Slootgaard

Plaats
Buurtschap
Schagen
West-Friesland
Noord-Holland

Slootgaard

Terug naar boven

Status

- Slootgaard is een buurtschap en polder in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Schagen. T/m 2012 gemeente Harenkarspel.

- De buurtschap Slootgaard valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Waarland.

- De buurtschap Slootgaard heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Slootgaard ligt rond de Slootgaardweg en de Ringvaartweg (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Slootgaardweg). De buurtschap ligt direct W van het dorp Zijdewind, WNW van het dorp 't Veld, N en NW van het dorp Waarland, NW van het tweelingdorp De Noord-Veenhuizen, N en NO van de dorpen Oudkarspel en Noord-Scharwoude, O van het dorp Tuitjenhorn, ZO van het dorp Dirkshorn en Z van de stad Schagen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Slootgaard omvat ca. 70 huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Direct W van het dorp Zijdewind, bij Slaatgaardweg 10, staat de Slootgaardmolen. Deze molen is rond 1590 gebouwd om het meertje Slootgaard droog te malen en vervolgens de hieruit ontstane Slootgaardpolder droog te houden.

Reactie toevoegen