Sleen

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

gemeente_sleen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Sleen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Sleen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Sleen

Terug naar boven

Status

- Sleen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Sleen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Slien. Een inwoner van dit dorp is een Sliener.

Oudere vermeldingen
Het dorp heet zekere tijd ook Zuid-Sleen geheten, om het ook in naam expliciet te onderscheiden van het N buurdorp Noord-Sleen. Bijvoorbeeld in de Volkstelling van 1840(). Kort erna verdwijnt dat voorvoegsel van de kaarten. Rond 1900 verschijnt de spelling Zuidsleen op de kaarten, als één woord dus. In de jaren twintig verdwijnt het voorvoegsel weer van de kaarten.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sleen ligt Z van het dorp Noord-Sleen, ZW van de dorpen 't Haantje en Klijndijk, O van de stad Emmen, WNW van het dorp Zuidbarge, NW van de dorpen Erm en Nieuw-Amsterdam, NNO van het dorp Holsloot, NO van het dorp Wachtum, ONO van het dorp Oosterhesselen, OZO van het dorp Benneveld en ZO van de dorpen Aalden en Zweeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sleen 192 huizen met 1.284 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 53/360, en de - dan nog - buurtschappen Noord-Sleen 52/350, Erm 62/400, Diphoorn 12/82, Den Hool 5/40 en De Haar 8/52. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp en deze voormalige gemeente, kun je terecht bij de in 1989 opgerichte Stichting Streekeigen Sleen, die als doelen heeft de culturele en historische belangen van dit dorp en omgeving te behartigen en de kennis daarvan te vergroten, de erkenning en de betekenis van de streektaal te bevorderen benevens het gebruik van die streektaal in de ruimste zin van het woord, en de belangstelling voor de geschiedenis van het dorp en omgeving te stimuleren en zich in te zetten voor behoud en herstel van monumenten en andere karakteristieke waarden van de streek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sleen heeft 15 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hou je van zoet, kom dan naar het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen (weekend begin augustus, in 2018 voor de 7e keer). Rondom de Saksische rietgedekte boerderij van Brownies per Post vind je hemelse taarten gemaakt door gepassioneerde taartenbakkers. Maar ook ambachtelijke jams, de beste koffie en thee en andere aan zoet gerelateerde zaken. In de idyllische tuin staan overal sfeervolle terrasjes om te genieten van het lekkers. Laat je inspireren en verleiden bij stands met een divers creatief aanbod en leuke spullen zoals serviezen, bakbenodigdheden, brocante, kookboeken en meer. Trek gerust de hele dag uit, want er zijn bakwedstrijden, bekende patissiers geven bakdemonstraties en er staan originele workshops op het programma. En ben je niet zo’n zoetekauw kom dan vooral voor de verrassende theateroptredens, fijne muziek, het heerlijke landelijke sfeertje en voor het shop-plezier bij ruim 80 stands. Ook voor kinderen is er volop vertier.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sleen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Sleen.

- Muziek: - "Gemengde Zangvereniging (GZV) Sleen is opgericht in 1917. Plezier in het zingen en proberen de zangkunst op een hoger niveau te krijgen waren en zijn de doelstellingen van deze vereniging. Samen zingen schept een band, en medekoorleden worden al snel vrienden. Vandaag de dag bestaat de vereniging nog altijd, bloeit zij als nooit tevoren en heeft in 2017 het predikaat Koninklijk gekregen. Met drie koren (Kinderkoor Ozewiezewoze, gemengd koor Pur Sang en mannenkoor de Sleener Torenzangers) is het een van de grootste zangverenigingen van Drenthe.

Pur Sang bestaat uit sopranen, alten, tenoren en bassen. Het koor bestaat uit zo’n 70 leden en repeteert elke donderdagavond in MFC De Brink, het voormalige gemeentehuis, onder de bezielende leiding van dirigent Ronald Kreuk. De meeste leden hebben geen muzikale opleiding genoten, maar genieten wel van de koorrepetities, en al repeterend leer je steeds beter zingen, en begrijp je ook steeds meer van de muziek. Pur Sang heeft een breed repertoire, dat, heel democratisch, door de muziekcommissie, in overleg met de dirigent, wordt vastgesteld. Er wordt zowel klassieke als hedendaagse muziek gezongen. Zingende mensen zijn plezierige mensen. Er wordt tijdens de repetities niet alleen hard gewerkt, maar ook veel gelachen. Kom eens een donderdagavond sfeer proeven en meezingen tijdens een koorrepetitie. En... lid worden van Pur Sang is dé manier om te integreren in de Slener dorpsgemeenschap. Je bent van harte welkom!"

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de algemene begraafplaats van Sleen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen