Schey

Plaats
Buurtschap
Eijsden-Margraten
Heuvelland
Limburg

schey_plaatsnaambord.jpg

Schey werd vroeger ook als Scheij en Schei gespeld, maar sinds de in 2012 geplaatste plaatsnaamborden weten we zeker hoe de huidige spelling luidt: Schey dus. Ook de straat ter plekke heet nu zo.

Schey werd vroeger ook als Scheij en Schei gespeld, maar sinds de in 2012 geplaatste plaatsnaamborden weten we zeker hoe de huidige spelling luidt: Schey dus. Ook de straat ter plekke heet nu zo.

DK_20110421_4188_Baksteen_motief_in_vakwerkboerderij_te_Schey.jpg

Schey (buurtschap van Noorbeek), speciaal baksteenpatroon in vakwerkhuis

Schey (buurtschap van Noorbeek), speciaal baksteenpatroon in vakwerkhuis

DK_20110421_4194_Waterput_te_Schey_.jpg

Schey, In verval geraakte waterput

Schey, In verval geraakte waterput

RIT_20110421_4186_Knot_es_te_Schey.jpg

Schey, knotessen op de heuvelrug

Schey, knotessen op de heuvelrug

RIT_20110421_4197_Koeien_in_het_heuvelland_omgeving_Schey.jpg

Schey, uitzicht vanaf deze buurtschap over koetjes en boomgaard aan de horizon

Schey, uitzicht vanaf deze buurtschap over koetjes en boomgaard aan de horizon

Schey

Terug naar boven

Status

- Schey is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Eijsden-Margraten. T/m 1981 gemeente Noorbeek. In 1982 over naar gemeente Margraten, in 2011 over naar gemeente Eijsden-Margraten.

- De buurtschap Schey valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Noorbeek.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom - overigens pas sinds 2012 - witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sjei.

Oudere vermeldingen
1803-1820 Schey, 1838-1857 Opscheij, 1869 Scheij.

Spelling
De buurtschap heet in de Topografische atlas Limburg (1) Schey, op de plattegrond van de cd-foongids van KPN (2004) stond Schei en de straatnaambordjes ter plekke vermeldden rond 2000 Scheij... Weer een spelletje "Wie van de Drie?" dus: wil de echte spelling nu opstaan?... De in 2012 geplaatse plaatsnaamborden en de huidige straatnaambordjes hebben de spelling met de zogeheten Griekse y, dus kennelijk is dat de huidige spelling, die wij hier dan ook aanhouden.

Naamgeving
De buurtschap dankt zijn naam aan een middeleeuwse laathof aldaar. Aan de Bovenstraat ligt de hoeve Onder-Schey, ter onderscheiding van Opschey of Bovenste Schey, de eigenlijke buurtschap op de heuvelrug.

Naamsverklaring
Betekent scheide '(water)scheiding, grens, heuvelrug'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schey ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Noorbeek. De buurtschap bestaat uit een hooggelegen gedeelte Opschey en een lager gelegen gedeelte Onderschey. De buurtschap ligt verder ZO van de dorpen Mheer en Banholt, ZZW van het dorp Reijmerstok, WNW van het dorp Slenaken, NW van de plaats De Plank in België, N van de plaats Sint-Pieters-Voeren in België en NO van de plaats Sint-Martens-Voeren in België.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schey 17 huizen met 68 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners, plus nog een 10-tal vakantieappartementen (de huisnrs. 15-31).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2020 zijn er plannen voor de realisatie van een camping in buurtschap Schey. De inwoners zijn daar 'not amused' over. Zij strijden voor het behoud van het ‘iconisch’ landschap tussen hun buurtschap en buur-buurtschap Vroelen en stellen in dat kader: "Verknal dit prachtige gebied niet met een camping!" (bron en voor nadere informatie zie De Limburger, 3-8-2020)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de kleine buurtschap Schey bevinden zich maar liefst 5 wegkruisen. Het wegkruis bevestigd aan een oude boom tegenover huisnr. 3 dateert uit de 17e eeuw en is een rijksmonument, tevens het enige rijksmonument in deze buurtschap.

- De buurtschap heeft verder nog 1 gemeentelijk monument: de boerderij met vakwerkconstructie op huisnr. 8.

- Vakwerkhuis met kunstig baksteenpatroon (zie foto).

- In vervallen staat verkerende waterput (zie foto).

- Op 12 september 1944 was de gemeente Noorbeek de eerste Nederlandse gemeente die door de geallieerden bevrijd werd. Een van de betrokken divisies was de 30e Infanterie Divisie (Old Hickory). Op dezelfde dag sneuvelde Roy L. Booher tijdens de bevrijding van Noorbeek. Hij diende in het 119e Regiment. In Onderschey is in 2009 ongeveer op de plek waar hij sneuvelde een monument ter nagedachtenis aan Roy L. Booher opgericht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Schey ligt bovenop een heuvelrug even buiten Noorbeek. Door die hoge ligging biedt de buurtschap een prachtig uitzicht over het Heuvelland met zijn fruitboomgaarden, weiden en akkers.

- De buurtschap ligt aan een van de vele wandel- en fietsroutes die in het gebied zijn uitgezet. Deze sluiten aan op andere routes, waarvan enkele door de Voerstreek en verder België in gaan.

- Tijdens de rondwandeling Noorbeek - Ulvend - Vroelen - Schey (ca. 8 km) kom je meer dan 20 wegkruisen, beelden en kapellen tegen.

- Schey vormt voor sportieve fietsers een geliefde doorsteek naar de Belgische Voerstreek. Net zoals de andere beklimmingen rondom Noorbeek start deze klim voortvarend met een stijgingspercentage van 9. Kort daarna kom je in de buurtschap, waar de klim afvlakt. Halverwege herpakt de klim zich en gaat het met 6 procent stijging richting de Belgisch-Nederlandse grens.

Terug naar boven

Overige wetenswaardigheden

- De plek Scheyerlin, langs de weg van Noorbeek naar Hoogcruts, bij de afslag naar Schey, dankt zijn naam aan de linde die er in 1979 door een storm is geveld. In 1999 is door heemkundevereniging Heem en Groen uit Noorbeek op dezelfde plaats een nieuwe linde geplant.

Reactie toevoegen