Schoonloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

schoonloo_plaatsnaambord_kopie.jpg

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Schoonloo

Terug naar boven

Status

- Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- Dorpsvlag en -sticker: - "Tijdens het Dorpsfeest 2018 is de officiële dorpsvlag onthuld. Deze vlag is voor 15 euro te koop bij de BVS. Tevens is het mogelijk om een echte Schoonloo autosticker te kopen, voor maar 2,50 euro. De kleurmogelijkheid is zwart of wit."

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Scheloo. Een inwoner van dit dorp is een Scheloder.

Oudere vermeldingen
1328 Gherard Sconelo, 1416 tho Schoenloe, 1441 to Scoenlo, van Scoenloe, 1442 to Scheloe, 1479 to Scholoe, ca. 1660 Schoonloo, 1781 Schonerlo of Scharlo, 1811-1813 Schonlo.

Naamsverklaring
Sinds de tweede helft van de 15e eeuw komen ook varianten als Scholo voor. Men geeft als betekenis 'bos met droge bodem?'. Anderen brengen de naam in verband met het werkwoord (ver)schonen 'ontzien', voor een plaats die niet betreden mocht worden. Van oudsher is de betekenis van schoon 'glanzend, mooi', in plaatsnamen ook 'vrij van vuil, met name van onkruid'. Het ontbreken van umlaut wijst op jongere vorming, waarschijnlijk onder Utrechtse invloed. Het accent op de eindlettergreep bij Scholló is ongewoon. De vormen Scharlo en Schraalloo zijn reïnterpretaties op basis van de uitspraakvariant.(1)

Terug naar boven

Ligging

Schoonloo ligt NO van Westerbork, ZO van Rolde, voor de herindeling in het Z puntje van de gemeente Rolde, rond de kruising van N374 (Hoogeveen-Stadskanaal) en N376 (Emmen-Rolde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Schoonloo 13 huizen met 85 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Schoonloo is een dochternederzetting van Grolloo uit de vroege middeleeuwen op het hoogste punt van de Rolderrug, gelegen op een kruising van de doorgaande weg richting Rolde met de middeleeuwse (post)route Groningen-Coevorden. In 1830 bestond het uit acht boerderijen langs de oude postweg als een oase in het Schoonloërveld. De heide werd gemeenschappelijk gebruikt. De oppervlakte daarvan was zodanig, dat men 'voederheide' verhandelde.

Toen de marke na 1910 werd verdeeld onder de particulieren, en diverse heidevelden werden ontgonnen voor de uitbreiding van de landbouw, groeide het dorp snel in inwonertal. In de jaren '30 van de 20e eeuw telde het dorp 40 boerenbedrijven, verder een smid, twee kruidenierswinkels en twee cafés. In dezelfde tijd was de overheid bezig met de aankoop van woeste gronden om daar nieuw bos aan te planten, waaruit de huidige Staatsbossen zijn ontstaan. Voor wat betreft de Boswachterij Schoonloo (ca. 1.550 hectare) is deze aanplant begonnen in de eerste oorlogsjaren. Natuurgebied De Strubben is een duidelijk voorbeeld wat overbleef uit die tijd. Het dorp is ook bekend door de zoutkoepel, die ruim 3 km hoog is en tot 200 m onder het maaiveld reikt.

Na de oorlog werd de snelle groei van de landbouw omgebogen in omgekeerde richting. Door sanering en schaalvergroting verdwenen veel van de gemengde bedrijven. Door de ruilverkaveling van 1959-1970 (2908 ha) werd dit proces nog verder versneld, waardoor er anno ca. 2000 nog maar 15 boerenbedrijven over waren. Het inwonertal daalde van ca. 300 (1945) naar ca. 250 vandaag de dag, bij gebrek aan sociale woningbouw, door vergrijzing en door het teruglopen van de middenstand. In 1984 is de lagere school vanwege het te kleine aantal leerlingen gesloten. Er bestaat nu het plan in de school woningen te bouwen.

Een deel van de terugloop is gecompenseerd door de recreatieve sector. Wat dat betreft ligt Schoonloo erg gunstig temidden van de Staatsbossen in het hart van de provincie. Ook de mogelijkheden voor het wandelen en fietsen zijn bij de toeristen zeer in trek. Alhoewel landbouw en veeteelt in het dorp nog altijd belangrijk zijn, nemen de ontwikkelingen in toerisme en recreatie steeds meer toe. Momenteel zijn er nog ongeveer 8 boerderijen in functie, terwijl het aantal bedrijven in de sector toerisme en recreatie is toegenomen. Het betreft onder meer de campings De Clinckenholt en De Baanderij, pensions, kampeerboerderijen, minicampings bij de boer, natuurkampeerterreinen en manege Knollegruun."(bronnen: (2) en de dorpssite)

Boek
Van het boek 'De Geschiedenis van Schoonloo' zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Heb je interesse? Neem dan via e-mail contact op met G. Lensing: ghlensing@hotmail.com.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Van Vijfsterrendorp naar Zessterrendorp
Sinds 2011 mag Schoonloo zich een Vijfsterrendorp noemen. De vijf sterren-methode is ontwikkeld door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe. Het doel is om het welzijn en de leefbaarheid in het bewuste dorp te verbeteren. Zodra een dorp meedoet aan het project, met de vijf onderdelen aan de slag gaat en die uitwerkt ter bewustwording van wat er allemaal goed gaat in het dorp, waar men trots op is, en wat er wellicht nog beter zou kunnen, krijgt het de vijf sterren. Om dat ook aan de buitenwereld kenbaar te maken, krijgen de dorpen borden met 'Welkom in ons Vijfsterrendorp', die onder de plaatsnaamborden worden gemonteerd. Een ludiek geintje van het dorp is dat het sinds december 2018 zelfs een Zessterrendorp is. Ze hebben er op de borden namelijk een zesde ster bij aangebracht, omdat Hotel-restaurant De Loohoeve toen een Michelinster toegekend heeft gekregen, en daar is uiteraard niet alleen De Loohoeve maar ook het dorp blij mee en trots op. In de ster is een bestekje ingetekend, als verwijzing naar De Loohoeve.

Van Zessterrendorp weer naar Vijfsterrendorp
Maar... sinds februari 2022 is Schoonloo weer een Vijfsterrendorp, want uitbaters Jeroen en Marleen Brouwer hebben hun tijdperk in De Loohoeve afgesloten, zijn een nieuw restaurant begonnen in Groningen en hebben De Loohoeve verkocht aan Janneke en René Waninge uit Westerbork. De Michelinster is niets voor hen, want zij gaan het heel anders aanpakken: "Als we het hebben over eten, dan gaan wij voor een laagdrempelige menukaart met lekkere streekproducten als sudderlapjes, een oerhammetje, tosti's van oerbrood, en als het winter is lekkere stamppotjes", vertelt Janneke Waninge. Zij is het culinaire en creatieve brein van het duo.

Verder concluderen ze over de locatie: "De plek ligt schitterend tussen allemaal natuur- en bosgebieden, je kunt alle kanten op fietsen en wandelen. Dus mooie fiets- en wandelarrangementen voor onze gasten maken, dat gaan we zeker doen. Aan het restaurant en de 12 hotelkamers hoeven we niet veel te doen. Het ziet er van binnen mooi uit, de sfeer is goed. Maar buiten moet de boel wel op de schop. Als je hier langsrijdt, op de doorgaande weg, zou je meteen moeten zien dat er een herberg zit, waar je ook buiten gezellig kan zitten om wat te eten en te drinken. Dat ontbreekt nu." Daarom gaan de Waninge's aan de slag in de tuin, waar een groot uitnodigend terras komt: "De ruimte is er, want er ligt hier een enorme tuin, met een grote vijver. Straks voor een deel een mooie vlonder erop, en je kunt ook lekker aan het water zitten."

Terug naar boven

Bezienwaardigheden

Trekkerskei
"In de kern van het dorp staat de Trekkerskei, trots met een rechte rug. Toezichthoudend, op het Liefhebbersplein, een andere trots van het dorp. In het verleden werd deze kei ook wel eens “Een steen des aanstoots” genoemd. Hoe zit het nu ook al weer precies met deze kei? De 25.000 kilo wegende kei is in 1966 boven de grond verschenen. Tijdens ruilverkavelingswerkzaamheden op het perceel van destijds de familie Jansen is de steen boven de grond getrokken. Terwijl men in Schoonloo nog aan het bedenken was waar deze steen het beste kon liggen, was hij al met groot transport onderweg naar Rolde. Daar belandde hij voor de voormalige lagere school. Hier lag de steen op zijn rug te spartelen, het daar duidelijk niet naar zijn zin hebbend. Ook de plaatselijk jeugd kon de verhuizing van deze steen niet waarderen en probeerde tijdens de eerste de beste jaarwisseling met een levensgevaarlijke actie de steen te begraven. Jaren lag de steen op het oude schoolplein half onder de grond.

Ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan in 1987 heeft de gemeente Rolde de steen weer uitgegraven en kreeg het een paar meter verderop een nieuwe plek. Maar ook daar lag de steen niet op zijn juiste plek. De besturen van de Boermarke en Belangenvereniging bleven er hard aan trekken om de kei naar het dorp terug te halen. In 1994 werd de knoop doorgehakt en regelden de Boermarke en de Belangenvereniging het vervoer terug naar huis. Op 20 mei 1994 vond de onthulling plaats van de naam. De bedenker van de naam, wijlen de heer J. Holt, had op diverse manieren een uitleg over de door hem verzonnen naam. De kei ontleent zijn naam Trekkerskei aan het feit dat er door zovelen aan de kei is getrokken. Rolde trok aan de kei, ook Grolloo heeft nog een poging gewaagd, maar in Schoonloo was de vastberadenheid dat de kei hier hoorde het grootst. De grote kolos staat nu, fier rechtop, op een mooie plek centraal in het dorp, waar vele wandelaars en fietsers nog aan hem voorbij zullen trekken." (bron: dorpssite)

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

Algemeen
"ActiviteitenClubske Het Broeinest is een gezellige club die activiteiten organiseert in en rondom het dorp. Woon je in Schoonloo, ga je er weleens op vakantie of kom je er vaak? Like onze pagina en blijf op de hoogte!"

Soos
"Al geruime tijd is in Schoonloo de “jeugdsoos” weer geopend, onder de noemer Soos XL. Deze avonden zijn bedoeld voor alle inwoners en oud-inwoners van het dorp. Iedereen van jong tot oud is welkom! Op elke Soos XL avond komen zo'n 25 personen en de sfeer is altijd erg gemoedelijk. Wil je ook eens lekker borrelen en gezellig samen de maand afsluiten? Je bent van harte welkom! Tevens is het een mooie gelegenheid om de jeugd kennis te laten maken met de geweldige locatie in ons Dorpshuis. Zodat de “jeugdsoos” in de toekomst ook weer open zou kunnen voor de “echte” jeugd. Dus mensen twijfel niet, en kom ook eens gezellig langs! De deuren staan open van 21:00 uur tot 00:00 uur. De eerstvolgende data voor Soos XL worden, zodra deze bekend zijn, opgenomen in de agenda op de - onder Links > Algemeen gelinkte, red. - dorpssite."

Triatfun
"Bij het jaarlijkse evenement Triatfun (op een zondag begin juni, in 2020 voor de 4 keer) kun je kiezen uit twee afstanden, namelijk: Enkel: 350m zwemmen, 10km mountainbiken en 5km hardlopen; Dubbel: 700m zwemmen, 20km mountainbiken en 10km hardlopen. Uiteraard blijft de Triatfun recreatief, er zal sportief gestreden worden maar er wordt vooral plezier gemaakt! Locatie: Recreatieplas het Loomeer te Schoonloo. Kosten: Individueel €12,50, Duo €15,00, Trio €17,50. Voor beide afstanden is het aantal deelnemers gemaximeerd tot 40. Stuur een e-mail naar triatfun@gmail.com om je aan te melden voor een volgende editie. Vermeld je gegevens: naam, geslacht, woonplaats, individueel/duo/trio, afstand enkel of dubbel. Na aanmelding ontvang je een mail met betaalgegevens en het reglement. Een sportieve groet van Organisatie Triatfun cross triatlon: Zeger, Aaldert en Stefan."

Toneel
"Toneelvereniging UNEA bestaat al meer dan 80 jaar. Jaarlijks in de zomer brengen ze een nieuw stuk op de planken. Sinds 2011 is dit in de vorm van een openluchtspel. Dit wordt gespeeld op het voormalige korfbalveld, tegenwoordig amifitheater De Strubben aan de Warmebossenweg te Schoonloo. Op de uitvoeringen komen ca. 150 bezoekers af. Dat mag best nog wat omhoog, want buiten in het amfitheater is plaats genoeg. We zijn een enthousiaste club met een eigen bestuur, een hechte spelersclub met een echte bouwploeg en kledingcommissie."

Ontstaan en ontwikkeling van Unea: "De spelers van Toneelgroep Unea komen uit het dorp Schoonloo en omliggende dorpen. Het ontstaan van UNEA vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de Rederijkerskamers. Rederijkerskamers werden opgericht in de 13e eeuw in Noord Frankrijk en heel langzaam kwam deze kleinkunst naar noord Nederland. De rederijkers schreven en bevorderden de burgerlijke poëzie, de toneel en zangkunst. De meeste rederijkerskamers zijn tegenwoordig gezelligheidsverenigingen. In het noorden van Nederland is er nog steeds een levendige cultuur binnen de rederijkerskamers.

In de periode rond 1935 was er in Schoonloo en omgeving weinig vertier waardoor het idee ontstond om iets soortgelijks op te richten. Zo ontstond Toneelvereniging UNEA (Uitspanning Nut en Arbeid). Jaarlijks werd in dorpscafé Hegeman een boerenklucht opgevoerd. In 2010 vierde UNEA haar 75-jarig bestaan. Regisseur en spelers hadden een totaal verzorgde avond in elkaar gezet en als rode draad voor de avond werd er een bestuursvergadering opgevoerd. Met medewerking van zangeress Martijje werd een nieuw dorpslied bedacht.

Binnen de groep enthousiaste spelers is de afgelopen jaren een gevoel ontstaan dat er misschien wel meer mogelijk was dan alleen het opvoeren van een blijspel of komedie. Zo werd in het kader van het dorpsfeest 2008 een voorstelling voor de kinderen verzorgd genaamd Cowboy Harry en de goudklomp en op de feestavond van de Belangenvereniging in 2010 werd het moordspel opgevoerd. Hier moest het aanwezige publiek zelf de moordenaar ontdekken. Mede door de goede reacties en het plezier om dit soort vermaak te organiseren wordt het nieuwe motto voor de komende jaren: meer afwisseling en variatie. En daarom spelen we inmiddels alweer een aantal jaren in de openlucht! Een spannende beslissing toendertijd maar zeker een goede keus. Door deze stap is de vereniging in een positieve flow gekomen en wordt het nog professioneler aangepakt. We maken gebruik van gediplomeerde regisseurs, we hebben iemand die de kleding verzorgd, een grimeuse en een bouwcrew. De bouwcrew werkt gezamenlijk in de avonduren waarbij ze het hele decor in elkaar timmeren. Tijdens de uitvoeringen verzorgen zij ook het licht en geluid. Niks is hun te gek. Zo hebben ze de afgelopen jaren een afvalberg, kasteel, middeleeuws café, station, schip, en zelfs een compleet dorp gebouwd.

Door de grote speelruimte van het amfitheater kunnen we groots uitpakken en dat geeft een extra dimensie aan de voorstelling. Kijk dus niet gek op als u ineens een auto, brommer of zelfs een levensechte koe over het speelveld ziet komen. Ook vinden we het leuk om mensen met andere kwaliteiten te betrekken bij ons spel. Zo hebben we samengewerkt met: - zangeres Martijje, die een lied voor onze voorstelling heeft geschreven; - de kinderen uit het dorp; - zangkoor de Vriendenkring uit ons buurdorp Grolloo; - een blaasensemble; - Station. We repeteren in de winter in Dorpshuis de Zevenster in Schoonloo en zodra het weer het toelaat buiten op het terrein van Amfitheater De Strubben."

Beachvolleybal
Beachvolleybal (op een zondag eind augustus, in 2022 voor de 25e keer). Voor een indruk van dit evenement geven wij hier het verslag (van de dorpssite) weer van de 24e editie in 2019: - "Voor deze editie hadden zich 24 teams aangemeld: 12 teams voor de 2tegen2 competitie en 12 teams voor de 4tegen4. De tropische temperaturen waren zeer passend voor het evenement, maar bracht de organisatie wel wat extra zorgen. Na het openingswoord met de oproep aan een ieder om goed op zich zelf maar ook anderen te letten en vooral veel water te drinken. Om 12.30 uur begon het toernooi en er werd er in de brandende zon fanatiek gevolleybald. Goede reddingen, zweetdruppels, mooie missers maar vooral een hoop plezier was er te zien. Gelukkig viel later op de middag de schaduw over de helft van de velden, hierdoor werd het spelen iets aangenamer. In de 2tegen2 competitie heeft het team Reinders/Heling de 1e prijs gewonnen, 2e werden Ed&Jet en 3e P&RKwadraat. In de 4tegen4 won het team HLM, 2e werd team Norman en 3e de Boskabouters. Traditiegetrouw heeft de organisatie aan het eind van het toernooi een presentje voor de spelers. Dit jaar is het een bierpul. Deze bierpul is alvast een hint naar de volgende editie. Dan vindt namelijk de 25e editie plaats van het Beachvolleybal toernooi in Schoonloo en dat wordt gevierd met een “Schönwalder TirolerFest” aansluitend na het toernooi. De organisatie bedankt alle spelers, sponsoren, vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd aan het succes van het 24e Beachvolleybaltoernooi!"

Dorpsfeest
Dorpsfeest (eind augustus/begin september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Wandelen
"Knapzakroute K6 Schoonloo-Grolloo (13 km) is een een route langs kronkelige zandweggetjes langs koelanden en ondoordringbare eikenbosjes in de Schoonloër strubben. Via eeuwenoude dorpen maak je kennis met het boerenleven van vroeger. Onderweg geniet je van weidse uitzichten zoals over de Zuideresch, de heide op het Oosterveld, bos en meanderende diepjes, met zware bomen die over het Grolloërdiepje buigen. Een onvergetelijke wandelroute waar muziek in zit. De route is door zijn vorm moeilijk in twee delen te splitsen; eventueel door van punt 5 in de route naar 17 te lopen (waardoor je een lus Schoonloo krijgt van circa 8 km en een lus Grolloo van circa 10 km). Begaanbaarheid paden: redelijk te belopen in alle jaargetijden. Het schouwpad tussen punt 7 en 8 kan in natte jaargetijden modderig zijn. Honden toegestaan, mits aangelijnd."

Amfiftheater
In 2019 is in Schoonloo Amfitheater De Strubben gereaiseerd, dat gebruikt gaat worden door liefhebbers van sport, spel, theater en muziek. Over hoe dat zo gekomen is, hebben wij een mooi artikel gevonden op de site van de toneelvereniging, dat wij hier graag citeren, omdat het een mooi voorbeeld is van waar een heel klein dorp heel groot in kan zijn: "Op het voormalig korfbalveld is Amfitheater De Strubben aan het verrijzen. We spelen nu al weer een paar jaar op dit openluchtterein. Jaren geleden heeft het dorp van het project Jouw idee, Mijn idee geld gekregen van de gemeente Aa en Hunze voor het realiseren van het amfitheater. Voordat dat allemaal gerealiseerd kon worden ging er heel wat aan vooraf. Maar als we wat willen, dan komt het er ook. En zo ontstaat er nu op het terrein toch ons felbegeerde amfitheater met een prachtig aangelegde tribune met rondom wat heuvels waartussen gespeeld wordt. Hieronder een stukje over de realisatie van het plan.

Van Brainstormen naar realisatie. Het plan zou uitgevoerd kunnen worden op het voormalig korfbalveld. Het zou toegang moeten geven aan liefhebbers van sport, spel, theater en muziek. Inwoners van Schoonloo en omliggende dorpen, recreanten en passanten zouden de gebruikers worden. Het plan zou een multifunctionele inrichting moeten krijgen en mensen bijeen brengen voor ontspanning / inspanning en vermaak. Het zou dan ook de leefbaarheid in het dorp positief beïnvloeden.

Openlucht- en Amfitheater De Strubben. In 2013 onstond vanuit Belangenvereniging Schoonloo het idee om meer invulling te geven aan het voormalig korfbalveld aan de rand van het dorp grenzend aan het natuurgebiedje De Strubben. Het perceel was van de gemeente Aa en Hunze en sinds jaar en dag verhuurd aan onze Boermarke. Sinds 1995 werd hier al beachvolleybal gespeeld en er was plaats voor enkele pony's. Er werd een commissie gevormd en voorzichtig werden er schetsen gemaakt en gebrainstormd wat de mogelijkheden waren. In 2014 werd het plan op een jaarvergadering van de Belangenvereniging voorgelegd aan de aanwezige leden. Het plan werd positief ontvangen en de commissie kreeg groen licht! Vol goede moed trok de commissie ten strijde en er volgden mee- en tegenvallers.

Bij de gemeente werd het plan ook positief ontvangen en er werd zelfs een prijs in de wacht gesleept in het kader van ‘Jouw idee samen uitvoeren’. Dit gaf de burger moed! Ook viel het plan bij de provincie Drenthe in goede aarde maar de financiële bijdrage bleef eerst achterwege. Via de Heidemy – Arcadis werd het plan gefinetuned en er werden diverse pogingen gedaan om meer geld te genereren. Verschillende pogingen om het budget te vergroten werden niet gehonoreerd. Het bleek financieel niet haalbaar om het plan vlot te trekken en het werd stil. Ook hadden enkele commissieleden te kennen geven omwille van tijdgebrek hun inzet te willen beëindigen. Besloten werd om het plan voorlopig in de koelkast te zetten met de deur op een kier.

Halverwege 2018 keerde het tij! Door een wegverbetering en het realiseren van een fietspad in de directe nabijheid van Schoonloo kwam er de mogelijkheid om voordelig grond te verkrijgen om de heuvels op het terrein te creëren. De commissie werd met drie vrijwilligers uitgebreid en het plan kwam weer volledig uit de koelkast. Het vergunningstraject werd weer opgepakt en een subsidie werd uiteindelijk verkregen van gemeente Aa en Hunze, de provinciale regeling Vitaal Platteland Dorpsinitiatieven en Gebiedsfonds Drentsche Aa. Begin 2019 werd begonnen met het realiseren van ons Openlucht- en Amfitheater. Het eerste doel en resultaat, ‘de tribune’, is medio 2019, dankzij de inzet van veel vrijwilligers en bedrijven bijna gerealiseerd! De eerste opvoering van UNEA zal plaatsvinden op 5, 6 en 7 juli. Het Beachvolleybaltoernooi zal plaatsvinden op 25 augustus 2019. De verdere afwerking van het Amfitheater zal gaan plaatsvinden in het komende jaar!" (aldus Toneelvereniging Unea op haar site anno medio 2019)

Liefhebbersplein
"Een plein met Pit. Een aantal jaren geleden ontstond het plan om in ons dorp Schoonloo een “liefhebberspleintje” in te richten waar jong en oud zich konden uitleven of verpozen. Zes vrijwilligers lanceerden elk een aantal ideeën en nadat de koppen bij elkaar waren gestoken, kwam er na verloop van tijd één schets uit de bus waar iedereen achter kon staan. Een terrein vlakbij de dorpsgrens bleek een ideale locatie. Zo ideaal dat het gemeentebestuur het bestemmingplan er voor wilde wijzigen. Een grote groep vrijwilligers begon in maart 2006 met de realisering van het project. De betonmolen draaide lustig, kruiwagens reden af en aan, spaden vlogen de grond in. Aan het eind van het jaar moest het klaar zijn. En dat lukte!

Nu staan er op het “liefhebberspleintje” een tuimelrek, een schommel, een tafeltennistafel met een stevig ijzeren onderstel, een glijbaan met een leuk huisje erbij en een basketbalbord plus ijzeren netje dat makkelijk bestand lijkt te zijn tegen een superdunk van Shaquille O’Neal. Voor de ouderen is er een jeu de boules-baan die, wanneer de schemer valt, feeëriek kan worden verlicht. Het geheel wordt gecompleteerd door een aantal picknicktafels. Natuurlijk is iedereen die bij dit project is betrokken erop gespitst dat alles er even fris blijft blinken als nu. Daarvoor zullen niet alleen de vrijwilligers op de bres staan, maar ook medewerkers van zorgboerderijen in de omgeving. Samen zullen zij ervoor zorgen dat Schoonloo trots kan blijven op zijn “liefhebberspleintje”.

Op 5 mei 2007 is het Liefhebbersplein officieel geopend. De openingsfestiviteiten mochten er zijn. Alle Schoonlooërs waren trots op deze niet geringe prestatie en hoopten op een beetje landelijke erkenning. Zij vonden al lang dat hun dorp blaakte van dynamiek, maar nu hun project meedeed aan de wedstrijd 'Kern met Pit', hoopten ze dat het heel Nederland duidelijk zou zijn dat Schoonloo een heel bijzonder oord is. Wie weet lag er een prijs in het verschiet. En zo geschiedde!, want het Juryrapport van 'Kern met Pit' luidde als volgt:

"Een geitenwei veranderen in een ‘liefhebbersplein’. Belangenvereniging Schoonloo wilde het weiland in de kern van het dorp graag veranderen in een multifunctionele ‘dorpsbrink’, waar voor alle leeftijden wat te beleven zou zijn. Daarvoor werd de werkgroep ‘Liefhebbersplein’ in het leven te geroepen. Nadat het ontwerp voor het liefhebbersplein was bedacht en vastgesteld, wat uiteindelijk twee jaar in beslag heeft genomen, kon de werkgroep de handen uit de mouwen steken. Samen met verschillende inwoners van het dorp plaatste zij een omheining, legde een jeu de boulesbaan aan, een aantal paden, een schuilhok voor de geiten, en een basketbalveld. En natuurlijk kwamen er diverse speeltoestellen. Er was niet alleen veel hulp van bewoners, maar ook van de gemeente. Verder heeft de werkgroep hulp gekregen van een bedrijf bij het verzetten van grond en heeft een omgevingsvormer een ontwerpplan gemaakt. ARCADIS heeft vervolgens een begroting opgesteld en het plan omgezet in een realistisch ontwerpplan.

De leden van de werkgroep hebben op dusdanige wijze hun contacten aangesproken, dat er een flinke besparing op de kosten ontstond. Wel heeft het wijzigen van het bestemmingsplan erg veel tijd gekost. Hoewel de gemeente Aa en Hunze positief heeft meegewerkt aan het project, was ze nu eenmaal gebonden aan de tijd die een dergelijk procedure kost. Uiteindelijk konden daardoor de bomen, de hagen en de stuiken pas in het najaar geplant worden. Met het aanleggen van het Liefhebbersplein is een lang gekoesterde wens van de Belangenvereniging in vervulling gegaan om het ‘Brinkje’ op te knappen. De inzet en belangstelling van de inwoners van Schoonloo was hartverwarmend en het resultaat mag er zijn. De jury kan dan ook niet anders dan het predikaat ‘Kern met Pit’ aan het project toewijzen." (bron: dorpssite)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Schoonloo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Schoonloo.

- Nieuws: - Nieuws uit Schoonloo op Facebook. - Al ruim 40 jaar komt het nieuws van en voor het dorp middels dorpskrant De Boerhoorn bij de inwoners in de bus. Ondanks de opkomst van de sociale media is de papieren dorpskrant nog altijd graag gezien in de brievenbus. Voor inwoners en oud-inwoners is het ook mogelijk om De Boerhoorn digitaal te ontvangen. De Boerhoorn verschijnt tweewekelijks, met uitzondering van de zomervakantie van de basisschool.

- Belangenorganisatie: - "In 2012 zijn de besturen van de Belangenvereniging en Stichting Dorpshuis De Zevenster samengevoegd. Het nieuwe bestuur vertegenwoordigt diverse belangen van het dorp, met als doel de leefbaarheid te behouden en de slagvaardigheid te vergroten. Zowel Belangenvereniging Schoonloo (BVS) als Stichting Dorpshuis De Zevenster zijn op zichzelf staande entiteiten. Het dagelijks bestuur (hoofdbestuur) houdt zich voornamelijk bezig met de ‘B’ van belangen. Dit uit zich onder meer in contacten richting gemeente, provincie en andere organisaties ovr vraagstukken m.b.t. leefbaarheid, wonen, ondernemen, onderwijs, veiligheid, verkeer, zorg en welzijn."

- Buurtvereniging: - PC Schoolstraat.

- Dorpshuis: - De zevenster is een tenger plantje dat bloeit van mei tot juni. Dit zeer zeldzame plantje is nog te vinden in de bossen van Schoonloo en daaraan ontleent het in 1972 gerealiseerde Dorpshuis De Zevenster zijn naam. Het dorpshuis is de plaats waar de koersbalclub wekelijks vertoeft en waar toneelvereniging UNEA voor haar jaarlijkse uitvoering oefent. Het dorpshuis is ook te huur voor bijvoorbeeld feestjes, cursussen, workshops en vergaderingen.

- Sport: - "Paardensportvereniging PSV De Knollegruunruiters is een middelgrote vereniging waar je terecht kunt voor dressuurlessen en springlessen, gegeven door deskundige instructeurs. De lessen zijn op dinsdagavond. De ene week dressuur, de andere week springen. Denk je dat het wellicht ook iets voor jou is, kom dan op een dinsdag eens langs tijdens de lessen. We organiseren een keer per jaar een groot concours in Schoonloo, en jaarlijks ook het Roldermarktconcours. Er worden ook stimuleringslessen gegeven voor ruiters die iets extra’s willen. Er worden clubkampioenschappen georganiseerd. En er is een Activiteitencommissie, die door het jaar heen diverse activiteiten organiseert zoals de clubkampioenschappen, stalbezoeken, EHBO-avond voor paarden, spelletjesmiddagen. Wij proberen voor ieder lid een leuke activiteit te organiseren, voor de jonge leden, de volwassen leden en ook de ouders."

- Zorg: - Zorgboerderij De Karrewielen is een kleinschalig agrarisch bedrijf, gelegen net buiten het prachtige dorp Schoonloo. Er wordt kaas gemaakt in de kaasmakerij op eigen erf en er is een moestuin en een kas waarin groente, fruit en bloemen worden geteeld. Verder is er nog het nodige (klein)vee. De Karrewielen wil een dagbesteding aanbieden waarbij de aandacht voor de mogelijkheden van de individuele cliënt voorop staat. De leeftijd van de clienten kan varieren van 6 jaar tot boven de tachtig. Wat de doelgroepen betreft kun je denken aan: mensen met een verstandelijke beperking; jongeren die op school vastlopen; mensen met een psychische zorgvraag. De werkzaamheden zijn zeer divers. Er is veel werk te doen - maar productie is van ondergeschikt belang - in de groentetuin en in de kas, de koeien moeten gevoerd en de stal moet worden uitgemest. Alle dieren hebben hun dagelijkse verzorging nodig en zo ook de dierenverblijven. Indien de cliënt zich interesseert voor het proces van het maken van kaas, mag men in de eigen kaasmakerij meehelpen. Tevens is er veel werk op en rond het erf zoals eenvoudig onderhoud van de gebouwen en het verzorgen van de boomsingel. Ook is er een wekelijkse ‘knutselmiddag’ en een kookmoment."

- "Zorgboerderij De Theodorushoeve biedt hulp aan mensen: met een verstandelijke beperking; met psychische of psychiatrische problemen; met een autistische stoornis; met een grote afstand op de arbeidsmarkt; met burn-out verschijnselen. Omdat de boerderij in een bosrijke en rustige omgeving staat in Schoonloo is dit een ideale plek om even tot rust te komen. De Theodorushoeve is een kleinschalige zorgboerderij voor maximaal 4 inwonenden. De locatie van de zorgboerderij biedt een rustige en beschermende omgeving waar veel ruimte is om te genieten en te ontspannen tevens proberen wij de bewoners zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven en een positieve sfeer en natuurlijk gezelligheid te creëren. We bieden ook dagbesteding, die onder meer kan bestaan uit: het verwerken van haardhout, vervaardigen van kleinschalige houtproducten; onderhoudswerkzaamheden in en om de boerderij; tuinieren; fietsreparatie en -onderhoud; kleinschalige verkoop. Met regelmaat bieden wij een helpende hand bij mensen die dat nodig hebben. Er wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden en interesses van de deelnemers en dit waar mogelijk qua werkzaamheden goed te laten aansluiten."

Reacties

(2)

Bij deze verzoek ik mij uit te schrijven als lid van dorpshuis de Zevenster incl. de Boerhoorn (digitaal).

De pagina waar u uw bericht heeft geplaatst, is onderdeel van de site www.plaatsengids.nl, waar wij van alle 6.500 plaatsen in ons land een informatieve pagina hebben. Dus ook van Schoonloo. Wij hebben echter geen inhoudelijke bemoeienis met de lokale instanties en voorzieningen in een plaats, zoals dorpshuis en dorpskrant. U zult dan toch die organisaties zelf moeten mailen. Uiteraard linken wij naar hun sites hierboven. Onder de De Boerhoorn-link staat een pagina met o.a. een link naar (e-mail van) de redactie. Dus als u uw bericht naar hen stuurt, komt het vast goed.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen