Sint Maartenszee

Plaats
Badplaats
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Sint Maartenszee

Terug naar boven

Status

- Sint Maartenszee is een badplaats in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Zijpe.

- De badplaats Sint Maartenszee heeft geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt deze badplaats daarom 'in' Sint Maartensvlotbrug.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1968 Sint Maartenszee.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan de weg van Sint Maarten naar zee. Andere badplaatsen aan de Noordzeekust kenmerken zich in de naamgeving door de voorzetselconstructie aan Zee (oudtijds op Zee). De afwijkende vorming van Sint Maartenszee zal beïnvloed zijn door de oudere plaatsnamen Sint Maartensbrug en Sint Maartensvlotbrug.(1)

Terug naar boven

Ligging

De badplaats ligt W van Schagen, NW van Sint Maarten, NNO van Petten, direct NW van Sint Maartensbrug. Reeds bij Zeeweg 11 in de bebouwde kom van Sint Maartensbrug staat een plaatsnaambord Sint Maartenszee, ten teken dat je kennelijk daar reeds deze badplaats betreedt. Na de bebouwde kom van het dorp te hebben verlaten, staan een eind verderop richting weer opnieuw borden dat je in de badplaats welkom wordt geheten (en als je in omgekeerde richting rijdt staat aangegeven dat je deze plaats verlaat). Dus deze badplaats heeft 2 kernen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Sint Maartenszee heeft - naast een handvol vakantieparken met vele recreatiewoningen - ca. 33 woonhuizen* met ca. 80 inwoners.
* Waarvan ca. 20 aan de Zeeweg en ca. 13 aan de Westerduinweg.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kerk
"Na de oorlog nam het toerisme steeds meer toe en werd de kerk in Burgerbrug te klein. In de tijd van pastoor Bisschop (1958-1967) werd de toeristenzielzorg uitgebreid. In de kantine van de heer Delver te Sint Maartenszee wist men in de zomermaanden een pater Franciscaan aan te trekken. Het kerkbezoek bleef maar groeien. Dit vormde de aanzet tot de bouw van een toeristenkerk in de badplaats. De families Ooyevaar en Van Straten hebben zich hier op bijzondere wijze voor ingezet. Het geld uit inkomsten van onroerend goed kwam gedeeltelijk ten goede aan deze toeristenkerk, de 'Sint Martinus'. In 1998 is deze kerk gesloten en verkocht." (bron: RK kerk Onze Lieve Vrouw Geboorte te Burgerbrug)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 is een 'Plan van aanpak' gemaakt met als doel om door middel van een reeks projecten de kwaliteiten van badplaats Sint Maartenszee nog verder te vergroten. In november 2016 heeft wethouder Jan Steven van Dijk aan ondernemers en inwoners het een en ander over dit plan toegelicht. De ondernemers mochten vervolgens, samen met leden van de gemeenteraad, bepalen welke acties uit het plan van aanpak het eerst moeten worden uitgevoerd. De prioriteitenlijst is als volgt geworden: 1. Verkeersveiligheid; 2. Verleggen van het voetpad langs de Zeeweg; 3. Verlichting langs de Burg. Breebaartweg (tussen rotonde en de zee); 4. Een eyecatcher bij het begin van Sint Maartenszee; 5. Duidelijkheid over initiatieven die al lopen; 6. Recreatieve wandel- en fietsroutes; 7. Camouflageduin (of beplanting met bomen); 8. Uitkijkpunt; 9. Elektrisch treintje van park Goudvis naar zee; 10. Aanlegplaatsen in het kanaal; 11. Parken revitaliseren. Wethouder Van Dijk zei op die avond toe: "Voor het volgende zomerseizoen moeten we een aantal zaken zichtbaar gerealiseerd hebben."

De eerste bijeenkomst in juni 2016 was het startpunt. Iedereen was het er over eens: Sint Maartenszee heeft een prachtig landschap, dat door bezoekers beter gezien kan worden dan nu. De rest van de zomer is door betrokkenen gebruikt om ideeën in te brengen over acties om de badplaats meer kwaliteit te geven. Die inbreng was goed; het heeft resultaat opgeleverd. Wethouder Jan Steven van Dijk liet op 14 november 2016 graag zien wat er is ingebracht en hoe dit wordt verwerkt in het Plan van aanpak. (bron: gemeente Schagen)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Rondwandeling Sint Maartenszee - Petten (9 km) gaat vanuit de badplaats dwars door de duinen en over het strand richting Petten. Nog voor Petten ga je weer de duinen in om terug te keren naar het beginpunt, waarbij je ook langs het bekende Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) komt, het belangrijkste Nederlandse onderzoeksinstituut op het gebied van energie. Met en voor de markt ontwikkelt ECN kennis en technologie die gericht is op een transitie naar een duurzame energiehuishouding.

- Natuurreservaat Het Wildrijk is bekend om de duizenden wilde hyacinten die er bloeien, en om het Duinrellenproject dat het gebied van schoon water uit de duinen voorziet.

- Attractiepark De Goudvis in Sint Maartenszee heeft een grote buitenspeeltuin met verschillende attracties, zoals trampolines, trapskelters, schommels, kabelbanen, kettingbrug, speelkasteel met klimwand en glijbaan, de grootste airtrampoline van Europa (400 m2) en nog veel meer. Bij slecht weer kun je terecht in het indoor speelparadijs (meer dan 2200 m2), dat bij de prijs is inbegrepen. In het speelparadijs zijn ballenbakken, glijbanen, slangentrappen, V-bruggen, speelhuisjes, monorail, rodelbaan, trampolines, luchtkussens en nog veel meer attracties aanwezig. Ook binnen is er dus genoeg te doen. Alle objecten binnen zijn softplay.

- Zwembad Campanula met heerlijk warm zwemwater is het gehele jaar geopend en elke dag een aantal uur geopend voor vrij zwemmen. Daarnaast bieden ze zwemles voor kinderen, zwemles voor volwassenen, baby- en peuterzwemmen, aquajoggen, trimzwemmen en Best-Fit zwemmen. Tevens beschikt het zwembad over zonnebanken en een Finse sauna met Turks stoombad. Ook kun je bij hen tennissen op de twee all weather tennisbanen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Dorpskrant en website De Uijtkijk voor de kernen Sint Maartensbrug, Sint Maartensvlotbrug en Sint Maartenszee, zijn eind 2016 opgeheven. Na het overlijden van reporter Jan Kooij kreeg de redactie het niet meer op de rit. “Iemand zei eens na de dood van Jan Kooij dat de krant ook een beetje gestorven was. Wij kunnen dit niet ontkennen”, aldus een voormalig medewerker van de krant. Gelukkig voor de kernen is er een nieuwe Stichting Dorpskrant De Uijtkijkpost opgericht, die sinds februari 2017 met een nieuw redactieteam Dorpskrant De Uijtkijkpost verzorgt (maandelijks, behalve juli en augustus). Vrijwilligers brengen de krant huis-aan-huis in de kernen rond. De Facebookpagina onder de link is er ook voor nieuws van Dorpshuis De Uijtkijk.

- Veiligheid: - Sint Maartenszee heeft een eigen Reddingsbrigade, opgericht in 1970. De vereniging begon met het strand bewaken op alleen de zondagen, maar in de jaren erna is de de brigade uitgegroeid en geprofessionaliseerd. Het materieel is moderner en beter en de eisen aan de strandwacht zijn veel strenger geworden. Het strandbezoek is in de loop der jaren ook vele malen drukker geworden door de komst van campings en vakantieparken in de omgeving. De brigade zorgt nu gedurende de maanden juni, juli en augustus 7 dagen per week voor de bewaking van het strand. Het materieel van de brigade bestaat uit voer- en vaartuigen en overig materieel. De voertuigen zijn een Toyota Landcruiser, die is uitgerust als strandambulance, en een tractor voor het vervoeren van de boten van loods naar strand v.v. en het lanceren van de boten vanaf het strand in de zee.

Naast de voer- en vaartuigen is er in de zomer een post op het strand aanwezig, met professionele radiokamer en met goed uitzicht over het bewakingsgebied. In de post is ook een goed uitgeruste EHBO-ruimte aanwezig. Daarnaast beschikt de brigade over professionele reddingsmiddelen zoals reddingsvesten, werplijnen, rescuecans en rescuetubes. Reddingsbrigade Sint Maartenszee bewaakt ca. 3 km strand, van het Zwanenwater tot het ECN-terrein (Energieonderzoek Centrum Nederland) bij Petten.

Er wordt actief bewaakt in de maanden juni, juli en augustus van 09.30 uur tot 18.00 uur. Tijdens het hoogseizoen zal de post vaak langer geopend zijn, dit is te zien aan de vlaggen op de post en bij de strandopgangen. De uitvoering van de bewaking gebeurt door ongeveer vijf betaalde strandwachten, in het weekend aangevuld met vrijwilligers. Er wordt samengewerkt met de buurtbrigades van Callantsoog en Petten, de alarmcentrale van veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, de KNRM en de Kustwacht. Je kunt bij de strandwachten terecht voor EHBO, gevaarlijke situaties en informatie. Je kunt ze aanspreken op het strand, in de post of telefonisch. De gemeente Schagen heeft een handige flyer gemaakt getiteld 'Veilig naar het strand' met allerei tips voor wat je het beste wel en niet kunt en moet doen als je een dagje naar het strand gaat.

Reactie toevoegen