Slikkenburg (Halsteren)

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Slikkenburg (Halsteren)

Terug naar boven

Status

- Slikkenburg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. T/m 1996 gemeente Halsteren.

- De buurtschap Slikkenburg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Halsteren.

- De buurtschap Slikkenburg heeft geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Slikkenberg (onjuiste spelling), 1622 Slykenburch, 1753 Slikkenburg.

Naamsverklaring
Samenstelling van slikken en burg 'versterkte plaats'. Een slik is een aangeslibde, bij eb droogvallende, soms met zeekraal begroeide plaat die bij vloed nog onderloopt. De naamgeving is ontleend aan het aan de oostkant van de Eendracht tegenover de haven van Tholen aangelegde, al in de 19e eeuw geslechte fort Slikkenburg.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Slikkenburg ligt W van Halsteren, in de Auvergnepolder, aan de oude weg van Halsteren naar Tholen (Tholenseweg), rond de splitsing met de Slikkenburgseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Slikkenburg omvat slechts een handvol huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bij deze buurtschap was sprake van het verdedigingswerk ‘Hoornwerk Slikkenburg’, dat onderdeel uitmaakte van de Linie van de Eendracht.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

De buurtschap Slikkenburg dreigt/dreigde van de kaart te verdwijnen door een eventuele aanleg van bedrijventerreinen in de Auvergnepolder. (of is dit plan inmiddels 'van de kaart'?, red.)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- O van Slikkenburg liggen aan de Boomdijk (die N parallel loopt aan de Tholenseweg, tussen de zijwegen Bremberg en Langeweg) 4 schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog. In 2014 is hier een informatiepaneel bij geplaatst waar je nadere informatie over deze objecten kunt lezen. Je kunt er als wandelaar of fietser ook even pauzeren aan een picknicktafel, in de schaduw van een walnotenboom.

Reactie toevoegen