groenvoorzieningen in onze dorpen; verkeersveiligheid; buurtbus; schoonmaakavond; duofiets verhuur; organisatie dodenherdenking 4 mei."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. VWC (VOG Westhoek Combinatie) is opgericht in 1932 en is er voor de dorpen Scherpenzeel en Munnekeburen e.o.

- Welzijn: - "Tijdens de jaarvergadering 2019 van Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga was er naast de onthulling van de Dorpenvisie nog een feestelijke verassing: PB heeft met behulp van een subsidie een elektrische duofiets aangeschaft! Deze duofiets maakt het mogelijk om, ondanks beperkingen, mobiel te zijn en fietsplezier te hebben. De begeleider en passagier zitten naast elkaar en beiden hebben goed zicht op de weg. De begeleider is diegene die de fiets bestuurt. De sturen en stoelen zijn te verstellen zodat de duofiets veilig en comfortabel fietst. Met behulp van de elektrische aandrijving is het lichter trappen en dus minder vermoeiend. Met deze aanschaf beogen we iedereen die wil genieten van deze mooie omgeving, de kans te geven om daar op een prettige en comfortabele manier gebruik van te maken. Petra Kempkes van de Zonneroos heeft aangegeven dat zij de stalling en verhuur van de duofiets op zich wil nemen. Dit stellen wij als PB erg op prijs!

Hoe huur je de duofiets? Om een reservering te maken voor het huren van de duofiets, kun je contact met haar opnemen: bellen (inspreken op de voicemail is geen probleem) of mailen. De Zonneroos, Voetpad 63, Munnekeburen. Tel. 0561-480878, 06-51184177. E-mail info@zonneroos.nl. Op de afgesproken datum en tijdstip kun je naar Voetpad 63 rijden met je auto. Deze parkeer je op het terrein van de Zonneroos. Na het uitwisselen van gegevens en materiaal, kun je gebruik gaan maken van de duofiets. Inwoners in het werkgebied van Plaatselijk Belang kunnen gratis gebruik van de duofiets. Andere belangstellenden: € 25,- per dag. Andere belangstellenden: € 15,- per dagdeel. Ochtend: 8:30-12:30 uur. Middag: 13:00-17:00 uur. Dit zijn richtlijnen. In overleg zijn andere tijden mogelijk. Contant geld meenemen, er is geen pinautomaat aanwezig."

- Veiligheid: - Brandweer Scherpenzeel heeft de Grote Veenpolder als werkgebied en ondersteunt daarnaast regelmatig de brandweer van Wolvega.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Scherpenzeel.

Reactie toevoegen