Slikkendam

Plaats
Buurtschap
Nieuwkoop
Groene Hart
Zuid-Holland

Slikkendam sluis JD [640x480].jpg

Slikkendam, de sluis bij Slikkendam verbindt de rivier de Kromme Mijdrecht met de Nieuwkoopse Plassen.

Slikkendam, de sluis bij Slikkendam verbindt de rivier de Kromme Mijdrecht met de Nieuwkoopse Plassen.

Slikkendam

Terug naar boven

Status

- Slikkendam is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Groene Hart, gemeente Nieuwkoop.

- De buurtschap Slikkendam valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Woerdense Verlaat.

- Buurtschap Slikkendam heeft geen plaatsnaamborden en ook geen gelijknamige straatnaam, waardoor je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je in de buurtschap bent aangekomen. Er staan wel richtingborden langs het water van de Nieuwkoopse Plassen die naar de buurtschap verwijzen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1575 / 1608 Slickendam, 1608 / 1622 Slyckendam.

Naamsverklaring
Samenstelling van dam 'waterkering' en slikken 'slikplaat', hier waarschijnlijk slick 'veenbagger', vergelijk het Middelnederlandse slyckerdyck 'gedeelte van een zeedijk aan de buitenzijde dat van veenbagger gemaakt was'. De betreffende dam vormde de afscheiding tussen de Nieuwkoopse Plassen en de wetering naar Woerden.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Slikkendam ligt direct W van de dorpskern van Woerdense Verlaat, rond de kruising Hollandsekade / Nachtegaalspad / Uitweg / Milandweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Slikkendam heeft ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- N van de bij Ligging genoemde kruising, ligt de sluis van Slikkendam, die de rivier de Kromme Mijdrecht met de Nieuwkoopse Plassen verbindt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- W van Slikkendam, aan de Hollandsekade, is in 2010 een uitkijktoren geplaatst, aan de rand van natuurgebied De Haeck. Vanaf de 4 meter hoge uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over de Wijde van de Vliet en de Bleigaten. In de zomer kun je purperreigers aan en af zien vliegen, 's winters heb je kans op de klapekster en 's avonds bovendien op vele soorten ganzen, die op de plassen overnachten. In het najaar heb je vanaf de uitkijktoren een kleine kans op de visarend, die hier elke nazomer enkele weken verblijft.

Reacties

(2)

Leuke en gezellige sluis, altijd leuk om daar te kijken. Heel wat tijd daar doorgebracht (bijna dertig jaar), onze zeilboot lag bij het jachthaventje op de achtergrond. Mijn ouders hadden in de buurt ook een caravan daar (Bosweg) en verderop bij de sluis woonde Piet Groeneveld waar wij het plekje voor de caravan huurden.
De sluis werd in de begintijd helemaal met de hand bediend door "Bertus" de sluiswachter, aardige vent. Het winkeltje bij de sluis kon je ook verschillende dingen kopen, zelfs als je één ui nodig had kreeg je die gewoon. De vrouw van de sluiswachter runde het winkeltje, vriendelijk mens.
Leuke tijd geweest... moet er nog vaak aan denken.

Slikkendam wordt aangegeven op wegwijzers langs het water van de Nieuwkoopse Plassen.
Misschien is het daarbij wel de enige plaats in Nederland die uitsluitend voor boten bewegwijzerd is?

Reactie toevoegen