Simonshaven

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Simonshaven

Terug naar boven

Status

- Simonshaven is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. T/m 31-8-1855 gemeente Schuddebeurs en Simonshaven. Per 1-9-1855 over naar gemeente Geervliet, in 1980 over naar gemeente Bernisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Schuddebeurs en Simonshaven.

- Onder het dorp Simonshaven valt ook de buurtschap Biert.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Simonshaven ligt aan het riviertje de Bernisse en NW van het water Spui en ligt verder O van het dorp Zuidland, N van het dorp Goudswaard, NW van het dorp Piershil, NNW van het dorp Nieuw-Beijerland, W van het dorp Hekelingen, ZW van de stad Spijkenisse en ZO van de dorpen Abbenbroek en Geervliet.

Terug naar boven

Statitische gegevens

In 1840 omvat het dorp Simonshaven 32 huizen met 215 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 490 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Simonshaven heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Lageweg 1). De kerk verving in 1854 een door brand verwoeste kerk. Het is een neoclassicistische gepleisterde zaalkerk met door een cordonlijst verbonden rondboogvensters en klokkentoren met vierkante houten bovenbouw, bekroond door een ingezwenkte spits. Inwendig pilasters en een gestucadoord houten koofplafond. Preekstoel met doophek. Orgelkas uit 1909. In 2002 is de kerk gerestaureerd.

- Simonshaven heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is O van Simonshaven een waterbergingsgebied aangelegd ter grootte van circa 2,5 hectare, met een capaciteit van 5.800 m3. De sloten zijn hiertoe over een lengte van 900 meter verruimd en voorzien van natuurvriendelijke oevers. Tevens zijn enkele dammen, duikers en een stuw vervangen of verwijderd. Het watersysteem in de omgeving is hiermee beter ingericht voor het opvangen van te veel regenwater, waardoor de kans op wateroverlast bij extreme regen kleiner wordt. De aanleg van natuurvriendelijke oevers draagt bovendien bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit. De oevers zijn nu zo ingericht, dat het land geleidelijk overgaat in water. Daardoor krijgt de vegetatie van oever- en waterplanten een impuls, waardoor er zich ook een meer gevarieerde flora en fauna kan ontwikkelen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Simonshaven (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Simonshaven.

Reactie toevoegen