Sint Joost

Plaats
Dorp
Echt-Susteren
Midden-Limburg
Limburg

Sint Joost

Terug naar boven

Status

- Sint Joost is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Echt-Susteren. T/m 2002 gemeente Echt. T/m 1990 tevens deels gemeente Maasbracht.

Bij de gemeentelijke herindelingen van 1991 in deze regio is een deel van de gemeente Maasbracht middels grenscorrectie naar de gemeente Echt overgegaan (zijnde het deel O van de spoorlijn, met 288 hectare, 302 huizen en 834 inwoners), waardoor het dorp Sint Joost geheel onder de gemeente Echt is komen te vallen. Voorheen viel het noordelijke deel van het dorp onder de gemeente Maasbracht. Dat werd dan ook de 'Maasbrachter zijde' of in het Limburgs 'de Brachter zie' genoemd. Het dorp heeft dan ook 2 postcodes om de toenmalige respectievelijke gemeentelijke delen te kunnen onderscheiden (6111-6112).

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sint Joas.

Spelling
De plaatsnaam wordt officieel, dat wil zeggen in het postcodeboek en in de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) gespeld als Sint Joost. Op de plaatsnaamborden staat het voorvoegdels gespeld als 'St.'.

Naamsverklaring
Het dorp ontleent zijn naam aan de H. Jodocus, de patroonheilige van de orde der Cauliten die hier in de 14e eeuw al een klooster hadden.

Terug naar boven

Ligging

Sint Joost ligt NO van Echt. Het is een landelijk, agrarisch dorp, aan de rand van het O gelegen beekdallandschap met landbouwgronden en bossen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Joost 49 huizen en 226 inwoners onder de gemeente Echt en 25 huizen met 147 inwoners onder de gemeente Maasbracht. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.450 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
Sint Joost, dat in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog veel evacuees uit onder meer kern-Echt en Pey herbergde, heeft het tijdens de bevrijdingsgevechten zwaar te verduren gehad: het dorp is tijdens de bevrijdingsoperatie van de Britse troepen van 21 en 22 januari 1945 (Operatie Blackcock) zelfs grotendeels in vlammen opgegaan.

Bekendheid dankzij radioprogramma
Het dorp krijgt ruimere bekendheid in de provincie door het radioprogramma ‘Het Ei van Sint Joost’ van Omroep Limburg. ‘Het Ei’ verwijst naar het nabijgelegen verkeersknooppunt, dat symbool is voor de centraal in de provincie gelegen plek vanwaaruit alle kanten en aspecten van de provincie kunnen worden bereikt en in het programma worden belicht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 1 rijksmonument, zijnde hoeve Kloosterhof (Caulitenstraat 12). De boerderij is gedeeltelijk in mergelsteen opgetrokken. Het is een overblijfsel van het omstreeks 1300 gestichte klooster van de Caulieten. Spitsboogvensters aan de achterzijde getuigen hier nog van. De strenge orde der Caulieten raakte al vroeg in verval. Deze werd opgevolgd door Begarden en weer later door Franciscanen. De kloosterkerk was nog tot 1748 in gebruik en is daarna gesloopt. Ook het kapelletje dat gewijd was aan Sint Joost is afgebroken. Dit stond ongeveer op de plaats waar in 2002 de huidige Theresiakapel is gebouwd, op de hoek van de Bosweg en de Caulietenstraat. Het kloostergebouw is geleidelijk tot een boerderij verbouwd. In 1969 is de boerderij gerestaureerd. In 2014 is het pand verbouwd tot een zorgboerderij, waarvoor zie verder het hoofdstuk Links > Zorg. Volgens een legende zou het klooster vanaf 1312 (toen de orde werd opgeheven) zijn bewoond door Tempeliers en zouden de bewoners later zijn uitgemoord. Dit alles is onwaarschijnlijk, al is het denkbaar dat enkele Tempeliers na 1312 tot een andere orde zouden zijn toegetreden en aldus hier kwamen. Een andere legende beweert dat de Bokkenrijders hier ter plaatse hun inwijdingsrituelen zouden hebben gehouden.

- De huidige kerk van Sint Joost, gebouwd in mergel, stamt uit 1959. Voordien fungeerde het gemeenschapshuis aan de Caulitenstraat als kerk.

- De Schrevenhof, gelegen direct O van het dorp aan de Schrevenhofsweg, is van oorsprong een leenhoeve uit de 13e eeuw en was in het bezit van de graven en later hertogen van Gelre. De huidige gebouwen van deze hoeve stammen uit de 17e tot de 19e eeuw.

- De oude hoeve Leenderhof (lokaal 't Lieën geoemd) ligt ZO van het dorp aan de Leenderveldweg, in de streek-/veldnaam Het Leen.

- Op 2 mei 2015 is op de hoek van de Schrevenhofsweg en de Heerdstraat een monument onthuld ter nagedachtenis aan de 17 Britse militairen die bij de bevrijdingsgevechten van 21 en 22 januari 1945 om het leven kwamen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Elke 1e zaterdag van de maand vindt de Sint Jooster Trimloop plaats op ons sportcomplex Tussen de Berken. Aanvangstijden van april t/m oktober: 16:00 uur. Aanvangstijden november t/m maart: 15:00 uur. Inschrijven kan tot 10 minuten voor aanvang van de trimloop. Inschrijfkosten bedragen €1,50 per loper. Je kunt na de Sint Jooster Trimloop gebruik maken van onze faciliteiten, denk aan: onze velden voor het uitlopen, douches en ook de kantine is altijd geopend. Te lopen afstanden zijn: 2,5 km / 5 km / 7,5 km / 10 km / 12,5 km / 15 km." Aldus voetbalvereniging RKVV Sint Joost op haar site. In 2020 zijn er al meer dan 400 edities van de Trimloop geweest!

- Carnaval. - Het is een prachtig verhaal over hoe in Sint Joost in 1962 bij toeval carnavalsvereniging CV De Bôkkeriejers is ontstaan. Dat verhaal vermelden wij daarom graag hier. Het is in het Limburgs, maar ook niet-Limburgers met een beetje taalgevoel komen daar vast wel uit: "Op zaoterdig 7 december 1962 kome de lede van voetbalvereniging “Sjöt In” bie Sef vanne Kuuper bie ein ôm veur de lèste kieër same te vergadere. Voetbalvereniging “Sjöt In” woor ein kefee-voetbalclub die, zoa es men det toen numdje, wildj voetbal speeldje. Dao woor van de voetbalbondj oet ein sjrieve nao eeder voetbalclub gestuurdj det dit wildj voetbal neet mieër moogdje. Ze dreigdje det ze oos anger voetbalclub, V.V.S., woo weer nogal get spulle van hawwe, zoewe beboete of zelfs oetsloete van kômpetiesie-voetbal. Weer môste dus jaomer genôg mit oos sjpas-voetbal stoppe.

Omdet weer nogal get spulle hawwe, zoa es truis, eine bal en ein paar gölje in de kas en veural väöl doos, kome weer effekes bie ein ôm te kieke waat weer mit al die dinger ginge doon. Wie weer bie Sef nao achter ginge ôm te vergadere, troch Sef ôs aan ooze jas en zag: “maaktj d’r mer ein vastelaovesvereniging van”. Wie weer toen nao ein gooj oer oetvergaderdj woore waas voetbalvereniging “Sjöt In” ter ziele en woore de Bôkkeriejers gebaore. Weer hawwe allein nag gein bestuur. ’t Bestuur van fluit- en trômmelkorps St. Joris, die dao auch vergaderdj hawwe en die aan ’t bufet nag get aan’t naovergadere woore, det reikdje oos de helpendje handj. Ze goove zich mit veer man plus de kastelein op es bestuur.Vanaaf det moment begôs de zaak te drejje, ein waek of nege veur vastelaoverszôndig.

Mer leef luuj, det is eeder gezag es gedaon, dao koom van alles en nag get op ôs aaf. Neemes van ôs haw eeder mit dte vastelaovesbielke gehaktj. ’t Is ech geine kattedrek ôm ein ganse nuuj vereniging oet de grôndj te stampe op zônne korte tied. Door ein geweldige samewèrking tösse ’t bestuur, de lede en de St. Joaster bevolking is alles op zien puêtjes terech gekômme. Ein volledig vastelaovesprogramma is det ieëste jaor de revue gepasseerdj. Ooze ieëste prinsematinee dae es titel mit kreeg “eindelik, St. Joas weurdj wakker” woor ein groat spektakel. En toen woor ’t zoa wiet det ooze ieëste prins gebaore zoew waere. Hae koom oet ein bèd, (mit vertraging want de wèkker leep neet aaf). Door alle commosie euver dae wèkker leet de prins zich met oet ’t bèd valle. Ooze ieëste prins woor bekindj, Prins Graat I, en St. Joas woor in eine kiër klaorwakker.

Dao môs nag van alles georganiseerdj waere nao det prinsebal. De raod van èllef en ’t bestuur woore al in tenue gestaoke. Dit woor op eine zieër korte tied gerealiseerdj door Thea Bakkes. Vanaaf het begin woor al aafgespraoke det vanaaf ’t ieëste jaor auch eine optoch door ’t Bôkkeriejersriek zoe trèkke en det brach nag al get werk mit zich mit. De inwoners werm make ôm mit te doon, zellef eine prinsewage make (det gebeurdje toen mit get sjotte, pekskes struê en golfkartôn) en gank zoa mer door. Door de geweldige mitwèrking van de St. Joaster bevolking trog dit ieëste jaor al eine sjoane optoch door ’t dörp, allein woor det get min meziek. Oos St. Joaster meziekvereniginge stônge al örges anges ônger kôntrak ôm zich eine gölje bie te verdeene. St. Joas is op dit moment nag stieëds klaor wakker. Door de jaore haer höbbe weer det vastelaovesbuêtje drievendje wete te haoje, mit hieël väöl steun van oos damescomité, det op al oos aktiviteite flink de henj oet de moewe môt staeke."

- Op een zondag in april of mei organiseert Fanfare St. Judocus de jaarlijkse Rommelmarkt.

- 2x per jaar, op een zondag in half juni en begin september, organiseert schutterij Sint Joris een Kofferbakmarkt. Dit houdt in dat verkopers met hun auto of busje geladen met tweedehands spullen naar het marktterrein komen en de spullen vanuit de 'kofferbak' verkopen. Natuurlijk is er de mogelijkheid om spullen uit te stallen op een zelf meegebracht kleed of tafel. Geen lange rijen identieke marktkramen dus, maar een bonte verzameling van auto’s met spullen daar omheen. Kortom gezelligheid en een ongedwongen sfeer. Iedereen kan zich inschrijven. Ruim je zolder of garage op en verkoop zelf de overbodige spullen. Zo kan overbodig speelgoed, kleding en huisraad op een leuke manier van eigenaar wisselen. Het direct onderhandelen en verkopen is veel leuker dan te koop aanbieden op internet. De opbrengst van de verkochte spullen komt geheel ten goede aan de verkoper.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Sint Joost, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Sint Joost.

- Nieuws: - Online versie van huis-aan-huiskrant Het Klökske van Sint Joas. - Nieuws uit Sint Joost op Facebook.

- Dorpshuis: - In 2015 is op de plek van het voormalige gemeenschapshuis een volledig nieuw gemeenschapscentrum gebouwd: Het Patronaat.

- Onderwijs: - De kernwaarden van Basisschool Maria Goretti in Sint Joost zijn: optimale ontwikkeling; zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid; omgaan met de wereld en met de ander; veilige omgeving. Kenmerken van het onderwijs op deze school zijn: kansrijke combinatiegroepen; KiVa-school; ouderbetrokkenheid. De kracht van het team is dat ze veel kansen en mogelijkheden zien op deze kleine school. De schooltuin brengt verwondering, bewustzijn en samenwerking.

- Muziek: - Fanfare St. Judocus in Sint Joost is opgericht in 1952. Kennelijk maken de muzikanten zeer snel goede vorderingen, want reeds in 1954 neemt de vereniging deel aan het Wereldmuziekconcours (WMC) in Kerkrade, met als resultaat een 1e prijs en promotie naar de 3e afdeling met de aantekening op het juryrapport ‘Eminente uitvoering’.

- Fluit- en Tamboerkorps / Schutterij Sint Joris.

- Sport: - "Op 10 mei 1941 vond in Café Harie van Neer onder het genot van een glaasje gerstenat de oprichtingsvergadering plaats van voetbalvereniging RKVV Sint Joost. De belangstelling was overweldigend en met algemene stemmen werd besloten een eigen voetbalclub in het leven te roepen. De club nam met twee elftallen deel aan de competitie 1941/1942 en wel in de Derde Klasse van de Afdeling Limburg. Het eerste elftal werd ongeslagen kampioen." Hoe het de club sindsdien verder is vergaan, kun je in detail lezen op de geschiedenispagina op de site van de club.

- Schutterij: - Schutterij Sint Joris.

- Zorg: - Het Thomashuis in Sint Joost, dat huisvesting biedt aan verstandelijk gehandicapten, is in 2015 van start gegaan en is gevestigd in de rijksmonumentale hoeve Kloosterhof, die voorheen jaren leeg heeft gestaan en op deze manier een 'zinvolle herbestemming' heeft gekregen. De officiële opening op 12-9-2015 trok ruim 600 bezoekers, dus je kunt inderdaad wel zeggen dat letterlijk "het halve dorp uitliep", zoals in het verslag ook staat. In hetzelfde complex is ook De Herbergier gevestigd, een kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Joost.

Reactie toevoegen