Sint Annen

Plaats
Dorp
Groningen
Groningen

sint_annen_bomen_in_de_herfst.jpg

Bomen in kleurige najaarstinten nabij Sint Annen, oktober 2016 (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Bomen in kleurige najaarstinten nabij Sint Annen, oktober 2016 (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Sint Annen

Terug naar boven

Status

- Sint Annen is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Groningen. T/m 2018 gemeente Ten Boer.

- Onder het dorp Sint Annen valt ook ca. de helft van de buurtschap Lutjewolde.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Plaatsnamen die met Sint beginnen, worden tegenwoordig doorgaans zonder koppelteken geschreven. Slechts bij een handvol van deze plaatsen is het nog met koppelteken. Ook Sint Annen zien wij in diverse media afwisselend met en zonder koppelteken geschreven worden. De officiële spelling volgens de gemeentelijke basisregistraties BAG, en op de plaatsnaamborden, is echter zonder koppelteken.

In het Gronings
Sunt Anne of Lutje Auwerd.

Oudere vermeldingen / naamsverklaring
Begin 14e eeuw wordt op de plek van het huidige dorp het klooster Klein Aduard of Sint Anna gesticht. Na de Reductie van Groningen vervalt het aan de Staten van Groningen, die het in 1601, als de provincie krap bij kas zit, op afbraak verkoopt. Op de plek van het vroegere klooster ontstaat een nederzetting, die aanvankelijk Sint Anna heet, en later wordt hernoemd in Sint Annen.

Terug naar boven

Ligging

Sint Annen ligt NW van Ten Boer, O van Bedum. De dorpskern grenst in het N aan de N993 (de weg Ten Boer - Bedum). Het dorpsgebied, dat ook nog een stuk omringend buitengebied omvat, grenst in het W aan de N46 (Eemshavenweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Annen 28 huizen met 225 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners, waarvan ca. 140 in de dorpskern.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Annen heeft 1 rijksmonument, zijnde de kop-hals-rompboerderij op Boersterweg 26.

Terug naar boven

Evenementen

- De 50 mijl van Sint Annen in 2014 was een uitnodigingsloop. Het aantal deelnemers was beperkt tot 20. Op de site staan interessante verhalen over de plekken waar men langs gekomen is. In 2015 is zelfs een 100 mijl van Sint Annen gehouden onder dezelfde voorwaarden als hiervoor genoemd. Vermoedelijk is dit evenement daarna niet meer georganiseerd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Als fietser of wandelaar kun je binnendoor van Sint Annen naar Stedum, via de bij Bezienswaardigheden van Stedum beschreven Peertil.

Terug naar boven

Beeld

- In Dam Op in Sint Annen (RTV Noord, 2015) worden bijzondere objecten en inwoners van het dorp voor het voetlicht gebracht, met name Jan Riepema met zijn Gereedschapsmuseum, kunstenaar Els Ehrhardt die met haar man het voormalige schooltje bewoont, Klaas Wildeboer die 'misschien wel het fraaiste dorpshuis van de provincie' beheert, en Pieter de Kan die in het vroegere dorpscafé woont en een klassieke Norton heeft.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Meuln is gevestigd in een oude molenromp, die in 1987 tot dorpshuis is verbouwd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Annen.

Reactie toevoegen