Schietecoven

Plaats
Buurtschap
Meerssen
Heuvelland
Limburg

schietecoven_plaatsnaambord_kopie.jpg

De buurtschap Schietecoven heeft een eigen bebouwde kom, met 30 km-zone. Tevens zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen om sluipverkeer te weren.

De buurtschap Schietecoven heeft een eigen bebouwde kom, met 30 km-zone. Tevens zijn de afgelopen jaren maatregelen genomen om sluipverkeer te weren.

Schietecoven

Terug naar boven

Status

- Schietecoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Meerssen. T/m 1981 gemeente Ulestraten.

- De buurtschap Schietecoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ulestraten.

- De buurtschap Schietecoven heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land - een eigen bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sjietekove.

Oudere vermeldingen
1501 Schitekoven, 16e eeuw Schytenkoeven, 1803-1820 Schietehoven, 1840 Schetecoven, 1848 Schietekoven.

Naamsverklaring
Naar de vorm ontstaan uit Schitingahoven*, hoven, datief meervoud van hof 'boerenerf, hofstede', van de lieden van de persoon Schite* (?), maar een Limburgse persoonsnaam die hierbij aansluit is niet bekend. De Oudengelse persoonsnaam ca. 1040 Sket wordt beschouwd als een lokaal ontstane naam, maar zie ook Schettens.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schietecoven ligt ZW van het dorp Ulestraten, rond de wegen Hekstraat, Putstraat en Bokstraat, en grenst in het W en N aan vliegveld Maastricht-Aachen Airport (vanouds bekend als vliegveld Beek). De buurtschap ligt verder O van de A2 en het dorp Bunde, ZO van het dorp Geulle, WZW van het dorp Schimmert, NW van het dorp Houthem en NO van het dorp Meerssen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schietecoven 16 huizen met 56 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Overwegende: dat de wegen Hekstraat en Putstraat enerzijds functioneren als toegangsweg voor de gebruikers en aanwonenden, en anderzijds een verbinding vormen tussen het centrum van Meerssen en de Ringweg rondom de Luchthaven en bedijventerrein BMAA; dat deze verbinding veelvuldig en met name in de ochtend- en avondspits gebruikt wordt als sluiproute door gemotoriseerd verkeer dat vanaf het noorden (Vliegveldweg / Nieuwe Vliekerweg) zich een weg zoekt richting Meerssen / Maastricht of (A79) Valkenburg aan de Geul; dat de hoedanigheid van beide wegen (smal en bochtig) niet zodanig is, dat zij geschikt zijn voor gemotoriseerd verkeer dat deze wegen benut als sluiproute; dat voor het doorgaand gemotoriseerd verkeer een alternatieve beter begaanbare route aanwezig is zonder onacceptabele omrijdafstanden; dat het sluipverkeer tevens leidt tot een niet acceptabele aantasting van het woon- en leefklimaat in buurtschap Schietecoven; dat tevens beide wegen veelvuldig gebruikt worden voor langzaam verkeer en toeristen verblijvende op Camping D'n Uul;

heeft de gemeente Meerssen in 2013 besloten tot het invoeren van een geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van bestemmingsverkeer door buurtschap Schietecoven, elke dag tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wegkapelletje op de hoek Putstraat - Hekstraat.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vanuit Meerssen naar Schietecoven is een populaire, ruim 2 km lange klim voor wielrenners.

Reactie toevoegen