Sleeuwijk

Plaats
Dorp
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

Sleeuwijk.JPG

Voorjaar bij Sleeuwijk

Voorjaar bij Sleeuwijk

Sleeuwijk (2).JPG

Natuurontwikkeling in de uiterwaarden bij Sleeuwijk

Natuurontwikkeling in de uiterwaarden bij Sleeuwijk

Sleeuwijk. (2).JPG

In Sleeuwijk, onder aan de dijk

In Sleeuwijk, onder aan de dijk

Sleeuwijk

Terug naar boven

Status

- Sleeuwijk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena, gemeente Altena. T/m 30-9-1950 gemeente De Werken en Sleeuwijk, per 1-10-1950 over naar gemeente Werkendam, in 2019 over naar gemeente Altena.

- Onder het dorp Sleeuwijk vallen ook de buurtschappen Buurtje, Hoef, Hoekeinde, Kerkeinde, Vijcie (grotendeels) en 't Zand. In totaal zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1268 Tyberio de Slewijck, 1334 Slewijc, 1573 Sleewijck.

Naamsverklaring
Samenstelling van wijk 'hoeve, nederzetting, dorp' en slee, sleeuw 'stomp, bot' (vergelijkbaar met Stompwijk?), ook 'zuur, wrang', of slee 'pruim, sleedoorn'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Sleeuwijk grenst in het ZW aan Werkendam, in het N aan de rivier de Boven-Merwede, de provincie Zuid-Holland en Boven-Hardinxveld en Gorinchem, in het O aan Woudrichem en in het ZO aan Almkerk, en ligt N van Nieuwendijk, NO van het Nationale Park De Biesbosch, O van Dordrecht, OZO van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht, ZW van Leerdam, WZW van Dalem en Vuren en NW van Rijswijk, Giessen, Uitwijk en Waardhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Sleeuwijk 60 huizen met 380 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.200 huizen met ca. 5.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sleeuwijk heeft 4 rijksmonumenten, waarvan er niet één in de dorpskern ligt. Het betreft namelijk het Oude Kerkje in buurtschap Kerkeinde, een woonhuis / bedrijfspand in buurtschap Hoekeinde, een bollenschuur in buurtschap 't Zand, en de Uitwijkse Molen in het N uiteinde van buurtschap Uppel.

- Beschrijving orgel Gereformeerde Ontmoetingskerk in tekst en beeld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2013 is er de Biesbosch Open Water Race (BOWR) (op een zaterdag begin september), een zwemwedstrijd in het buitengebied van Sleeuwijk.

- Het Fun For All Festival (op een zaterdag begin september, in 2018 voor de 9e keer) is een gratis toegankelijk festival voor jong en ouder, met diverse activiteiten en live muziek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een voor de mens ongunstig neveneffect van natuurgebied De Griend is dat er massaal muggen broeden. In 2016 hebben deze muggen de inwoners van Sleeuwijk veel overlast bezorgd, door het warme weer in combinatie met het lage stilstaande water in de uiterwaarden. Inwoners hebben vervolgens bedacht of daar met natuurlijke middelen iets tegen te doen zou zijn. En dat bleek het geval; in augustus 2018 is een huiszwaluwtil aan de Eikenlaan geplaatst - zie hier de video van de feestelijke opening op 16-8-2018 - en er komen ook nestkasten voor vleermuizen (o.a. aan de Ontmoetingskerk aan de Notenlaan). Want zwaluwen en vleermuizen zijn gek op muggen. De zwaluwtil is een roestvrijstalen paal van ca. 6 meter hoog, met een 'vliegende schotel' erop, waar 'nepnesten' aan zijn gehangen, met de intentie dat het de zwaluwen stimuleert om er hun eigen nest te bouwen. De gemeente Werkendam en het Brabants Landschap hebben samen de kosten van de voorzieningen voor hun rekening genomen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Sleeuwijk door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sleeuwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - De eerste plannen voor Dorpshuis De Bolderik dateren al uit 1978. In 1987 is het dorpshuis gerealiseerd. Diverse verenigingen e.a. instellingen vinden er een gastvrij onderdak, zoals Showkorps Wilhelmina, korfbalvereniging SKV, Muziekschool Sleeuwijk, blaaskapel De Leutschuppers, zangkoor Con Amore, en de Reumapatiëntenvereniging. Al sinds het begin zijn Gerrit en Lisette van Andel hier het beheerdersechtpaar, dat er voor zorgt dat alles op rolletjes loopt. Dat de gebruikers zeer over hen te spreken zijn, kun je lezen in het artikel t.g.v. het 25-jarig bestaan van De Bolderik in 2012. - Nieuws van De Bolderik op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool De Morgenster. - Burgemeester Verschoorschool.

- Muziek: - Enkele hoogtepunten uit de rijke geschiedenins van Showkorps Wilhelmina: 1898: ontstaan Muziekvereniging Wilhelmina. 1957: Wilhelmina wordt drumfanfare. 1970: oprichting Majorettepeloton. 1970: Drumfanfare Wilhelmina wordt showkorps. 1990: eerste Taptoe Sleeuwijk. 1998: 100-jarig bestaan. 2000: Nederlands kampioen (eredivisie-marswedstrijden). 2001: deelname aan het WMC te Kerkrade (Marsorde Champion Division: 86,90 punten). 2002: eerste CD Showkorps Wilhelmina. 2005: deelname aan WMC (Marsorde Championship Division: 86,30 punten). 2007: tweede CD Showkorps Wilhelmina. 2009: deelname aan WMC Wereldkampioen 1st Division Showband Style: 87,85 punten en marsorde World Division: 89,24 punten. 2013: deelname aan WMC: Marching World Divison en 10e plaats op de ranglijst. Gouden Medaille met 89 punten.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Sleeuwijk.

Reactie toevoegen