Schreierswijk

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

schreierswijk_straatnaambord.jpg

Schreierswijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gasselte. Foto aan de zuidkant van de gelijknamige weg, anno 2009. (© Google StreetView)

Schreierswijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gasselte. Foto aan de zuidkant van de gelijknamige weg, anno 2009. (© Google StreetView)

schreierswijk_straatnaambord_schreierwijk_kopie.jpg

Anno 2019 staat er aan de weg Schreierswijk alleen nog een straatnaambordje met de volgens ons foutieve spelling Schreierwijk, ter hoogte van het Schreierspad.

Anno 2019 staat er aan de weg Schreierswijk alleen nog een straatnaambordje met de volgens ons foutieve spelling Schreierwijk, ter hoogte van het Schreierspad.

schreierswijk_actuele_kaart.jpg

Kaart van het dorp Gasselternijveen, met direct Z daarvan de onder dit dorp vallende buurtschap Schreierswijk, met het in de jaren 1990 en 2000 aangelegde Schreiersbos. (© https://www.kadaster.nl/)

Kaart van het dorp Gasselternijveen, met direct Z daarvan de onder dit dorp vallende buurtschap Schreierswijk, met het in de jaren 1990 en 2000 aangelegde Schreiersbos. (© https://www.kadaster.nl/)

Schreierswijk

Terug naar boven

Status

- Schreierswijk is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gasselte.

- De buurtschap Schreierswijk valt, ook voor de postadressen onder het dorp Gasselternijveen.

- De buurtschap Schreierswijk heeft geen plaatsnaamborden, waardoor je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat en wanneer je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Deze plaatsnaam is voor zover ons bekend altijd gespeld geweest met een -s- tussen de beide delen van de naam. Zo heeft het ook op de straatnaambordjes gestaan, zowel aan de Z kant bij de T-splitsing met de Markescheiding (zie de foto elders op deze pagina, anno 2009) als aan de N kant bij de kruising met de Havenkade/Baptistenkade (zie Google StreetView onder de link, eveneens anno 2009). Anno juni 2019 staat er echter volgens iemand die ons dit gemeld heeft, alleen nog een straatnaambordje met de volgens ons foutieve spelling Schreierwijk (zie de foto elders op deze pagina), halverwege de weg Schreierswijk, ter hoogte van het Schreierspad, waar voorheen ook straatnaambordjes stonden met de naam Schreierspad (zie Google StreetView onder deze link anno 2009). De logica van dit alles ontgaat ons; voorheen stond het immers aan beide wegen goed vermeld.

Oudere vermeldingen
Ca. 1900 Schreijerswijk.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van de naam van een water, in dit geval een wijk 'voor turfafvoer gegraven zijkanaal', haaks op de Gasselternijveenschemond, met de familienaam Schreier.(1)

Er is nog een theorie over deze naam, die we vermoedelijk onder de categorie anekdotes moeten scharen: "De naam Schreierswijk komt van het woord schreien oftewel huilen. De heren Struyck, Welveld en Niekerk graven in de 17e eeuw de kanalen en maken de Hunze bevaarbaar voor schepen met een diepgang van vijf voeten. Dit is de basis waarom Gasselternijveen is opgericht. Struyck wilde ook een kanaal graven tot Coevorden, maar had geen rekening gehouden met zandruggen. Het afgraven van zand leverde niks op en was kostbaar. Hierdoor kon hij niet verder. Toen hij afboog naar het zuiden stuitte hij opnieuw op een zandrug. Het verhaal luidt dat hij toen spontaan begon te schreien." (bron: Hunebed Nieuwscafé)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schreierswijk ligt rond de gelijknamige weg, direct Z van Gasselternijveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Schreierswijk omvat tegenwoordig nog slechts 2 panden (met huisnr. 1 en 2).

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Schreierswijk is ontstaan aan de gelijknamige 'wijk', een zijkanaal van de Gasselternijveenschemond. De wijk is inmiddels gedempt. Op kaarten is te zien dat tegenover huisnr. 2 nog een handvol panden heeft gestaan, op een rijtje naast elkaar, aan een doodlopend zijweggetje. In de jaren 1990 en 2000 zijn deze afgebroken. De reden daarvan is ons niet bekend.

De gelijknamige waterloop is ontstaan tijdens de ontginning van het Drents-Gronings veengebied. Vanuit het Stadskanaal zijn in de eerste helft van de 19e eeuw de haaks daarop lopende zijkanalen Gasselterboerveenschemond en Gasselternijveenschemond gegraven. Haaks op deze 'monden' zijn 'wijken' gegraven. In Gasselternijveenschemond waren dat het Eerste Dwarsdiep en Tweede Dwarsdiep, in Gasselternijveen - gelegen in het verlengde van de Gasselternijveenschemond - was dat de Schreierswijk. Er bestond overigens al eerder een Schreiersdiep, dat aansloot op de Hunze, die tot 1832 als vaarweg in gebruik is geweest. De monden en wijken dienden voor de afvoer van de turf. Gasselternijveen werd in de 19e eeuw tevens een centrum voor scheepvaart. In het dorp waren twee scheepswerven. Een van die werven lag aan de Schreierswijk. De werf is van 1861 tot 1889 in gebruik geweest.

In een piepkleine buurtschap als Schreierswijk gebeurt natuurlijk niet bar veel. Wat ook wel weer een pluspunt is, voor mensen die hier komen wandelen en fietsen in de rust en ruimte. De enige nieuwsberichten die wij op het internet over deze buurtschap hebben kunnen ontdekken zijn dat de brandweer in 2007 moest uitrukken omdat er een baal hooi in brand stond. en dat ze er in 2017 nog een keer heen moesten omdat een balenpers - door oververhitting - was uitgebrand. En dat helaas niet iedereen hier komt om te wandelen of te fietsen, maar dat een dergelijke afgelegen ligging ook mensen met verkeerde bedoelingen kan aantrekken; in 2016 zijn hier namelijk 5 vaten met vermoedelijk afgewerkte olie gedumpt. Anderzijds zou menig grotere plaats tekenen voor slechts drie van dergelijke incidenten in tien jaar tijd... Nog een sterk punt van deze buurtschap: je kunt er goedkoop een auto huren! ;-)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deze piepkleine buurtschap geniet zowaar landelijke bekendheid, althans bij Baptisten. Op 15 mei 2005 is in buurtschap Schreierswijk namelijk een herdenkingszuil geplaatst ter gelegenheid van het feit dat het toen precies 160 jaar geleden was dat hier, op 15 mei 1845 dus, de eerste 7 Baptisten in Nederland zijn gedoopt, de eerste 'volwassenen geloofsdoop', in het vaarwater ter plekke. Volgens de gelinkte pagina van de Baptistenkerk staat de zuil precies op de locatie waar de doop heeft plaatsgevonden. Volgens de plattegrond op die pagina staat de zuil in het huidige Schreiersbos, aan het Scheierspad, aan het deel dat je in kunt gaan vanaf direct ZO van het huis op huisnr. 2.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rond buurtschap Schreierswijk - zowel W als O van de gelijknamige weg - is door Staatsbosbeheer in de jaren 1990 en 2000 het Schreiersbos aangelegd, dat ook bekend staat als het Nieveenster Bos. De functie van dit bos is naast het bieden van recreatie ook het beschermen van de achterliggende woonwijk tegen de veenkoloniale zandstormen in het voorjaar. Door het bos loopt het fiets- en wandelpad het Schreierspad. Het bos wordt sinds 2012 onderhouden door Dorpsbelangen Gasselternijveen.

"In september 2016 kreeg Dorpsbelangen het aanbod van de gemeente om mee te doen met het project ‘Jullie idee, samen uitvoeren’. Ideeën die een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een mooie en leefbare omgeving. Het bestuur wilde deze kans niet voorbij laten gaan en schreef zich in met het idee om te streven het Nieveenster Bos oftewel Schreiersbos rond buurtschap Schreierswijk toegankelijker te maken ten behoeve van recreatieve doeleinden. Enige tijd geleden heeft Dorpsbelangen ook al een artikel op het Dorpsportaal geplaatst over de realisering van een trimbaan in het Nieveenster Bos. Toen zijn er veel reacties geweest in de trant van ‘een geweldig idee’, ‘doen’, ‘mijn stem hebben jullie’, ‘Dorp wordt er alleen maar mooier van.’ Tenslotte passen in dit kader de woorden van onze vorige burgemeester Eric van Oosterhout tijdens de nieuwjaarsreceptie, waarin hij aangaf dat de gemeente nog meer vertrouwen wil geven aan de burgers die het beste voor hebben met hun dorp, verstandige mensen die mooie dingen maken. Bijvoorbeeld een trimbaan in het Nieveenster Bos.

Op 7 april 2017 werd ons idee verzilverd. Samen met 8 andere initiatieven uit de gemeente mocht Dorpsbelangen Gasselternijveen uit handen van wethouder Henk Heijerman een cheque in ontvangst nemen, in ons geval van € 3.500. Uiteraard zijn we hier zeer verguld mee. De trimbaan past wonderwel in het bosonderhoud dat Dorpsbelangen nu al doet. Ons idee is om een trimparcours uit te zetten van ca. 1 à 1,5 km, met op gezette afstanden houten gymtoestellen om de conditie te trainen. Bij de toestellen komen borden te staan om aan te geven welke oefening men hier kan doen plus eventueel moeilijkheidsgraden. Wij denken aan 8 trimonderdelen: optrekken, buikspierbank, opdrukken, ladderoversteek, steunbrug, horden, balanceren, steunsprongen. Hiermee willen we de recreatie in het Nieveenster Bos bevorderen. Er komen ook nu al veel bezoekers in het bos. Maar bovenal willen we hiermee de gezondheidsachterstand in de Veenkoloniën tegengaan en in het bijzonder in Gasselternijveen en Schreierswijk. Met elkaar ‘gezond ouder worden’. Het sportieve deel van de dorpsbewoners zal blij zijn met de trimbaan. Ons streven is om ook de minder sportievelingen in beweging te krijgen." (bron: Dorpsbelangen Gasselternijveen)

Terug naar boven

Links

- Volkstuinvereniging: - Volgens een pagina van de gemeente is er een Volkstuinvereniging Schreierswijk. Kennelijk heeft deze vereniging geen behoefte aan publiciteit, of nieuwe leden, want helaas kunnen wij op het internet niets over deze vereniging vinden.

Reacties

(2)

De weg Schreierswijk wordt ter plekke geschreven als Schreierwijk, zonder s dus. Misschien een schrijffout. Foto bijvoegen lukt niet.

Dat is heel bijzonder. De waterloop, straatnaam en buurtschapsnaam zijn voor zover mij bekend altijd met s in het midden gespeld geweest. Op Google StreetView anno 2009 staan zowel aan de noord- als aan de zuidkant straatnaambordjes met de correcte spelling. Daar heb ik er nu een van afgebeeld (en de pagina gelijk nog verder uitgewerkt met wat er op het internet over deze buurtschap te vinden viel). Meer punten waar een straatnaambordje zou kunnen staan zijn er volgens mij niet, want de buurtschap omvat alleen deze ene weg. Dat zou betekenen dat een van de bordjes wellicht ergens na 2009 een keer omver is gereden en is vervangen, en dat de bordenmaker daarbij een 'tikfout' heeft gemaakt. Dat komt vaker voor (en dat Gemeentewerken in kwestie dan kennelijk ook nog zit te slapen, want het niet terugstuurt ter correctie, maar het gewoon paatst)... Bij een reactie kun je inderdaad geen bijlage bijvoegen. Als je hem mailt naar frank@plaatsengids.nl zal ik hem plaatsen.

Reactie toevoegen