Sint Anthonis

Plaats
Dorp en gemeente
Sint Anthonis
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

sint_anthonis_kaart_formele_woonplaatsen_en_hun_grenzen.jpg

Kaart van de acht formele woonplaatsen (= zeven dorpen en een buurtschap) van de gemeente Sint Anthonis (© gemeente Sint Anthonis)

Kaart van de acht formele woonplaatsen (= zeven dorpen en een buurtschap) van de gemeente Sint Anthonis (© gemeente Sint Anthonis)

Sint Anthonis

Terug naar boven

Status

- Sint Anthonis is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker.

- De gemeente Sint Anthonis is in 1994 ontstaan uit samenvoeging van de gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker met een deel van de gemeente Wanroij.

- De gemeente Sint Anthonis omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Landhorst, Ledeacker, Oploo, Stevensbeek, Wanroij en Westerbeek, en de buurtschappen Blauwenhoek, Broekkant, Den Hoek, Driehoek, Ham, Hank, Heikant, Hoeven, Hulsbeek, Lamperen, Noord, Noordkant, Papenvoort (deels), Park, Peelkant, Peelstraat, Rijkevoort-De Walsert, Rondveld, Spekklef, Toven, Ullingen, Verlorenhoek, Vlagberg en Zandkant. In totaal zijn dit 7 dorpen en 24 buurtschappen.

- Kaart van de verdeling van de gemeente Sint Anthonis in de 8 formele kernen (= 7 dorpen en 1 buurtschap).

- Wapen van de gemeente Sint Anthonis.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Sint Anthonis.

- De gemeenten Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis gaan in 2022 fuseren tot de gemeente Land van Cuijk.

- Onder het dorp Sint Anthonis vallen ook de buurtschappen Den Hoek, Noordkant, Peelkant, Rondveld, Vlagberg en Zandkant. Dat zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Bij de oprichting van de huidige gemeente in 1994, in het kader van de gemeentelijke herindelingen in deze regio, is de spelling van de plaatsnaam en de gemeentenaam vastgesteld als Sint Anthonis. Voorheen werd het dorp als St. Anthonis gespeld.

In het dialect
Sint Tunnis.

Oudere vermeldingen
1567 Sunt Anthonijs, 1573 St. Anthonis.

Naamsverklaring
Genoemd naar de in de 3e eeuw levende H. Anthonius, die als kluizenaar in de Egyptische woestijn de verzoekingen van de demonen wist te weerstaan.(1)

Terug naar boven

Ligging

Sint Anthonis ligt ZW van Boxmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Sint Anthonis 175 huizen met 971 inwoners. Tegenwoordig heeft de gelijknamige gemeente ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners, waarvan ca. 1.700/4.100 in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sint Anthonis, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Sint Tunnis in Oelbroeck.

- Verhalen over de geschiedenis van Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Sint Anthonis op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- De gemeente Sint Anthonis heeft sinds 2013 een eigen archeologiebeleid. Zie ook de presentatie m.b.t. het archeologiebeleid van de gemeente.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Centrumplan Moi Sint Tunnis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Anthonis heeft 5 rijksmonumenten.

- Beschrijving orgel Sint Anthonius Abt kerk.

- De afgelopen jaren is middels een speciaal project een 12-tal grenslocaties tussen de huidige Brabantse gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis en de Limburgse gemeente Venray weer zichtbaar gemaakt, middels het weer plaatsen van grenspalen, met daarbij informatiepanelen die toelichten wat er zo bijzonder is aan de desbetreffende locatie. Ook onder deze link vind je een toelichting op de 12 grenslocaties.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het parcours voor de Halve Marathon (op een zaterdag in maart) is één grote ronde door de mooie Staatsbossen en het heidegebied van Sint Anthonis. Het parcours is deels over asfalt en deels over verharde bospaden. Het parcours is ook op film vastgelegd (d.w.z. van de editie 2016. Natuurlijk kunnen daar later wijzigingen in optreden, maar het geeft in ieder geval een indruk van het gebied waar je gaat lopen). Er is ook een parcouirs van 5 km. De videoreportage van de Halve Marathon 2014 door TV Land van Cuijk geeft je een indruk van hoe het er aan toegaat.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Anthonis (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Anthonis. - De gemeente Sint Anthonis gebruikt een Geografisch Informatie Systeem (GIS) om allerlei soorten locatiegebonden informatie vast te leggen. Voor burgers kan het handig en interessant zijn om informatie uit dit systeem te raadplegen. Dit kan middels een zogeheten GIS-viewer. Op dit moment is informatie beschikbaar over beschermwaardige bomen, speeltoestellen en AED's. Later worden ook andere soorten informatie toegevoegd. De informatie wordt getoond in verschillende kaartlagen. Gebruik je de GIS-viewer voor het eerst, dan is het handig om eerst de instructiefilmpjes te raadplegen (rechtsboven in de viewer).

- Sport: - Kodokan is de judovereniging van Sint Anthonis. De vereniging bestaat al vele jaren en heeft al veel goede judoka's voortgebracht. Plezier en prestaties gaan bij Kodokan hand in hand.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Anthonis en - idem kerk.

Reactie toevoegen