Schoonloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

schoonloo_plaatsnaambord_kopie.jpg

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Schoonloo

Terug naar boven

Status

Schoonloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Scheloo. Een inwoner van dit dorp is een Scheloder.

Oudere vermeldingen
1328 Gherard Sconelo, 1416 tho Schoenloe, 1441 to Scoenlo, van Scoenloe, 1442 to Scheloe, 1479 to Scholoe, ca. 1660 Schoonloo, 1781 Schonerlo of Scharlo, 1811-1813 Schonlo.

Naamsverklaring
Sinds de tweede helft van de 15e eeuw komen ook varianten als Scholo voor. Men geeft als betekenis 'bos met droge bodem?'. Anderen brengen de naam in verband met het werkwoord (ver)schonen 'ontzien', voor een plaats die niet betreden mocht worden. Van oudsher is de betekenis van schoon 'glanzend, mooi', in plaatsnamen ook 'vrij van vuil, met name van onkruid'. Het ontbreken van umlaut wijst op jongere vorming, waarschijnlijk onder Utrechtse invloed. Het accent op de eindlettergreep bij Scholló is ongewoon. De vormen Scharlo en Schraalloo zijn reïnterpretaties op basis van de uitspraakvariant.(1)

Terug naar boven

Ligging

Schoonloo ligt NO van Westerbork, ZO van Rolde, voor de herindeling in het Z puntje van de gemeente Rolde, rond de kruising van N374 (Hoogeveen-Stadskanaal) en N376 (Emmen-Rolde).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Schoonloo 13 huizen met 85 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2011 mag Schoonloo zich een Vijfsterrendorp noemen. De vijf sterren-methode is ontwikkeld door de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe. Het doel is om het welzijn en de leefbaarheid in het bewuste dorp te verbeteren. Zodra een dorp meedoet aan het project, met de vijf onderdelen aan de slag gaat en die uitwerkt ter bewustwording van wat er allemaal goed gaat in het dorp, waar men trots op is, en wat er wellicht nog beter zou kunnen, krijgt het de vijf sterren. Om dat ook aan de buitenwereld kenbaar te maken, krijgen de dorpen borden met 'Welkom in ons Vijfsterrendorp', die onder de plaatsnaamborden worden gemonteerd. Een ludiek geintje van het dorp is dat het sinds december 2018 zelfs een Zessterrendorp is. Ze hebben er op de borden namelijk een zesde ster bij aangebracht, omdat Hotel-restaurant De Loohoeve toen een Michelinster toegekend heeft gekregen, en daar is uiteraard niet alleen De Loohoeve maar ook het dorp blij mee en trots op. In de ster is een bestekje ingetekend, als verwijzing naar De Loohoeve.

Terug naar boven

Bezienwaardigheden

- "In de kern van het dorp staat de Trekkerskei, trots met een rechte rug. Toezichthoudend, op het Liefhebbersplein, een andere trots van het dorp. In het verleden werd deze kei ook wel eens “Een steen des aanstoots” genoemd. Hoe zit het nu ook al weer precies met deze kei? De 25.000 kilo wegende kei is in 1966 boven de grond verschenen. Tijdens ruilverkavelingswerkzaamheden op het perceel van destijds de familie Jansen is de steen boven de grond getrokken. Terwijl men in Schoonloo nog aan het bedenken was waar deze steen het beste kon liggen, was hij al met groot transport onderweg naar Rolde. Daar belandde hij voor de voormalige lagere school. Hier lag de steen op zijn rug te spartelen, het daar duidelijk niet naar zijn zin hebbend. Ook de plaatselijk jeugd kon de verhuizing van deze steen niet waarderen en probeerde tijdens de eerste de beste jaarwisseling met een levensgevaarlijke actie de steen te begraven. Jaren lag de steen op het oude schoolplein half onder de grond.

Ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan in 1987 heeft de gemeente Rolde de steen weer uitgegraven en kreeg het een paar meter verderop een nieuwe plek. Maar ook daar lag de steen niet op zijn juiste plek. De besturen van de Boermarke en Belangenvereniging bleven er hard aan trekken om de kei naar het dorp terug te halen. In 1994 werd de knoop doorgehakt en regelden de Boermarke en de Belangenvereniging het vervoer terug naar huis. Op 20 mei 1994 vond de onthulling plaats van de naam. De bedenker van de naam, wijlen de heer J. Holt, had op diverse manieren een uitleg over de door hem verzonnen naam. De kei ontleent zijn naam Trekkerskei aan het feit dat er door zovelen aan de kei is getrokken. Rolde trok aan de kei, ook Grolloo heeft nog een poging gewaagd, maar in Schoonloo was de vastberadenheid dat de kei hier hoorde het grootst. De grote kolos staat nu, fier rechtop, op een mooie plek centraal in het dorp, waar vele wandelaars en fietsers nog aan hem voorbij zullen trekken." (bron: dorpssite)

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "ActiviteitenClubske Het Broeinest is een gezellige club die activiteiten organiseert in en rondom het dorp. Woon je in Schoonloo, ga je er weleens op vakantie of kom je er vaak? Like onze pagina en blijf op de hoogte!"

"Al geruime tijd is in Schoonloo de “jeugdsoos” weer geopend, onder de noemer Soos XL. Deze avonden zijn bedoeld voor alle inwoners en oud-inwoners van het dorp. Iedereen van jong tot oud is welkom! Op elke Soos XL avond komen zo'n 25 personen en de sfeer is altijd erg gemoedelijk. Wil je ook eens lekker borrelen en gezellig samen de maand afsluiten? Je bent van harte welkom! Tevens is het een mooie gelegenheid om de jeugd kennis te laten maken met de geweldige locatie in ons Dorpshuis. Zodat de “jeugdsoos” in de toekomst ook weer open zou kunnen voor de “echte” jeugd. Dus mensen twijfel niet, en kom ook eens gezellig langs! De deuren staan open van 21:00 uur tot 00:00 uur. De eerstvolgende data voor Soos XL worden, zodra deze bekend zijn, opgenomen in de agenda op de - onder Links > Algemeen gelinkte, red. - dorpssite."

- "Bij het jaarlijkse evenement Triatfun (op een zondag begin juni, in 2020 voor de 4 keer) kun je kiezen uit twee afstanden, namelijk: Enkel: 350m zwemmen, 10km mountainbiken en 5km hardlopen; Dubbel: 700m zwemmen, 20km mountainbiken en 10km hardlopen. Uiteraard blijft de Triatfun recreatief, er zal sportief gestreden worden maar er wordt vooral plezier gemaakt! Locatie: Recreatieplas het Loomeer te Schoonloo. Kosten: Individueel €12,50, Duo €15,00, Trio €17,50. Voor beide afstanden is het aantal deelnemers gemaximeerd tot 40. Stuur een e-mail naar triatfun@gmail.com om je aan te melden voor een volgende editie. Vermeld je gegevens: naam, geslacht, woonplaats, individueel/duo/trio, afstand enkel of dubbel. Na aanmelding ontvang je een mail met betaalgegevens en het reglement. Een sportieve groet van Organisatie Triatfun cross triatlon: Zeger, Aaldert en Stefan."

- "Toneelvereniging UNEA bestaat al meer dan 80 jaar. Jaarlijks in de zomer brengen ze een nieuw stuk op de planken. Sinds 2011 is dit in de vorm van een openluchtspel. Dit wordt gespeeld op het voormalige korfbalveld, tegenwoordig amifitheater De Strubben aan de Warmebossenweg te Schoonloo. Op de uitvoeringen komen ca. 150 bezoekers af. Dat mag best nog wat omhoog, want buiten in het amfitheater is plaats genoeg. We zijn een enthousiaste club met een eigen bestuur, een hechte spelersclub met een echte bouwploeg en kledingcommissie."

- Concours hippique (paardensport) CH Schoonloo (weekend half augustus).

- Beachvolleybal (op een zondag eind augustus, in 2020 voor de 25e keer). - Hier vind je een verslag van de 24e editie in 2019.

- Dorpsfeest (eind augustus/begin september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "Knapzakroute K6 Schoonloo-Grolloo (13 km) is een een route langs kronkelige zandweggetjes langs koelanden en ondoordringbare eikenbosjes in de Schoonloër strubben. Via eeuwenoude dorpen maak je kennis met het boerenleven van vroeger. Onderweg geniet je van weidse uitzichten zoals over de Zuideresch, de heide op het Oosterveld, bos en meanderende diepjes, met zware bomen die over het Grolloërdiepje buigen. Een onvergetelijke wandelroute waar muziek in zit. De route is door zijn vorm moeilijk in twee delen te splitsen; eventueel door van punt 5 in de route naar 17 te lopen (waardoor je een lus Schoonloo krijgt van circa 8 km en een lus Grolloo van circa 10 km). Begaanbaarheid paden: redelijk te belopen in alle jaargetijden. Het schouwpad tussen punt 7 en 8 kan in natte jaargetijden modderig zijn. Honden toegestaan, mits aangelijnd."

- In 2019 is in Schoonloo Amfitheater De Strubben gereaiseerd, dat gebruikt gaat worden door liefhebbers van sport, spel, theater en muziek.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Schoonloo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Schoonloo.

- Nieuws: - Nieuws uit Schoonloo op Facebook. - Al ruim 40 jaar komt het nieuws van en voor het dorp middels dorpskrant De Boerhoorn bij de inwoners in de bus. Ondanks de opkomst van de sociale media is de papieren dorpskrant nog altijd graag gezien in de brievenbus. Voor inwoners en oud-inwoners is het ook mogelijk om De Boerhoorn digitaal te ontvangen. De Boerhoorn verschijnt tweewekelijks, met uitzondering van de zomervakantie van de basisschool.

- Belangenorganisatie: - "In 2012 zijn de besturen van de Belangenvereniging en Stichting Dorpshuis De Zevenster samengevoegd. Het nieuwe bestuur vertegenwoordigt diverse belangen van het dorp, met als doel de leefbaarheid te behouden en de slagvaardigheid te vergroten. Zowel Belangenvereniging Schoonloo (BVS) als Stichting Dorpshuis De Zevenster zijn op zichzelf staande entiteiten. Het dagelijks bestuur (hoofdbestuur) houdt zich voornamelijk bezig met de ‘B’ van belangen. Dit uit zich onder meer in contacten richting gemeente, provincie en andere organisaties ovr vraagstukken m.b.t. leefbaarheid, wonen, ondernemen, onderwijs, veiligheid, verkeer, zorg en welzijn."

- Buurtvereniging: - PC Schoolstraat.

- Dorpshuis: - De zevenster is een tenger plantje dat bloeit van mei tot juni. Dit zeer zeldzame plantje is nog te vinden in de bossen van Schoonloo en daaraan ontleent het in 1972 gerealiseerde Dorpshuis De Zevenster zijn naam. Het dorpshuis is de plaats waar de koersbalclub wekelijks vertoeft en waar toneelvereniging UNEA voor haar jaarlijkse uitvoering oefent. Het dorpshuis is ook te huur voor bijvoorbeeld feestjes, cursussen, workshops en vergaderingen.

- Sport: - "Paardensportvereniging PSV De Knollegruunruiters is een middelgrote vereniging waar je terecht kunt voor dressuurlessen en springlessen, gegeven door deskundige instructeurs. De lessen zijn op dinsdagavond. De ene week dressuur, de andere week springen. Denk je dat het wellicht ook iets voor jou is, kom dan op een dinsdag eens langs tijdens de lessen. We organiseren een keer per jaar een groot concours in Schoonloo, en jaarlijks ook het Roldermarktconcours. Er worden ook stimuleringslessen gegeven voor ruiters die iets extra’s willen. Er worden clubkampioenschappen georganiseerd. En er is een Activiteitencommissie, die door het jaar heen diverse activiteiten organiseert zoals de clubkampioenschappen, stalbezoeken, EHBO-avond voor paarden, spelletjesmiddagen. Wij proberen voor ieder lid een leuke activiteit te organiseren, voor de jonge leden, de volwassen leden en ook de ouders."

- Zorg: - Zorgboerderij De Karrewielen is een kleinschalig agrarisch bedrijf, gelegen net buiten het prachtige dorp Schoonloo. Er wordt kaas gemaakt in de kaasmakerij op eigen erf en er is een moestuin en een kas waarin groente, fruit en bloemen worden geteeld. Verder is er nog het nodige (klein)vee. De Karrewielen wil een dagbesteding aanbieden waarbij de aandacht voor de mogelijkheden van de individuele cliënt voorop staat. De leeftijd van de clienten kan varieren van 6 jaar tot boven de tachtig. Wat de doelgroepen betreft kun je denken aan: mensen met een verstandelijke beperking; jongeren die op school vastlopen; mensen met een psychische zorgvraag. De werkzaamheden zijn zeer divers. Er is veel werk te doen - maar productie is van ondergeschikt belang - in de groentetuin en in de kas, de koeien moeten gevoerd en de stal moet worden uitgemest. Alle dieren hebben hun dagelijkse verzorging nodig en zo ook de dierenverblijven. Indien de cliënt zich interesseert voor het proces van het maken van kaas, mag men in de eigen kaasmakerij meehelpen. Tevens is er veel werk op en rond het erf zoals eenvoudig onderhoud van de gebouwen en het verzorgen van de boomsingel. Ook is er een wekelijkse ‘knutselmiddag’ en een kookmoment."

- "Zorgboerderij De Theodorushoeve biedt hulp aan mensen: met een verstandelijke beperking; met psychische of psychiatrische problemen; met een autistische stoornis; met een grote afstand op de arbeidsmarkt; met burn-out verschijnselen. Omdat de boerderij in een bosrijke en rustige omgeving staat in Schoonloo is dit een ideale plek om even tot rust te komen. De Theodorushoeve is een kleinschalige zorgboerderij voor maximaal 4 inwonenden. De locatie van de zorgboerderij biedt een rustige en beschermende omgeving waar veel ruimte is om te genieten en te ontspannen tevens proberen wij de bewoners zoveel mogelijk persoonlijke aandacht te geven en een positieve sfeer en natuurlijk gezelligheid te creëren. We bieden ook dagbesteding, die onder meer kan bestaan uit: het verwerken van haardhout, vervaardigen van kleinschalige houtproducten; onderhoudswerkzaamheden in en om de boerderij; tuinieren; fietsreparatie en -onderhoud; kleinschalige verkoop. Met regelmaat bieden wij een helpende hand bij mensen die dat nodig hebben. Er wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden en interesses van de deelnemers en dit waar mogelijk qua werkzaamheden goed te laten aansluiten."

Reacties

(2)

Bij deze verzoek ik mij uit te schrijven als lid van dorpshuis de Zevenster incl. de Boerhoorn (digitaal).

De pagina waar u uw bericht heeft geplaatst, is onderdeel van de site www.plaatsengids.nl, waar wij van alle 6.500 plaatsen in ons land een informatieve pagina hebben. Dus ook van Schoonloo. Wij hebben echter geen inhoudelijke bemoeienis met de lokale instanties en voorzieningen in een plaats, zoals dorpshuis en dorpskrant. U zult dan toch die organisaties zelf moeten mailen. Uiteraard linken wij naar hun sites hierboven. Onder de De Boerhoorn-link staat een pagina met o.a. een link naar (e-mail van) de redactie. Dus als u uw bericht naar hen stuurt, komt het vast goed.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen