Sleeuwijk

Plaats
Dorp
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Sleeuwijk.JPG

Voorjaar bij Sleeuwijk

Voorjaar bij Sleeuwijk

Sleeuwijk (2).JPG

Natuurontwikkeling in de uiterwaarden bij Sleeuwijk

Natuurontwikkeling in de uiterwaarden bij Sleeuwijk

Sleeuwijk. (2).JPG

In Sleeuwijk, onder aan de dijk

In Sleeuwijk, onder aan de dijk

Sleeuwijk

Terug naar boven

Status

- Sleeuwijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 30-9-1950 gemeente De Werken en Sleeuwijk, per 1-10-1950 over naar gemeente Werkendam, in 2019 over naar gemeente Altena.

- Onder het dorp Sleeuwijk vallen ook de buurtschappen Buurtje, Hoef, Hoekeinde, Kerkeinde, Vijcie en 't Zand. In totaal zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1268 Tyberio de Slewijck, 1334 Slewijc, 1573 Sleewijck.

Naamsverklaring
Samenstelling van wijk 'hoeve, nederzetting, dorp' en slee, sleeuw 'stomp, bot' (vergelijkbaar met Stompwijk?), ook 'zuur, wrang', of slee 'pruim, sleedoorn'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sleeuwijk grenst in het ZW aan Werkendam, in het N aan de rivier de Boven-Merwede, de provincie Zuid-Holland en Boven-Hardinxveld en Gorinchem, in het O aan Woudrichem en in het ZO aan Almkerk, en ligt N van Nieuwendijk, NO van het Nationale Park De Biesbosch, O van Dordrecht, OZO van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht, ZW van Leerdam, WZW van Dalem en Vuren en NW van Rijswijk, Giessen, Uitwijk en Waardhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sleeuwijk 60 huizen met 380 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sleeuwijk heeft 4 rijksmonumenten, waarvan er niet één in de dorpskern ligt. Het betreft namelijk het Oude Kerkje in buurtschap Kerkeinde, een woonhuis / bedrijfspand in buurtschap Hoekeinde, een bollenschuur in buurtschap 't Zand, en de Uitwijkse Molen in het N uiteinde van buurtschap Uppel.

- De Hervormde Gemeente Sleeuwijk bestaat sinds 1618. Eeuwenlang is er gekerkt in het ‘Oude Kerkje’ aan het Kerkeinde, tegwnwoordig een paar kilometer buiten het dorp gelegen. Dit schilderachtige kerkje werd in de loop der tijd te klein. Daarom is in 1957 de huidige Hervormde (PKN) kerk (Esdoornlaan 32) gebouwd. Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma E. Verschueren uit Tongeren (België).

- Beschrijving orgel Gereformeerde Ontmoetingskerk in tekst en beeld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "In de jaren tachtig en negentig organiseerden de Biesboschzwemmers in Hank een succesvolle open water wedstrijd. Door omstandigheden is dit gestopt. Ondanks het stoppen van de organisatie is er altijd door een of meer Biesboschzwemmers deelgenomen aan langebanen, later open water wedstrijden. Sinds 2011 is er weer een grote groep zwemmers die deelneemt aan open water wedstrijden. De eerste aanleiding was de wedstrijd van De Doornotters in Wijk en Aalburg als afsluiter van het seizoen, maar er waren zwemmers die meer wilden en al snel werd het klassement van de Brabantbeker door enkele vol gezwommen en dit zette door in 2012. Door het bericht van De Doornotters dat zij gingen stoppen met het organiseren van hun wedstrijd ontstond bij enkele mensen het idee om zelf een wedstrijd te gaan organiseren." Dit werd de Biesbosch Open Water Race (BOWR) (op een zaterdag begin september, in 2020 voor de 8e keer), een zwemwedstrijd met een baan ter hoogte van de Kooikamp en Vijcie in het buitengebied van Sleeuwijk.

- Het Fun For All Festival (op een zaterdag begin september, in 2020 voor de 11e keer) is een gratis toegankelijk festival voor jong en ouder, met diverse activiteiten en live muziek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een voor de mens ongunstig neveneffect van natuurgebied De Griend is dat er massaal muggen broeden. In 2016 hebben deze muggen de inwoners van Sleeuwijk veel overlast bezorgd, door het warme weer in combinatie met het lage stilstaande water in de uiterwaarden. Inwoners hebben vervolgens bedacht of daar met natuurlijke middelen iets tegen te doen zou zijn. En dat bleek het geval; in augustus 2018 is een huiszwaluwtil aan de Eikenlaan geplaatst - zie hier de video van de feestelijke opening op 16-8-2018 - en er komen ook nestkasten voor vleermuizen (o.a. aan de Ontmoetingskerk aan de Notenlaan). Want zwaluwen en vleermuizen zijn gek op muggen. De zwaluwtil is een roestvrijstalen paal van ca. 6 meter hoog, met een 'vliegende schotel' erop, waar 'nepnesten' aan zijn gehangen, met de intentie dat het de zwaluwen stimuleert om er hun eigen nest te bouwen. De gemeente Werkendam en het Brabants Landschap hebben samen de kosten van de voorzieningen voor hun rekening genomen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Sleeuwijk, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Sleeuwijk door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sleeuwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - De eerste plannen voor Dorpshuis De Bolderik dateren al uit 1978. In 1987 is het dorpshuis gerealiseerd. Diverse verenigingen e.a. instellingen vinden er een gastvrij onderdak, zoals Showkorps Wilhelmina, korfbalvereniging SKV, Muziekschool Sleeuwijk, blaaskapel De Leutschuppers, zangkoor Con Amore, en de Reumapatiëntenvereniging. Al sinds het begin zijn Gerrit en Lisette van Andel hier het beheerdersechtpaar, dat er voor zorgt dat alles op rolletjes loopt. - Nieuws van De Bolderik op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool De Morgenster. - Burgemeester Verschoorschool. - Het Altena College in Sleeuwijk is een school voor voortgezet onderwijs (vmbo-t, havo en atheneum). De school is in 1924 opgericht als een Christelijke Mulo. In 1963 kreeg de school er een afdeling meao bij. In 1968, bij de invoering van de Mammoetwet, werd de school een mavo, in 1973 kwam er een afdeling havo bij. In 1974 werd gekozen voor de naam De Wegwijzer. De afdeling atheneum volgde in 1986. De meao is in 1990 afgespitst, deze ging op in het huidige Da Vinci College. Ook is in dat jaar gekozen voor een nieuwe naam voor de school, het Altena College.

- Muziek: - Enkele hoogtepunten uit de rijke geschiedenins van Showkorps Wilhelmina: 1898: ontstaan Muziekvereniging Wilhelmina. 1957: Wilhelmina wordt drumfanfare. 1970: oprichting Majorettepeloton. 1970: Drumfanfare Wilhelmina wordt showkorps. 1990: eerste Taptoe Sleeuwijk. 1998: 100-jarig bestaan. 2000: Nederlands kampioen (eredivisie-marswedstrijden). 2001: deelname aan het WMC te Kerkrade (Marsorde Champion Division: 86,90 punten). 2002: eerste CD Showkorps Wilhelmina. 2005: deelname aan WMC (Marsorde Championship Division: 86,30 punten). 2007: tweede CD Showkorps Wilhelmina. 2009: deelname aan WMC Wereldkampioen 1st Division Showband Style: 87,85 punten en marsorde World Division: 89,24 punten. 2013: deelname aan WMC: Marching World Divison en 10e plaats op de ranglijst. Gouden Medaille met 89 punten.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Sleeuwijk.

- Zorg: - "Het in 2018 gerealiseerde Merwedehuis in Sleeuwijk biedt gespecialiseerde kleinschalige zorg. Mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies vinden hier een veilige en vertrouwde plek, waar het prettig wonen is. Het leven van alledag gaat hier gewoon door, begeleid door 24-uurs professionele zorg. Het voortzetten van het dagelijks leven zoals onze bewoners gewend waren, staat bij ons voorop, dat geeft hen een veilig en prettig gevoel. Dat betekent dat het voor ons belangrijk is dat zij zich zo snel mogelijk thuis voelen en op hun gemak. Dat kan alleen met een klein en compact team van zorgprofessionals, 24 uur per dag. Zo raken zij snel vertrouwd met de gezichten en zijn medewerkers al snel bekend met hun problematiek. Alleen dan werkt de zorg zoals wij die voor ogen hebben: kleinschalig, persoonlijk en professioneel."

Reactie toevoegen